Според коментатори, докладът е поредният, който подчертава незаменимите и силни

...
Според коментатори, докладът е поредният, който подчертава незаменимите и силни
Коментари Харесай

Преките чуждестранни инвестиции на Европа в Китай показват устойчивост, въпреки призивите за икономическо „разделяне“

Според коментатори, отчетът е следващият, който акцентира незаменимите и мощни стопански връзки сред Китай и Европа, противоречащи на апелите от Брюксел за „ делене “ и някои различия в двустранните връзки. Значението на китайския пазар за европейските компании може да нарасне още повече, считат те, като се има поради позицията на страната като най-голямата индустриална мощ в света и нейната устойчива верига за доставки, която устоя тестването на трите години спирания поради пандемията.

Същевременно, възходящото геополитическо напрежение и бързото повишаване на енергийните разноски доведоха до повишаване на безпокойството измежду европейските компании по отношение на „ деиндустриализацията “ на континента, и доста от тях започнаха да обмислят пренасяне на веригата за доставки. И тук Китай може да бъде една от най-обещаващите дестинации, считат анализатори, прогнозирайки, че някои енергоемки и индустриални браншове ще продължат да означават звезден приток на ПЧИ през идващите години.

Според отчета на „ Родиъм груп “ европейските ПЧИ в Китай са устойчиви във връзка с размера и за интервала 2018-2021 година са били съсредоточени главно в браншове като автомобилния, преправка на храни, фармацевтика, биотехнологии и химическа индустрия. Например 10-те най-големи европейски вложители съставляват 71 % от годишния размер на транзакциите на ПЧИ сред 2000 и 2021 година, а четири стопански системи на – Германия, Англия, Франция и Нидерландия – дружно съставляват 89 % от европейските ПЧИ в Китай през същия интервал.

Благодарение на възходящия подтик, насъбран през последните години, вложенията на компании от Европейски Съюз в Китай също скочиха през първите осем месеца на 2022 година Според данни, оповестени от Министерството на търговията на Китай преди седмица, притокът на ПЧИ от Европейски Съюз е повишен с впечатляващите 123,7 % на годишна база от януари до август.

Положителните данни са частично подхранвани от построяването на нови фабрики от немската мултинационална химическа компания BASF в Джандзян, провинция Гуандун. Проектът с обща инвестиция от 10 милиарда евро ще бъде най-голямата единична инвестиция на немско дружество в Китай.

„ Повечето от сериозните вложители на китайския пазар са огромни интернационалните компании и имат дълъг опит на място в Китай, тъй че се усещат удобно да влагат, реинвестират и удвояват на пазара “, сподели Агата Крац, шеф в „ Родиъм груп “, при представянето на отчета, проведено взаимно с Търговската камара на Европейски Съюз в Китай. Тя добави, че се усилват вложения на зелено. Междувременно засиленият конкурентен напън на китайския пазар също подтиква повече вложения от европейски компании, които желаят да укрепят позициите си, а голям брой европейски предприятия също форсират тактиките за локализация вследствие на политиките и възходящите геополитически опасности, добави Крац.

Докладът обрисува смесена вероятност за европейските ПЧИ в Китай. Въпреки че облекчаващата се епидемиологична обстановка в страната може да улесни трансграничната капиталова активност, геополитическите опасности не престават и икономическият напредък на Китай също може да се забави, което на собствен ред да усили несигурността.

Но китайските наблюдаващи споделят, че няма подозрение, че европейските ПЧИ ще запазят инерцията си и даже може да се разширят още повече, в случай че бъдат изключени политическите детайли. „ Ще забележим бърза агресия в области, които са подложени на по-малко политически опасности, като коли и потребителски артикули, до момента в който във високотехнологичните браншове, за които се твърди, че свързани със сигурността, вложенията могат да се забавят или даже да спрат “, изяснява Цуей Хун`ян, шеф от Департамента по европейски проучвания към Китайския институт за интернационалните проучвания.

Георг Вутке, президент на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай, разяснява пред Global Times, че европейските компании се надяват, че ще могат „ да създадат повече поради размера на китайската стопанска система “, защото има противоречие сред икономическия капацитет и равнището на капиталовложенията.

Отношенията сред Китай и Европа през последните месеци са изправени пред някои компликации. Според отчет на „ Ройтерс “, от началото на септември немското Министерство на стопанската система обмисля набор от ограничения за понижаване на зависимостта на немските компании от Китай. „ Компаниите от Европейски Съюз са на кръстопът и са склонни да преодоляват комплицирани външни геополитически фактори и да вземат рационални решения от позиция на доходност и отбягване на риска “, показва обаче Цуей Хун`ян.

Залогът за вложенията във веригата за доставки на Китай също е изключително висок, защото Европейски Съюз се бори с тежка енергийна рецесия и разрушителна криза, която докара до прекъсване на активността на редица локални заводи за торове, алуминий и стомана. Белгийският министър председател Александър Де Кроо предизвести, че това може да сътвори сериозен риск от „ деиндустриализация и... фундаментални обществени безредици “, заяви „ Блумбърг “. И вследствие на това някои европейски компании обмислят пренасяне на индустриалната линия отвън континента, като китайският пазар е евентуален претендент.

Някои китайски предприемачи споделиха, че поръчките от европейски клиенти са скочили с 20 % този месец. Те също по този начин са разбрали бързо възходящия акцент на европейския бизнес върху енергоемките и високотехнологични артикули като органични химикали, електроника, машинно съоръжение и авточасти, и реагират бързо, с цел да отговорят на търсенето.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР