Според министъра на финансите на Кралството Мохамед Ал-Джадаан, цитиран от

...
Според министъра на финансите на Кралството Мохамед Ал-Джадаан, цитиран от
Коментари Харесай

Саудитска Арабия е готова да обсъди търговия с валути, различни от щатския долар

Според министъра на финансите на Кралството Мохамед Ал-Джадаан, представен от Bloomberg, Саудитска Арабия е подготвена да разиска търговия с валути, разнообразни от щатския $.

Коментарите на Ал-Джадаан идват месец, откакто президентът на Китай Си Дзинпин съобщи, че Пекин е подготвен да прави покупки на сила в юани вместо в щатски долари при комерсиалния продан с членовете на Съвета за съдействие в Персийския залив (ССПЗ). Китайският водач акцентира нуждата от тази смяна, до момента в който говореше на китайско-арабска среща на върха, чийто хазаин по-рано тази седмица беше Саудитска Арабия.

" Няма проблем да обсъждаме по какъв начин да уреждаме комерсиалните си връзки, без значение дали в щатски долари, евро или в саудитски риали ", съобщи Ал-Джадаан по време на изявление за Bloomberg в Давос, Швейцария.

Богатото на нефт кралство се стреми да задълбочи връзките си с значими търговски сътрудници, в това число Китай. Изразената от Рияд подготвеност за диалози по този въпрос може да значи, че най-големият експортьор на нефт в света е подготвен да се откаже от щатския $, откакто десетилетия наред е определял цените на износа на недопечен нефт в американска валута. Риалът, националната валута на Саудитска Арабия, също е привързан със зелените пари.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР