Според Конституцията всеки български гражданин, навършил 18 години, има право

...
Според Конституцията всеки български гражданин, навършил 18 години, има право
Коментари Харесай

Около 7 хиляди души под запрещение нямат право да гласуват

Според Конституцията всеки български жител, навършил 18 години, има право на глас. С няколко изключения.

„ В България към 7 хиляди души са тези, сложени под забраняване. Които на процедура са хора, лишени от цивилен права”, изясни пред " Нова телевизия " доктор Цветеслава Гълъбова - шеф на Държавна психиатрична болница.

Най-често страдащите от шизофрения, биполярни разстройства, психози и деменция се постанова да минат през правосъдната процедура на слагане под забраняване. Те са регистрирани в Министерство на вътрешните работи, което не пречи с персоналните им данни да бъде злоупотребено по време на избори. Право на глас обаче имат в местата за отнемане от независимост.

„ Всички тези, които са в местата за отнемане от независимост и не са с влезнали в действие присъди, имат право да гласоподават. Това са арестуваните по разнообразни аргументи - подсъдими, обвинени - в арестите и надлежно в затворите”, изясни зам.-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов.

Изборният развой не е по-различен зад решетките. Дори и в изискванията на пандемия.

„ На гласуващите ще бъдат раздадени маски, ще бъдат употребявани дезинфектанти. Може би ще бъде направено по този начин, че всеки да означи своя избор с лична писалка, тъй че там да няма застъпване”, сподели още проф. Проданов.

Няма условие искащите да гласоподават да го разгласят авансово. Зад решетките те ще бъдат водени до урната в групи до шестима души.В нито една от секциите в местата за отнемане от независимост няма да има алтернатива за машинно гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР