Според министъра на сухопътните сили на САЩ Марк Еспър, който

...
Според министъра на сухопътните сили на САЩ Марк Еспър, който
Коментари Харесай

С Марк Еспър, Пентагонът ще бъде оглавен от ветеран от армията, отдавна фокусиран върху Китай

Според министъра на сухопътните сили на Съединени американски щати Марк Еспър, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп да оглави министерството на защитата, Вашингтон е просрочен с преценката си, че Америка ще бъде въвлечена за години напред в стратегическа конкуренция с Китай.

Еспър споделя, че е бил фокусиран върху възходящата военна мощност на Пекин дълго преди Пентагонът да показа предходната година Националната тактика за защитата, в която беше обещано преимущество на съревнованието с Китай и Русия пред битката против бунтовници тук-там като Афганистан.

Китай е бил негов персонален приоритет още през 90-те години на предишния век, в това число когато отива да работи като консултант на Капитолия след повече от десетилетие в сухопътните войски на Съединени американски щати, съобщи самият той пред Ройтерс.

" Може би сме малко позакъснели - позакъснели сме - с извода, че се намираме в стратегическа конкуренция с Китай ", уточни Еспър в изявлението, което даде през април.

Той означи, че в средата на 90-те е служил в щаба на сухопътните войски на Съединени американски щати, където е взел участие в планирането на интервенциите в Тихоокеанския район. " Затова свързаната с Китай проблематика, съревнованието с Китай, качествата на Китай, всичко това не е непознато за мен. Именно по този начин се оформиха възгледите ми по този набор от разнообразни проблеми, тъй като към този момент 20 години следя еволюцията им ", добави той.

Съревнованието с Русия също е било във фокуса на вниманието му. На неотдавнашно събитие на Атлантическия съвет Еспър означи, че военното превъзходство на Съединени американски щати над съперници като Русия и Китай е ерозирало след края на Студената война, що се отнася до това Вашингтон да може да бъде този който да взема решение по какъв начин и по кое време желае да се бие.

" Днес Русия и Китай нападателно развиват структури, умения и оръжейни системи, които ни лишават от това наше дългогодишно преимущество ", съобщи Еспър.

Вчера Тръмп, който се афишира за по-твърд метод към Китай, съобщи пред кореспонденти, че Еспър евентуално ще бъде индивидът, който ще номинира за министър на защитата. В идващите дни се чака той да оглави Пентагона като изпълняващ длъжността министър, съобщи източник от сферата на защитата.

Името му обаче от дълго време беше измежду тези на кандидатите за министър на защитата, ако сегашният и. д. министър Патрик Шанахан не бъде одобрен на поста. Вчера Шанахан, който също се стремеше да отдаде приоритет на Китай, разгласи, че се отдръпва.

ВОЙНАТА В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ И РЕЙТИЪН В БИОГРАФИЯТА

Критиците на Шанахан акцентираха неналичието му на опит по въпросите на националната сигурност и показаха опасения от вероятни спорове на ползи предвид на неговото минало като шеф в колоса от сферата на военната промишленост и самолетостроенето " Боинг ".

До наскоро Еспър е работил за оръжейния производител " Рейтиън ", където в продължение на седем години като вицепрезидент на компанията е отговарял за връзките с държавното управление. Това поражда сходни опасения.

" Не съм изключително възхитена от обстоятелството, че идващият и. д. министър на защитата е някогашен шеф в " Рейтиън ", сподели Манди Смитбъргър, шеф на Центъра за информация за защитата към неправителствената организация " Проект за надзор на активността на държавното управление " (Project On Government Oversight).

Според интернет страницата на сухопътните войски на Съединени американски щати обаче Еспър има и много сериозна визитка в армията. Възпитаник е на военната академия Уест пойнт, която е приключил през 1986 година Участвал е във войната в Персийския залив през 1991 година като офицер от пехотата в 101-а въздушнодесантна дивизия, а след това е бил пълководец на въздушнодесантна рота в Европа. Професионалният му опит в системата на Пентагона включва и интервал като заместител помощник-министър.

Еспър ще застане отпред на министерството на защитата във времена, когато представители на държавното управление на Съединени американски щати споделят в частни диалози, че се питат дали повишаващото се напрежение в връзките с Иран няма да повлияе на фокуса в Националната тактика за защитата върху Китай и Русия.

През последните седмици Пентагонът разгласи две нови разполагания на сили в Близкия изток, включващи общо към 2500 военнослужещи.

И двете дислоцирания са дребни, в случай че в целия този район, разпрострян се от Египет до Афганистан, все още има към 70 000 американски военни. По-значителни разполагания на сили обаче може да значат по-малко запаси за провокациите Китай и Русия, споделят специалисти.

Конгресмени, в това число съпартийци на Тръмп от Републиканската партия, показаха безпокойствие от това, че в Пентагона към момента няма непрекъснат министър на защитата, който да има повече пълномощия да приказва намерено, без да се притеснява от възможни враждебни политически реакции, криещи риск да му костват поста.

Шанахан, който влезе в историята на Пентагона като най-дълго управлявалият ведомството и.д. министър на защитата, застана на тази служба, откакто предходният министър Джеймс Матис ненадейно подаде оставка поради различия с Тръмп по водената политика.

Сенаторът от републиканците Джеймс Инхоф, ръководител на комисията на Сената по въоръжените сили, изрази доверие в Еспър.

" Тръмп има високо мнение за него и знае, че и моето е такова ", сподели Инхоф.

Конгресменът демократ и ръководител на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите Адам Смит също се изрече оптимистично.

" Познавам Еспър от години, както от работата му на Капитолия, по този начин и от работата му в частния бранш, и считам, че министерството ще има изгода от неговото ръководство ", сподели Смит. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР