Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е незадоволителна. Икономиката

...
Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е незадоволителна. Икономиката
Коментари Харесай

ЕЦБ не очаква икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия

Според Лейн инфлацията от 1% в еврозоната е " незадоволителна ".

Икономиката на еврозоната няма да изпадне в криза, макар че пораства по-бавно от предстоящото, и ще се възвърне през идната година или две. Това разгласи основният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн в изявление, оповестява Reuters.

През предходната седмица данните на Евростат демонстрираха, че стопанската система на страните от еврозоната продължава да регистрира непретенциозен напредък. През третото тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) на валутния съюз се е покачил с 0.2% спрямо предходното, а на годишна база - с 1.2%. Най-притеснителните вести пристигнаха от Германия, която е най-голямата стопанска система и в еврозоната, и в целия Европейския съюз. Икономиката й изненадващо регистрира растеж от 0.1% на тримесечна база и избегна рецесията, само че на процедура тя стагнира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инфлацията остава незадоволителна

" Икономиката пораства с по-ниска скорост, в сравнение с чакахме. Динамиката е разочароваща, само че не негативна. Очакваме възобновяване през идната година или две ", съобщи Лейн пред италианския ежедневник la Repubblica.

Според него инфлацията от 1% в еврозоната е " незадоволителна ". Целта на ЕЦБ е да я поддържа на равнище към 2%, само че не може да направи това няколко години.

Лейн добави, че страните от еврозоната би трябвало да се възползват от сегашните ниски лихвени проценти, с цел да понижат задълженията си, а не да " прахосват спомагателните запаси за нови разноски или понижаване на налози ".

В началото на седмицата Лейн съобщи на конференция, че ЕЦБ не е достигнала лимита на паричната си политика. Въпреки невижданото парично облекчение, той сподели, че банката към момента има спомагателни принадлежности в своя набор, които може да се употребяват при нужда, само че добави, че те ще зависят от съответни условия.

" Нека подчертая, че към момента не считаме, че сме на границата ", сподели Лейн. " Ние считаме, че по-големият фокус би трябвало да бъде по-скоро върху това, което други политики могат да допринесат, с цел да създадат този въпрос по-малко настоящ, по-малко забавен, тъй като стопанската система ще пораства по-бързо ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР