Според Конституционния съд, няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва

...
Според Конституционния съд, няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва
Коментари Харесай

Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Според Конституционния съд, няма конституционна спънка всеки прокурор да проверява основния прокурор. Решението на съдиите по запитване на Министерският съвет от края на предходната година е взето единомислещо.

Заради отчета на Венецианската комисия, в който се предлага цялостна радикална промяна на конституцията и Висшия правосъден съвет, с цел да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор, държавното управление реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да проверява Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто пояснение се желае е "главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори " и в този смисъл допустимо ли зависещ на основния прокурор да го проверява без значение. Предварителните упования са Конституционният съд да каже, че основният прокурор не може да дава съответни инструкции по каузи, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, т.е. редови прокурор може да проверява основния.

Депутатите гласоподаваха чуване на Иван Гешев за активността му в прокуратурата

Второто основно решение на Конституционния съд е по настояването на президента Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на да бъдат оповестени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с изключителната епидемиологична конюнктура. Според президента, оповестяването ѝ от Министерския съвет, а не от Парламента, е в несъгласие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното лимитират остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР