Според министър Сачева държавата активно работи върху политики за оптимзирането

...
Според министър Сачева държавата активно работи върху политики за оптимзирането
Коментари Харесай

Държавата готви "бърза писта" за наемане на 170 000 млади безработни

Според министър Сачева страната интензивно работи върху политики за оптимзирането на трудовия пазар.

© Надежда Чипева До два месеца страната възнамерява да предложи система за валидиране на умения и включване в трудовия пазар на 170 000 българи сред 15-29 години, които съгласно статистиката сега нито учат, нито работят. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, по време на 14-та Годишна среща на бизнеса с държавното управление, която " Капитал " провежда.

Идеята е в отговор на едно от най-големите провокации пред българската стопанска система сега - неналичието на задоволително работна ръка. Общото мнение на анализаторите и хората от бизнеса, споделено по време на конференцията, е че България може да не успее да се развива задоволително бързо поради казусът с трудовата мощ.

Според Сачева тази група от 170 хиляди души ще бъде разпозната, ще се откри какви умения и благоприятни условия има, както задачата е да се сертифицират съответните пълномощия, тъй че хората по-бързо и елементарно да бъдат включени в трудовия пазар. Важно е обаче съответните хора въпреки всичко да са грамотни и да приказват български, разясни министърът.

" Това ще даде сигурност на работодателя, че лицето има съответни умения, а в това време ще извади тези хора на ярко и ще им даде опция да бъдат легални ", изясни още Сачева.

Профил

В момента работна група от специалисти в общественото министерство прави разбор за това тъкмо какво се случва с тези хора, като задачата е до април данните да са систематизирани. " Имаме упоритостта да забележим кои са тези хора, къде се намират, могат ли нещо да вършат, за какво са в тази рубрика и в действителност ли не работят ", изясни министърът. Тя позволи, че част от тях може да са заети на сиво или пък да вземат участие в така наречен платформена стопанска система, да работят за задгранични компании от вкъщи си и така нататък

Мерки се плануват и за включването на хората с увреждания в пазара на труда, като се залага на по-активното ходатайство на бюрата по труда. Според министър Сачева тези хора могат да работят пълноценно, даже и отдалечено, в това число в ИТ бранша. Потенциал има и в групата на по-младите пенсионери. " Докато преди години се залагаше главно на младите, сега има наклонност да се търсят повече хора в зрелост, само че с трудови привички, дисциплинираност и предпочитание да работят по-дълго време за един шеф ", уточни Деница Сачева.

От чужбина

Социалното министерство предлага и ограничения, свързани с така наречен синя карта, която дава опция на работодателите да наемат експерти от страни отвън Европейски Съюз. Идеята е да има бърза процедура за издаването на избран брой сини карти за съответни специалности като експерти от ИТ сферата, химията, киберсигурността и други, каквито съгласно обществения министър страната мъчно може да сътвори даже в продължение на няколко години. Сачева предлага още те самите да получат тласъци като обезпечаване на детегледачка или пък опция за включване в курсове по български език за членове на фамилията, които не го владеят. Един от вероятните източници на финансиране за такива стратегии са европейските фондове.

Доработване

Наред с търсенето на запаси за трудовия пазар се плануват и нови ремонти в Кодекса на труда. Целта е опцията за ексклузивен труд да се увеличи от сегашните 150 на 300 часа годишно. За това от дълго време упорстват работодателите, само че синдикатите са срещу.

" Идеята е да можем да създадем легално нещо, което по този начин или другояче се случва в България ", изясни Сачева. По думите й това важи за всички браншове – от ИТ браншът до заетите в комерсиалните обекти, които се постанова да работят до късно по време на празниците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР