Според Международния съвет на търговските центрове (ICSC) около 80% от

...
Според Международния съвет на търговските центрове (ICSC) около 80% от
Коментари Харесай

Colliers: Зоните за хранене в софийските молове могат да предложат и повече

Според Международния съвет на комерсиалните центрове (ICSC) към 80% от площите за " храни и питиета ", би трябвало да бъдат планувани за заведения за бързо хранене (fast food), общодостъпни заведения за хранене за неофициално хранене (casual dining) и питейни заведения и клубове.

© Юлия Лазарова Има какво още да се желае от зоните за храни и питиета в софийските молове. Делът на бранша food&beverage (F&B) в комерсиалните центрове в столицата е от два до три пъти по-малък спрямо този в моловете в множеството европейски градове. Това демонстрира отчет на Colliers International, като под храни и питиета от компанията схващат будките за импулсни артикули, кафенета и заведения за хранене (включително и за бързо хранене).

Десет години обратно

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В София общата площ за храни и питиета в осемте търговски центъра, прегледани от компанията, е към 6% приблизително или 20 хиляди кв. м. За съпоставяне в моловете в Европа преди десетилетие делът на бранша " храни и питиета " е към 5%. В момента той е 10-15% от общата им комерсиална повърхност, а се чака до 2025 година да доближи до 20%.

В София максимален дял площите имат обектите за храни и питиета в Paradise Center - 8%. Над 6% е той в Mall of Sofia, малко над 4% - в The Mall, Serdika Center, Bulgaria Mall, 4% в Sofia Ring Mall и Park Center към 1% в Mega Mall. Традиционно, фирмите в бранша са ситуирани основно в зоната за хранене - така наречен фууд корт.

Миксът е верен

Миксът по видове заведения в моловете в София в общи линии дава отговор на интернационалния стандарт, споделят от Colliers. Според Международния съвет на комерсиалните центрове (ICSC) към 80% от площите за " храни и питиета ", би трябвало да бъдат планувани за заведения за бързо хранене (fast food), общодостъпни заведения за хранене за неофициално хранене (casual dining) и питейни заведения и клубове. Оставащите 20% са фокусирани върху импулсни покупки за в допълнение хранене (impulse treats) и кафенета.

В софийските молове като цяло доминират заведенията за бързо хранене. Специализирани заведения за хранене и питейни заведения има единствено в три от осемте мола. В менюто доминират бургери и сандвичи (32%), пица, паста и морска храна (24%). Набира скорост и здравословната храна (14%). Ресторантите са най-много за италианска кухня (42%), следвана от интернационалната (31%) и азиатската (27%).

F&B производителите имат интерес

През ноември 2018 година Colliers организира изследване измежду фирмите в бранш " храни и питиета " в България за бъдещите им планове. Близо 67% от интервюираните декларират, че възнамеряват разгръщане през 2019 година Предпочитаните местоположения са основни търговски улици (50%) и съвременни шопинг центрове (56%). Бурното развиване на офисния пазар стимулира 38% от фирмите за " храни и питиета " да преглеждат като алтернатива и отварянето на точки на продажба в офис центровете. Градовете на фокус са София (88%), Варна (25%) и Бургас (19%).

Потенциал за развиване има

От Colliers виждат капацитет за развиване на бранша в България в няколко направления - разширение на фууд корт зоните в комерсиалните центрове, повишение на разнообразието на предлаганата храна и нахлуване на нови интернационалните оператори на локалния пазар. Проучването демонстрира, че сега заведенията в моловете доминират локалните марки. Изключение вършат подкатегориите на кафенетата и фаст фууд операторите, където с превес са интернационалните.

Подкатегорията на питейните заведения и клубовете дава опция на моловете да си обезпечат в допълнение конкурентно преимущество, означават от Colliers.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР