Според министъра на икономиката Емил Караниколов държавните бензиностанции ще дадат

...
Според министъра на икономиката Емил Караниколов държавните бензиностанции ще дадат
Коментари Харесай

Министър Караниколов, ГЕРБ: Не очаквайте държавните бензиностанции да смъкнат цените на горивата в България

Според министъра на стопанската система Емил Караниколов държавните бензиностанции ще дадат опция да се види ясно по какъв начин тъкмо се образува цената от доставчика до крайния консуматор на горивата, само че в това време той счита, че надали те ще повлияят за поевтиняването на горивата, написа Dnes.bg.

“Ако някой чака, че тези 100 бензиностанции по някакъв метод ще понижат цената на горивата в България, това е нонсенс “ , призна Караниколов.

Той добави, че на тези обекти ще има опция и за електрическо зареждане на колите.
Освен това ще се проучва къде е най-слабата конкуренция и навръх такива места страната ще направи бензиностанции.

Караниколов настоя, че концепцията за държавни бензиностанции е вярна, тъй като ще подтиква конкуренцията и ще има повече участници на пазара на горива.

Депутатите от Българска социалистическа партия поддържаха предлагането на държавно управление, само че все пак показаха някои запаси. Според социалиста Красимир Янков всяко предложение, което ще се отрази на благосъстоянието на хората, е вярно.

“Има два метода за това – от една страна да се покачат приходите, а от друга да се понижат цените на стоките и в случай че това е желанието с една интервенция на страната с пазарни механизми в един бранш, в който постоянно е имало подозрения за картелно съглашение, би трябвало да приветстваме положителните планове. Въпросът е обаче какво ще е осъществяването, а има подозрение, че то ще е положително “, разяснява той.

Петър Кънев от Българска социалистическа партия напомни, че държавни компании в бранша има в Норвегия, Италия, Гърция.

Според него пазарът от дълго време е пренаситен с над 3000 бензиностанции, само че огромните монополисти, които държат над 75% от него, не смъкват цените.

В последна сметка промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, с които се основава “Държавна петролна компания ”, беше признат на първо четене с огромно болшинство.

Планът планува през идната една година новата държавна компания да построи бензиностанции из цялата страна, в това число тук-там, където няма търговски интерес. Целта е да се усъвършенства конкуренцията.

Новата „ Държавната петролна компания “ няма да може да се приватизира и да изпада в неплатежоспособност.

Според измененията в закона до 3 месеца от вписването на “Държавната петролна компания ” в Търговския указател, тя би трябвало да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция “Митници ”.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.

Срещу имущество, което е обществена държавна благосъстоятелност, не може да има наложително осъществяване.
Компанията ще реализира активност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще ръководи и държавния петролен запас.

Финансирането на компанията ще стане от лични доходи, прехвърляния от държавния бюджет и други приходи, написа в препоръчаните от кабинета текстове.

В претекстовете си към измененията от Министерски съвет показват, че в изискванията на непредвидения форсмажор, провокиран от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на изключително състояние в България, цените на бензиностанциите, единствено в границите на два месеца, варираха сред 1,39 и 2,10 лева./л за най-продаваните типове горива -бензин и дизел. По-специално, единствено за последната седмица на изключителното състояние (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) – 1,32-1,33 лева./л, цените сред другите икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лева./л. Разлика от 50 ст./л сред предлаганите цени при продажби на дребно се осъществя при идентична данъчна тежест, идентична цена на суровината и относително идентични цени при освобождаванията от данъчните хранилища.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР