Според методиката за спазване на агроекологичните изисквания, определени в наредба

...
Според методиката за спазване на агроекологичните изисквания, определени в наредба
Коментари Харесай

Режат с 5 на сто субсидиите на земеделците при изкуствено торене

Според методиката за съблюдаване на агроекологичните условия, избрани в разпоредба 7 от 2015 година, в случай че земеделските производители не съблюдават 30 условия, свързани с положителните аграрни практики, предстоящите дотации ще бъдат орязвани с друг размер – от 5 до 100 %. Това гласи методиката по размер 10 „ Агроекология и климат ” от ПРСР 2014-2020 година, която ще продължи да се ползва и в новия програмен интервал. Предложенията за промени по тази методика бяха одобрявани до 28 март тази година и евентуално ще бъдат включени в наръчника за кандидатстване, който към момента не е подготвен.

Ако не спазвате базовите условия за минималните за наторяване и потребление на препаратите за растителна отбрана, сигурно заплащанията ви ще бъдат напълно орязвани, гласи методиката. Сто % орязване на дотациите има и в случай че стопаните разорават непрекъснато затревените площи (ливади, мери и др.). Ако се потвърди сходно заораване, стопаните са длъжни да затревят мястото най-късно до последната дата на кандидатстване през идната година!

При контрола на почвената ерозия фермерите са длъжни да имат проекти за определените действия, които ще правят агротехническите мероприятия, плюс номерата на парцелите. Подобни проекти се вършат и за оттокоотвеждащите бразди, напречно на ската, осъществявани при тези декларирани действия. За буферните линии също ще сте длъжни да изработвате сходни проекти дружно с номерата на парцелите. В случай, че не разполагат с проекти за нагоре посочените действия, желаната от фермерите дотация няма да се изплаща (100% орязване).

Санкцията е 100% и в случай че заявите, че ще отглеждате застрашени от изгубване сортове, само че вместо тях сеете стандартни култури.

При направлението „ Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока естествена стойност ”, в случай че употребявате минерални торове, което е неразрешено, дотацията ви ще бъде понижена с 5%. Също с пет % е орязването и в случай че върху тези площи вършиме отвоводнителни системи, което е неразрешено. Не би трябвало да сушите и изнасяте от ливадите окосената трева, тъй като отново ще ви глобят с 5% от субисдията. Десет % пък се понижава заплащането за ливадите и пасищата, в случай че косите тревата отвън интервалите 15 юни – 15 юли и 30 юни – 15 август. С 10% е орязването и в случай че не косите от центъра към периферията или, в случай че не ползвате коса или пък косачки за постепенно косене!

От 5 до 12 % се понижава заплащането при развъждане на животни върху тези ливади, като не спазвате условието техният брой да бъде от 0,3 до 1 животинска единица на 10 декара.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР