“Според нас и специалисти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната

...
“Според нас и специалисти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната
Коментари Харесай

Изчезналият водоизточник на Своге или къде е река Искрецка

“Според нас и експерти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната система. Може би са две аргументите за изчезналата вода в Своге, едната е да има срутище, което да пречи на водата да премине, а другата е да има земетръсни прояви и някъде водата изчезна ”. Това съобщи тази заран инж. Валентин Михайлов, зам.- кмет на община Своге, по БТВ.

Вчера в общината бе оповестено бедствено положение  поради безводие. 15 000 души останаха без вода в Своге, селата Свидня, Искрец и елементи от Церово. 

" През 70-те отново тази вода изчезна по същия метод и след 72 часа тя се върна още веднъж. Надявам се и в този момент да се случи същото ", добави Михайлов. 

" Ние би трябвало да вземем незабавни ограничения с шефа на ВиК София област Иван Иванов, с цел да се откри опция. Ще търсим място за незабавен сондаж. Това е единственият водоизточник, които зарежда града и околията ", изясни зам.- кметът. 

“Необходими са спомагателни енергични старания, с цел да осигурим място за вода за пиянство, вода за битови потребности, резервни варианти за в допълнение сондиране.

Като дойдат експерти хидролози още един път ще изговорим нещата, тъй че безвредно и бързо да решим казуса.

След малко ще се свържа с вицепремиера и министър на вътрешните работи, с цел да го уведомя за подхванатите ограничения, с цел да може още през днешния ден на държавното съвещание да се окаже спомагателна поддръжка, имам поради най-много снабдяване на бутилирана минерална вода за популацията ”, сподели шефът на Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” основен комисар Николай Николов. 

Той разяснява и от кое място ще пристигна краткотрайно водата за града. 

“Освен поддръжката на държавно управление на държавно равнище, организацията на кметовете е доста мощна. Бутилирана вода, годна за питейни потребности от Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Пловдив, Девин ”, сподели Николов. 

От Столичната община спешната работа е закарала 20 кубика вода с водоноски на Своге и Свидня. 

Националната електрическа компания (НЕК) няма отношение към засушаването на р. Искрецка, което лиши от водоснабдяване жителите на Своге и някои близки села.

Такава позиция изпратили от НЕК до БНР, като съгласно сдружението най-вероятната причина за настъпилото засушаване е спад на подпочевените води в региона, обвързвано с климатичните условия през 2022 година

В общината беше оповестено отчасти бедствено състояние, а пред БНР представител на риболовно съдружие " Балканка " допусна, че допустима причина са оперирани от НЕК уреди от каскадата " Петрохан ".

Пред БНР от компанията настояват, че въпросните уреди се намират на 11 километра от с. Искрец и поради отдалечеността и карстовия планински масив подаването на вода към засегнатите региони е невероятно.

Каскадата, която съгласно " Балканка " е лишила по-малката река от вода, обезпечава вода за три водноелектрически централи, които доставят следващ воден запас за ВиК Монтана и Враца, допълват от НЕК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР