Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, онлайн

...
Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, онлайн
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк: Онлайн пазарът е нараснал над два пъти за пет години

Според Левон Хампарцумян, основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк, онлайн извършването на покупки ще пораства с бързи темпове

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Amazon отваря първия си безкасов магазин на бъдещето

След година проби компанията на Джеф Безос открива обекта в Сиатъл
22 яну 2018
Графика на деня: Българите са измежду най-рядко пазаруващите онлайн консуматори в Европейски Съюз
18 яну 2018
Три четвърти от българите пазарят без мотив в интернет

Една пета от потребителите биха отказали покупка, в случай че не могат да платят безкешово, демонстрира изследване на " Visa България "
12 дек 2017
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов артикул са дебитните карти съгласно изследване на Mastercard
10 сеп 2017
eMAG ще отвори шоурум в България следващата година

Компанията е добавила 141 хиляди нови клиенти през 2016 година
5 сеп 2017
Как се развива онлайн търговията в България

Мненията на специалистите
4 авг 2017 За пет години онлайн пазарът в България е повишен малко над два пъти, само че делът на онлайн купувачите като дял от популацията остава дребен спрямо този в Европейски Съюз. Това стана ясно от изследване, показано от Unicredit Consumer Financing, поделението за потребителско кредитиране на Уникредит Булбанк.

Изследването е на база данни от Euromonitor International и Eurostat. От края на предходната година Unicredit Consumer Financing кредитира напълно онлайн покупка на артикули в електронни магазини и в търговски вериги, заяви Ивайло Главчовски, основен изпълнителен шеф на Unicredit Consumer Financing.

На пазар в интернет

За миналите пет години онлайн продажбите в България са нарастнали с малко над 115%, като от 269 млн. лева през 2012 година размерът им доближава 580 млн. лева през 2017 година, демонстрира изследването. Според данните към края на предходната година 27% от онлайн потребителите и 18% от всички българи са пазарували от уеб сайтове и онлайн магазини. Това обаче към момента е надалеч от междинното равнище за Европейски Съюз, където близо 70% от всички онлайн консуматори са и купувачи. Това демонстрира и че капацитетът в България е към момента доста огромен, разясниха от банката.

Потребителите в страната към момента избират да пазарят от български онлайн магазини – близо 90% купуват от такива. Така, паралелно с нарастването на онлайн купувачите пораства и броят на онлайн магазините. За последните осем години броят на купувачите се е утроил и към този момент всеки шести българин пазари онлайн. За същия интервал броят на българските онлайн магазини е повишен четири пъти до близо 4 500. Тенденция в последните години е да се купуват по-скъпи артикули онлайн.

Какво се купува и по какъв начин се заплаща

От физическите магазини клиентите най-често купуват на погашение мобилни телефони, домашен електроуреди и черна техника, като трите категории са с релативно идентичен дял от към 20% от всички покупки. Изборът от артикули, които се финансират с заем при извършване на покупки онлайн е подобен – компютри (21%), черна техника (20%) и мобилни телефони (18%).

Според статистиката на Unicredit Consumer Financing към този момент делът на покупките онлайн с заем е относително дребен спрямо този във физическите магазини, само че упованията са това да се промени. В момента на погашение се купуват една четвърт от стоките във физическите магазини (25%), а половината се заплащат в брой. За съпоставяне – 5% от броя покупки онлайн се финансират с заем. Делът на заплащанията с карти е идентичен – по 25% от всички покупки и в двата случая.

Онлайн и на заем

Тенденциите към нарастване на каузи на онлайн покупките постановат нужда от по-бърз и елементарен достъп до финансиране, разясниха от банката. От края на предходната година Unicredit Consumer Financing отпуска напълно онлайн заеми за покупки на артикули. Процесът по кандидатстване и асимилиране на стоковия заем е изцяло онлайн и лишава към 10 минути. След избора на стока се декларира методът на заплащане – със заем от Unicredit Consumer Financing, като в началото излиза преддоговорната информация с общите условия, в които са посочени лихвените проценти, оскъпяване и прочие След като клиентът се запознае с тях, се минава към попълване на съществени данни. След това банката изпраща със смс ПИН код за попълване на приложението за искане за заем.

Клиентът самичък показва падежната дата за вноска по заема. В някои случаи за уточняване на спомагателна идентификация банката прави позвъняване до клиента. Физическо посещаване на офис не се постанова. Допълнителни документи, с изключение на желаните в приложението данни не се желаят. Банката прави инспекция на информацията за клиента по попълненото от него ЕГН. Оценка на кредитоспособността му се прави от скоринг система. " Подписването на контракт " е изпращането на подвърждение по елетронна поща от банката до клиента, изясни Екатерина Кирилова, търговски шеф на Unicredit Consumer Financing. Така определената стока се получава на посочения адрес до 48 часа, сподели още тя.

Плащането на покупката става единствено откакто стоката е доставена на клиента – едвам тогава банката подрежда дължимата сума непосредствено към търговеца, а клиентът стартира да погасява заема си към банката.

И преди онлайн кредитирането, Unicredit Consumer Financing има алтернатива за онлайн кандидатстване, като подписването на договорът се реализира на място при клиента с доставка от пощальон на банката и назад връщане на подписания контракт при нея. Така процесът е отнемал към две седмици от кандидатстването и приемането на закупената стока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР