Според Мартин Батков от Войском първи са се свързали с

...
Според Мартин Батков от Войском първи са се свързали с
Коментари Харесай

Норвежката LINK Mobility плати 3.82 млн. евро за българската "Войском"

Според Мартин Батков от " Войском " първи са се свързали с LINK Mobility

© Мартин Батков Още по тематиката
" Алтерко " чака 80% растеж на приходите си до 2020 година

Компанията стартира първичното предложение на акции на фондовата борса
25 сеп 2016
SMS игри за напреднали

Промяната в изискванията на " Мобилтел " за услуги с добавена стойност може да промени целия им пазар
9 апр 2015
" Грейн адвъртайзинг " желае Комисия за защита на конкуренцията да спре търг за 12 млн. лева на тотализатора (обновена)

Агенцията на Мартин Батков се оплаква от липса на информация и субективни критерии.
20 ное 2014

Поредната договорка в българския IT бранш е реалност, откакто норвежката LINK Mobility купи основаната в София " Войском ". Според формалното известие цената на договорката e 3.82 млн. евро.

14-годишна история
Създадената през 2003 година " Войском " се занимава с софтуерни решения за гласови и SMS услуги с добавена стойност, изпращане на уведомителни известия от компании към клиенти, мобилни маркетингови акции, платежни системи и създаването на мобилни приложения. Фирмата има директни контракти с трите мобилни оператора и доставя услуги на над 250 сдружения в страната. Един от сътрудниците й е Центърът за градска подвижност в региона на SMS паркирането, за който компанията обслужва трафика за клиенти на " Мобилтел ". " Войском " е създала независими решения и за паркирането в Албена, Слънчев бряг, Враца, Бургас и Велико Търново. Фирмата е била сътрудник за телевизионното гласоподаване, пресмятане на резултатите и визуализацията онлайн в предаванията " Голямото ROCK Междучасие " по Българска национална телевизия и " Фермата " по bTV.

Според новия притежател " Войском " е измежду водачите на пазара на мобилни услуги с добавена стойност в България с дял от 40%. Приходите й за 2016 година са нарастнали с над 8% до 8.69 млн. лева при чиста облага от 373 хиляди лева Компанията има над 30 чиновници в сферите на маркетинга, продажбите, телекомуникациите и осведомителните технологии. Според Търговския указател " Войском " е благосъстоятелност на две физически лица: Анели Бачева-Баткова с дял от 75.25% и Илияна Бенчева с останалите 24.75%. Сделката е за 100% от акциите.

Оперативната облага х6

От LINK Mobility оповестиха, че оценката на сдружението е изчислена на база EBITDA на " Войском " за предходната година от 0.683 млн. евро мултиплицирана по шест. Според предварителните сделки от края на юни транзакцията е разграничена на три съставния елемент. Една трета от цената е заплатена в брой, още една трета - под формата на заем, който би трябвало да бъде изплатен на продавача най-късно 36 месеца след привършване на договорката при годишна рента от 4.75%. Последната една трета е под формата на акции в LINK, които сегашните акционери на " Войском " получават, без да се каже тъкмо какъв брой огромен е делът.

От " Войском " оповестиха, че те първи са потърсили норвежката група. " Преди време се свързахме с LINK Mobility, тъй като разбрахме, че компанията придобива сдружения като нашето в Европа. Харесаха ни и по този начин се стигна до договорка ", съобщи пред " Капитал " предприемачът с ползи в рекламния, медийния и информационния отрасъл Мартин Батков, който публично не взе участие в ръководството, само че е обвързван с компанията. Той добави, че диалозите са водени от началото на годината. " Получихме миноритарен дял в LINK Mobility. Вярваме в тактиката на компанията и считаме, че услугите ще бъдат развити. За нашия пазар е късмет, че състезател като тях идва тук ", добави Батков.

Компании като " Войском " са забавни на по-големи играчи на европейския пазар като LINK Mobility освен поради услугите и клиентите си, само че тъй като са и един тип агрегатори на бази данни на мобилни услуги, разясниха представители на сектора. През последните години норвежката компания закупи и други компании в сегмента на мобилните услуги с добавена стойност. Тя към този момент има офиси в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, Латвия, Естония, Германия, Полша и Испания. Приходите й за последната година са 924 млн. норвежки крони (98 млн. евро).

" Свидетели сме по какъв начин търсенето на мобилни решения и услуги се усилва с бързи темпове и имаме вяра, че българският пазар ще продължи да се разраства. Чрез обединяването на новаторските решения на LINK и Voicecom ще укрепим още повече позициите си ", съобщи в формалното известие изпълнителният шеф на LINK Арил Хустад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР