„Според мен свикването на Велико народно събрание не е необходимо,

...
„Според мен свикването на Велико народно събрание не е необходимо,
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Промяна в Конституцията не е необходима и по-скоро не е възможна


„ Според мен свикването на Велико национално заседание не е належащо, не е и доста допустимо в сегашната политическа обстановка. Няма да разясня множеството начинания на Борисов, тъй като по този начин бих захапал кукичката, която той подаде на обществото и протестиращите. Идеята е да се заловен лековерните. Той направи непредвиден ход, който смята, че ще му даде пространство за политическо маневриране, тъй като е събрал хрумвания, част от които уредниците на митинга неблагоразумно подхвърляха, без да знаят какво тъкмо желаят да реализират. Когато в политиката не си квалифициран да поставиш политическите въпроси, някой различен може да ги употребява. Като един ловък състезател на покер блъфира и като си демонстрира картите, се надява някой да се хване и по този начин да успее. “ Това съобщи пред БТВ проф. Янаки Стоилов, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и участник в 7-то Велико национално заседание.

Социалистът разяснява, че в тези хрумвания има един конгломерат от оферти, които в по-голямата си част не изискват привикване на Велико национално заседание, тъй като могат да бъдат осъществени в нормално Народно заседание.

„ Исканията на протестиращите са за две оставки - на министър-председателя и на основния прокурор. Надявам се, че протестиращите няма да се заловен на това държавно управление, със мощно понижено доверие, да предлага най-голямото политическо решение -Велико национално заседание. Хората чакаха министър председателят Борисов да предложи огромни стопански и обществени ограничения, които в действителност са належащи и засягат болшинството от хора. Тази концепция изисква доста повече гражданска и политическа отговорност,както и експертност, с цел да се организира такова разискване. Добре е да има спор “, съобщи Янаки Стоилов.

„ Промяна в броя на народните представители може да се прави само по броя на българското население. Ако българите зад граница желаят да се включат, то няма кой знае какви причини за тази смяна. Намаляването на представителността на Народното събрание е един от изразите на тази властническа просвета “, разясни още социалистът.

Относно предлагането за понижаване на мандата на основния прокурор, Стоилов съобщи, че то е по-скоро техническо. „ Идеята е тези хора да не остават доста дълго време на мощната позиция. Ако се разисква някаква радикална концепция, аз бих споделил изобщо дали е необходим основен прокурор, откакто може да има управляващ прокурор на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна “, разясни той.

По мотив разделянето на правосъдния съвет, социалистът разяснява: „ Когато двете колегии създадоха този резултат, който имаме сега, и не подсигуряваха задоволително самостоятелност насъдебната власт в нейната целокупност, разделянето насъдебни препоръки ще докара до по-голяма правосъдна администрация. Повтарянето на едни и същи дейности, които не водят до различен резултат, са единствено основаване на упования. Главният въпрос е, че с това деяние се цели да се маневрира, и вероятно да се продължи ръководството на настоящето държавно управление “, съобщи Стоилов.

„ Подаването на оставка на Борисов включва конституционната процедура за лъчение на ново държавно управление от този парламент. Ако се откри болшинство, което да поддържа това държавно управление, то ще бъде определено в този парламент. Ако не се откри, се стига до служебно държавно управление. Правителството може да продължи да ръководи в оставка, до момента в който се изчерпа конституционната процедура, която може да стигне или до ново държавно управление, или до служебно. Хипотетично може да се окаже, че идващите избори ще са по-късно от постоянните напролет “, изясни професорът.

„ Тези дейности засягат висши полезности, каквито са Конституцията, демократичните устои и точно страната да бъде вкарана в още един безпорядък. Затова единствената опция е или тези, които имат властта да я упражняват по предопределение, или да я освобождават. “

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР