Според народната психология той задължително губи с вечните си сръдни

...
Според народната психология той задължително губи с вечните си сръдни
Коментари Харесай

Сърдитко Петко

Според националната логика на психиката той наложително губи с безконечните си сръдни – по тази причина и торбичката му е празна. Безотказно и заслужено предписание. Изобщо, едно време тези, дето въртят номера и се вършат на забавни, са ги слагали на мястото. Ала в актуалния живот, където ни възпитават в приемливост към всичко, сърдитко-петковците са способни съществено да терирозират близките. Вечно недоволни, наранени, намусени. Не знаеш по кое време и с какво си ги докачил. Разновидност са постоянно критикуващите – каквото и да се направи, все не е по тяхното.

Какво може да се крие зад облика на Сърдитко Петко?
Той/тя има изострена сензитивност. Много евентуално е зад това да стои ниска самокритика или чувство за недооцененост от близките.

Опит да се притегли вниманието. Истинските аргументи за това биха могли да са доста – възприятие за пренебрегнатост, самотност, зов за помощ и за приемане на повече любов.

Не е намерил вътрешното си равновесие, личното си място в света и измежду хората. Много по-вероятно е този човек да има различен някакъв неуреден проблем и като през защитен клапан по този начин да изхвърля на открито недоволството си от живота. Тийнеджърка няма другари, с които да излиза, усеща се изолирана в средата на своите връстници. На изолацията и неспособността да завързва здрави другарски връзки, в фамилията тя реагира с честата роля на разсърдена и недоволна. А това е мястото, където среща най-голяма поддръжка и схващане.

Често се сърдят децата, по тази причина сходно държание е симптом за незрялост и прочувствена нестаблност.

А може би зад сърденето и критикарството се крие нещо друго – неодобрение от индивида, към който е ориентиран негативизмът, предпочитание да се господства над него. Съпруг мъчно понася рестриктивните мерки, които изненадващо му предлага фамилният живот. Излива недоволството си в непрестанно критикарство към брачната половинка. Това е и методът му да я подчини, принизи, да покаже кой командва у дома.

Независимо от аргументите за влизане в тази роля, сърдиткото е нездравословен преди всичко за себе си. Ако реакциите му са тягостни за близките, те могат по един или различен метод с времето да го пренебрегват. Ала самичък от себе си няма по какъв начин да избягаш, тъй че сърдиткото става жертва на личните си похвати.

Ако човек е осъзнал, че ненапълно или напълно попада в този облик, е добре да съумее самичък да проучва дълбинните аргументи за реакциите си. Отговорът на въпроса: „ за какво се държа по този метод “, ще му даде посоката, в която да потърси смяната – като реши същинският проблем. Това наподобява просто, само че на процедура не е. Човек има удивителната дарба да се самозалъгва, да не е почтен със самия себе си, въпреки че няма аудитория, пред която да се показва по време на своите вътрешни диалози. И най-много да си даде сметка, че непознатото самообладание е лимитирана големина. След свършването му – остава самичък със личните си номера.

Обратното – в случай че сте в ситуацията на тези, които непредпазливо би трябвало да съжителстват с този сложен темперамент, откакто сте приложили всички опити за изчерпателен и потребен, най-много за сърдиткото, диалог, към този момент е извънредно време да помислите за себе си. Няма потребност да ставате жертви на този прочувствен терорист. Игнорирайте, в случай че можете, сложете го на място. Дори физически и пространствено се откъснете, доколкото е допустимо, от отрицателното му лъчение. Изобщо – не го оставайте да ви се качва на главата. Защото неговата торбичка от дълго време е празна, още откогато са се произнесли по въпроса нашите по-мъдри предшественици. И това е негов избор. Няма потребност ние все пак да му я пълним принудително.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР