Според народните вярвания на този ден слънцето играе или трепти,

...
Според народните вярвания на този ден слънцето играе или трепти,
Коментари Харесай

Еньовден Е! Ето Какво Гласят Народните Поверия! Честито На Именниците!

Според националните вярвания на този ден " слънцето играе или трепти ", когато изгрява. Народните лечители настояват, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение паралелно с Коледа, Великден и Гергьовден. Празникът има разнообразни названия - Яневден - в Софийско, Иванден - в Западна България, Иван Бильобер - в Североизточна България. С него са свързани голям брой вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

На този ден всички би трябвало да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, с цел да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се демонстрира слънчевият диск, всеки би трябвало да се обърне с лице към него и през рамо да следи сянката си. Отразява ли се тя цяла, индивидът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се на половина - ще боледува.

В нощта против празника особена магическа мощ придобива и водата. За лекуване и гадаене при залез слънце се взима от чист сладостен извор " мълчана вода ", налята при цялостна тишина, с цел да не се погуби от човешки глас магическата й мощ.

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната мощ на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер бодил, еньовче, малка врата и комунига, иглика и маточина се употребяват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на св. Врач, отбелязван на 1 юли.

Днес своя имен ден честват всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР