Според Medical Xpress, резултатите от проучването, в което са участвали

...
Според Medical Xpress, резултатите от проучването, в което са участвали
Коментари Харесай

Пародонтозата утежнява протичането на COVID-19

Според Medical Xpress, резултатите от изследването, в което са взели участие повече от 500 пациенти, демонстрират, че пациентите, страдащи от заболяване на венците, са 3,5 пъти по-склонни да отидат в реанимация и 4,5 пъти по-вероятно да се нуждаят от вентилатор, оповестява ФоксНюз.
Според това изследване, оповестено в Journal of Clinical Periodontology, пациентите с зараза и проблеми с венците са най-малко три пъти по-склонни да развият затруднения, съобщи БГНЕС.
В резултатите от кръвните проби на пациенти с заболявания на венците равнището на маркерите, показващи инфекциозен развой в организма, е било доста по-високо - може би това инфектиране изяснява покачвания риск от затруднения.
 Полша отваря хотели, кина и ски писти Полша отваря хотели, кина и ски писти
В Полша ще бъдат отворени хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни. Това ще е за експериментален интервал от две седмици, съобщи DarikNew...
" Резултатите от изследването демонстрират, че възпалението в устата евентуално способства за по-тежкия ход на коронавирусната зараза ", сподели съавторът на проучването професор Лиор Шапира от Еврейския университет в Йерусалим, Израел.
" Хигиената на устната празнина би трябвало да бъде в листата с рекомендации, ориентирани към понижаване на риска от тежко протичане на болестта с COVID-19-19 ", добави Шапира, която е и президент на Европейската федерация по пародонтология.
Пародонтозата, сериозна форма на заболяване на венците, която визира към половината от възрастното население на света, може да бъде нездравословна, в случай че не се лекува - а протичането на COVID-19, съпроводено с възпалителни процеси, може да бъде съдбовно.
Изследването, извършено в Катар, включва 568 пациенти с доказан коронавирус  от февруари до юли 2020 година
От тях 40 участници в проучването са развили затруднения (това включва случаи, когато пациентите са били трансферирани в интензивно лекуване, свързани с вентилатор или когато са починали), а 528 не са.
 Всеки трети преболедувал COVID-19 е с посттравматичен стрес Всеки трети преболедувал COVID-19 е с посттравматичен стрес
Всеки трети пациент, минал тежка коронавирусна зараза, след това страда от посттравматично стресово разстройство. Такива данни...
Други фактори, утежняващи хода на COVID-19, са висок показател на телесна маса, астма, сърдечни болести, диабет, високо кръвно налягане и тютюнопушене.
Учените също по този начин анализирали данни от биохимични кръвни проби на пациенти, обръщайки внимание на индикатори, свързани с инфекциозен развой в организма. Вероятността за летален излаз при пациентите с ковид, които имат инфектиране на венците, е 8,81 пъти по-голяма от другите. В допълнение, такива пациенти са били 3,55 пъти по-склонни да бъдат признати в интензивно лекуване и 4,57 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат свързани с вентилатор.
Един от създателите на това изследване, професор Мариано Санц от Университета Комплутенсе в Мадрид (Испания), сподели, че бактериите, живеещи в устната празнина на пациенти с пародонтоза, могат да обхванат в белите дробове и да ги заразят.
„ Това може да е един от факторите, които утежняват хода на болестта при пациенти с COVID-19 и усилват риска от гибел. Персоналът на болничното заведение би трябвало да разпознава пациенти с ковид, страдащи от пародонтоза и да употребява орални антисептици, с цел да предотврати разпространяването на бактерии “, сподели той.
Учените към този момент са посочили връзка сред пародонтоза и белодробни болести като астма, пневмония и хронична обструктивна белодробна болест, сподели Шапира.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР