Според министърът на МРРБ Андрей Цеков има системен проблем в

...
Според министърът на МРРБ Андрей Цеков има системен проблем в
Коментари Харесай

Министърът на МРРБ: Има системен проблем в държавата при пътната инфраструктура

Според министърът на Министерство на регионалното развитие Андрей Цеков има систематичен проблем в страната при планирането на поддръжката и построяването на пътната инфраструктура. Независимо от инспекциите на Института по пътища и мостове на републиканската пътна мрежа и оборудванията по нея планирането е нещо, при което изоставаме, написа.

Затова естественият порядък е да се създаде стратегия, при която в границите на 8 години напред да се възнамеряват съществени поправки на най – застрашаващите сектори на пътната мрежа и на застрашените мостови уреди. По думите му това не би трябвало да се прави едвам когато възникне покруса.

Регионалният министър добави, че промените в Закон за устройство на територията през последните години са разводнили функционалностите на ДНСК като надзорен орган, като част от пълномощията са трансферирани на общините. Така структурите на ДНСК в страната нямат пълномощия да реализират надзор върху градежи от компетенцията на локалните управляващи.

Според Цеков един от проблемите в страната е неналичието на обединен надзорен орган. По думите му това е причина за отваряне на сиви зони в използването на закона, а бенефициент от това е единствено противозаконното строителство.

„ Имаме потребност от концентрация, от създаване на единна контролна институция “, беше безапелационен министърът и даде за образец нуждата от подсилване капацитета на ДНСК. По думите му Дирекцията е една от институциите, на които страната е дебитор. Тя би следвало да е поръчител за устойчиво, устоичиво, безвредно и законосъобразно строителство, а за жалост, през годините измененията в Закона за устройство на територията са разводнили контролните й функционалности – част от тях са оставени на общинската администрация, друга – на ДНСК.

„ Дълго трудът на тези хора бе подценяван и е голям проблем, когато контролните органи са подценявани от страната и е липсвал надзор “, акцентира още районният министър.

Скоро ще бъде подготвен и анализът, обвързван с решение на проблема с инхаус договорите за доизграждането на автомагистрала „ Хемус “, стана ясно още от думите на Андрей Цеков. Той още веднъж акцентира, че даже да се одобри, че има незаконосъобразни възлагания правните благоприятни условия са лимитирани, тъй като са изтекли периодите по тях.

„ От тук нататък ще мислим дали тези догори е оправдано за някои сектори да бъдат продължени, тъй че жителите да получат автомагистрала най-малко до Плевен и Велико Търново “, разяснява още министърът. И добави, че най-скъпото нещо е да не се прави нищо.

Той изясни, че в тази ситуация разновидностите са два: единият да се санират тези контракти и да бъдат рационално обновени въпросните цени, с цел да стартира строителство незабавно, а другият - да се върви към прекратяването им, правосъдни разногласия и да се открие нова процедура, която ще отнеме сред шест и девет месеца, след което към този момент ще може да се рестартира строителството.

Министърът напомни, че автомагистрала „ Хемус “ е на трупчета поради неприятно обмисляне, поради подозрително възлагане на дейностите за доизграждане и поради продължителното бедействие.

Към момента се работи и то с доста мудни темпове по първите три сектора. На четвърти сектор е било установено нелегално строителство, което е отстранено, следва издаването на позволение за градеж.

Напреднала е работата по деветия сектор, стана ясно още от думите на министъра. Най-проблемни са седми и осми сектори, където трасето е променено, тъй като се оказало, че минава през държавно ловно стопанство и санитарно-охранителни вододайни зони. Това значи приемането на нов абстрактен план, нова екологична процедура, която лишава години, нов Подробен устройствен план, отчуждения и едво по-късно може да се приказва за строиелство.

„ Често заради липса на планова подготвеност, на вярно обмисляне ние разпореждаме строителство, което не сме подготвени да осъществим “, разяснява Андрей Цеков. Той беше безапелационен, че това е една язва в капиталовата стратегия на страната, защото се основават подправени упования за едно положително публично потребно дело, което би трябвало да се свърши, а по-късно се проваля реализирането.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР