Според контролните органи – нарушението е опасно за здравето на

...
Според контролните органи – нарушението е опасно за здравето на
Коментари Харесай

КЗК постанови глоби на фирми, продавали немлечни мазнини вместо масло

Според контролните органи – нарушаването е рисково за здравето на потребителите.

Комисията за защита на конкуренцията откри осъществено нарушаване по член 31 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Милтекс КК “ ЕООД, „ Хранинвест “ ЕООД и „ Профи милк “ ЕООД и наложи имуществени наказания в размер на 2% от чистите доходи от продажби на всяко от сдруженията за миналата финансова година, равняващи се на 127 240 лв., 189 700 лв. и 113 400 лв., и постанови преустановяване на нарушаванията.

В изследването по неоспорим метод се откри, че всяко от трите сдружения предлага на пазара артикул „ краве масло “, в наличието на което има немлечни мазнини, като това не е маркирано върху опаковката на продукта. Посочените стойности за наличие на мазнини и вода в продукта „ масло “ са от значително значение за неговото установяване изобщо като „ масло “ или различен артикул за мазане, който, според нормативната уредба, може да е формиран от други, немлечни мазнини.

При установяване на глобата, Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушаването, ограничавания географски обсег, както и икономическото положение на ответното сдружение. Като утежняващо отговорността събитие, Комисия за защита на конкуренцията е отчела, че нарушаването основава заплаха или поврежда живота или здравето на потребителите, защото нарушаванията са осъществени при производството и разпространяването на хранителни артикули с неточно изложение на значителните им характерности.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР