Според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, за

...
Според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, за
Коментари Харесай

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген

Според мен в най-скоро време, последователно и на стадии, за България ще стартират да се вкарват разпоредбите на Шенгенското пространство, преди всичко по летищата.
Това сподели в отговор на въпрос на вестник “Труд ” канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов в резиденция Бояна.

“Искам да благодаря на България за метода, по който пази нашата външна граница, тази задача е извънредно сложна, изключително по българо-турската граница ”, сподели Меркел. “Фронтекс ” поддържа България, Германия поддържа България с думи и каузи, главната работа обаче би трябвало да бъде свършена тук, за което желая да ти благодаря ”, обърна се тя към българския министър председател. “Обсъждаме от дълго време присъединението на България към Шенген. Виждаме какви старания поставя България. Подкрепяме България и на процедура към днешна дата тя към този момент пази външна граница на Съюза – българо-турската граница. Мисля, че тази тематика много бързо още веднъж ще застане на дневен ред ”, безапелационна бе Меркел. “По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и през днешния ден ”, означи и министър председателят Бойко Борисов. И особено подчертава върху визитата у нас на холандския министър председател Марк Рюте на 6 февруари: ”Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има опция неговите специалисти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където желаят ”.

“След като проведа диалога с него, както Ангела сподели, тогава ще повеждам и диалози с нея ”, сподели още Борисов. Немският канцлер приветства самодейността на българския си сътрудник да събере на работна среща във Варна водачите на Европейски Съюз и турския президент Реджеп Ердоган по време на българското европредседателство. “Радвам се, че във Варна ще има среща сред министър-председателя на България, ръководителите на Европейска комисия, на Екологичен потенциал. Смятам, че тази среща е добър късмет да се приказва и с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват ”, съобщи Ангела Меркел.

“Непрекъснато има искания от страна на Турция към Европейски Съюз, че не е изплатено заплащането още по първото съглашение за мигрантите, по тази причина което сме е споразумели. Знаем и за тежките връзки, които са насложени през последната година и половина сред доста от огромните европейски страни и Турция. Една такава буферна среща във Варна би била единствено за положително за всички нас ”, заключи задачата на форума във Варна Борисов.

Готови сме за еврозоната
Газов хъб “Балкан ” е значим за Съюза


Приветствам концепцията на България да построи във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. Това акцентира по време на конференцията в резиденция Бояна немският канцлер Ангела Меркел. Тя е разговаряла за най-мащабния енергиен план на българското държавно управление с премиера Бойко Борисов. “България има стратегическо състояние във връзка с този план и по тази причина ние го поддържаме ”, сподели още Меркел. По време на взаимната конференция сред двамата първи в България и Германия още веднъж бе регистрирано, че България е една от най-дисциплинираните страни в Европейски Съюз, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен недостиг, бюджетен остатък, голям фискален запас, растеж на стопанската система, 6% безработица, нулева инфлация, покачват се с по 10-12% приходите по Евростат. “България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на Европейската централна банка, съобщи Борисов. Българският министър председател означи още, че е коментирал с немския канцлер опцията Германия да ни поддържа с специалисти в областта на правосъдната система. “Да ни изпратят, доброжелателно, да се образоваме, да се поддържаме, да се следим, само че в най-добронамерен тип, в това число да прегледат и антикорупционния закон и да си дадат мнението ”, заключи тематиката “правосъдие ” Борисов.

Берлин за EU2018BG
“Съединението прави силата ” е тъкмо това, от което има потребност Европейски Съюз


Мотото “Съединението прави силата ” е тъкмо това, от което има потребност Европейски Съюз. Това сподели немският канцлер Ангела Меркел минути откакто бе посрещната от премиера Бойко Борисов на държавния ВИП през вчерашния ден.
Припомняме, че Меркел идва у нас часове след срещата си с френския президент Еманюел Макрон и старта на формалните договаряния с немските социалдемократи за сформиране на държавно управление. “Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния банкет в София. Радвам се, че имам опция при започване на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме доста от него, квалифицирано е чудесно от българското държавно управление ”, сподели Меркел. “Напълно споделяме задачите на българското председателство ”, съобщи немския канцлер.

По думите й географското състояние на България е основно за за развиването на връзките със прилежащите страни. “Много интензивно говорихме за тези връзки. Например за неофициалната среща, която желае да се организира в София за Западните Балкани. Напълно споделяме задачите на Българското председателство ”, разяснява Меркел след диалога си с Борисов. Само преди дни в Страсбург министър-председателят прикани европейските водачи да се обединят към основаването на пътна карта за европейската интеграция на Западните Балкани. От своя страна Борисов съобщи: “С неспокойствие всички чакаме по-скорошното основаване на държавно управление в Германия, която е мотор за Европа. За положителното на всички е колкото може по-бързо да има държавно управление ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР