Според националната статистика бизнесклиматът се влошава. Най-голям е спадът в

...
Според националната статистика бизнесклиматът се влошава. Най-голям е спадът в
Коментари Харесай

Какво искат синдикатите и работодателите от Бюджет 2020?

Според националната статистика бизнесклиматът се утежнява. Най-голям е спадът в строителството и търговията на дребно. Причината е в несигурната икономическа среда. На този декор стартира публичният диалог за Бюджет 2020 - какво желаят синдикатите и работодателите?

Вижте в диалога в студиото на " Още от деня " с Добрин Иванов - изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Любослав Костов - Институт за обществени и синдикални проучвания, КНСБ.

Националната статистика демонстрира утежняване на бизнесклимата, това демонстрират и икономическите разбори. В Европа има закъснение на растежа, има закъснение в европейската, международната и американската стопанска система, и това ще даде отражение върху българската стопанска система, съобщи Добрин Иванов.

" Това бяха и нашите предизвестия, когато изготвяхме рекомендациите към Бюджет 2020. Препоръчахме да се възнамерява по-умерен напредък и да се плануват буфери в бюджета, тъй че те да посрещнат едно отрицателно развиване на икономическите процеси в Европа и България ", сподели Иванов.

Той дефинира бюджетът като реален, осъществим, изпълним и предстоящ.
Добрин Иванов: Няма в него заложени рискови разноски, които могат да провокират някакво разтърсване. Има заложен растеж на Брутният вътрешен продукт. Над 3 млрд повече доходи, които са разпределени по надлежно предпочитани политики и считаме, че е без основни опасности.
Любослав Костов дефинира Бюджет 2020 като " един закостенял бюджет " с всичките си изгоди и негативи.
Любослав Костов: Защото по пера като се огледа има хубави неща, само че и има и доста притеснителни от позиция на заложените политики, липса на устойчиви политики към догонващ растеж на приходите. Има притеснителни неща от гледна на данъчната политика, от позиция на това, че преразпределителната роля на бюджета понижава като % от Брутният вътрешен продукт. Казано с други думи, държавното управление планува в идващите няколко години да харчи по-малко пари като дял от Брутният вътрешен продукт. Те като сума ще набъбнат, тъй като и Брутният вътрешен продукт ще нарасне с над 30 милиарда, съгласно техните прогнози за 3 години, само че в това време като % понижава, което е притеснително, като гледаме средноевропейските трендове. Изоставаме с 10 проценти пункта.
Костов прикани ролята на страната да бъде по-явна, с цел да понижим отрицателните резултати, от това закъснение, което се обрисува.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР