Според народната традиция след Архангеловден (8 ноември) започват Вълчите празници

...
Според народната традиция след Архангеловден (8 ноември) започват Вълчите празници
Коментари Харесай

Започват Вълчите празници или Мратинските дни: ето какво не бива да правим

Според националната традиция след Архангеловден (8 ноември) стартират Вълчите празници (Вучляци, Дзверини дни), които се означават за помиряване на вълците.

На другите места в стран­та те се честват по 3, 5, 7 или 9 дни.

Почитането на вълка има старинна митологична основа. Народната религия го свързва с антично провидение на гората и отвъдния свят. Вълк е бил тотемно животно за прабългарите (включително на ханския жанр Дуло) и за някои славянски племена.

Къс­ни християнски митове го свързват с дявола, а кучето - с Бога. Най-ярък представител измежду вълчото царство е Куцалан, Кривият вълк, който води глутницата. Една легенда споделя, че Архангел Михаил навързал вълците и ги повел след себе си. Затова вълчите дни са прикрепени към неговия празник.

На края ос­танал единствено Куцият вълк, който се уважава на осмия ден (16 ноемв­ри), прочут като Вълча Богородица. Нейната тържественост се дефинира от митологич­ния облик и действителната опасност от вълка за сто­паните и: тяхната стока.

На този ден дамите строго съблюдават избрани забрани: думата вълк не се произнася; не работят с вълна, не кроят и шият облекла, тъй като имат вяра, че човек, облечен с дреха, направена през тези дни, ще бъде атакуван от вълци; не похващат остри предмети - игли, ножици, гребен, дарак, с цел да не ги стигнат зъбите на вълка; не перат, с цел да не се пенят на вълците устата.
 g Thinkstock
В навечерието на Вълчата Богородица ножиците се връзват с червен конец - да не се отварят устата на вълците, а дамите мажат с тиня огнището, с цел да залепят устата и очите на вълка.
 Перфектната женственост, която обилно омагьосва! Edna предлага Перфектната женственост, която обилно омагьосва!
Друга възбрана, която се е спазвала, е да не се излиза отвън дома след залез слънце и да не се изхвърля пепел от огнището на двора.

Ако въпреки всичко мъжът излезе отвън дома, дамата вдява след него 3 пъти червен конец.

Българите имат вяра, че вълчият писък вещае болест, апетит или гибел. Сънуването на вълк също е неприятно предвещание. Ако вълк гони някого насън, счита се, че го чакат беди, сторени му от огромен душманин.

На места в Западна България на 14 ноември се означават Мратинци, Мратиньок - останали от езическата ера, обредно-магически практики.
 g Thinkstock
Мратински дни или Вълчи празници се назовават дните след Архангеловден до 21 ноември. В предишното се изпълнявали ритуали за предотвратяване от вълци по време на тези дни. В националните показа нощите от 14 до 21 ноември са доста по-лоши от Мръсните дни, тъй като през тях човек може да се разболее от разнообразни заболявания.

Според вярванията, в този интервал от време, по земята бродел злобен дух "Мратиняк " - черен на цвят с перушина и огромни зелени очи - по този начин си представяли демона, който морял кокошките.

Най-старата жена рано заран взимала жертвеното животно - черна кокошка или петел - Мратинче и го поставяла на прага с главата към вътрешността на къщата. Опирала ножа до врата на пилето, а по-младата питала: "Какво колиш? ".
 g Thinkstock
По-възрастната отговаряла: "Коля мратиняк " и го заколва с думите: "Не те колим ние, коли те Мратиняка ". Главата и краката стопанката връзвала с червен конец, в човката слагала живо въгленче и ги закачала до огнището. Пилето се сготвяло. Така считали, че омилостивяват духа и защищават къщата и домочадието от уроки, духове и таласъми. Воденичката, жлъчката и перушината запазвали - тъй като считали, че имат разнообразни целебни сили.

Последният ден ( 21 ноември) народът считал за най-страшен. Предците ни почитали на този ден Куцуклан (така е кръстен и самия ден) с цел да го омилостивят и да спасят хората и стадата от вълците. Празникът тук-там е именуван и Вълча Богородица, най-вероятно тъй като съответствува с християнския празник Въведение Богородично, който също означаваме на 21 ноември.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

>>> За още потребни публикации изтеглете нашето мобилно приложение ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР