Според Киев украинците сами трябва да избират посоката, в която

...
Според Киев украинците сами трябва да избират посоката, в която
Коментари Харесай

Москва обяви спиране на огъня в редица украински градове от 9 часа утре сутринта местно време

Според Киев украинците сами би трябвало да избират посоката, в която желаят да се изтеглят.

Москва разгласи прекъсване на огъня в редица украински градове от 9 часа на следващия ден сутринта локално време, с цел да улесни евакуацията на цивилни през филантропични коридори. Това стана ясно късно довечера.

Украйна отхвърли по-ранно изказване на Русия, че създава биологично оръжие с американско финансиране. Освен това външният министър Дмитро Кулеба заяви, че Съединени американски щати и Полша не са взели нужните решения за доставка на изтребители за Украйна.

По-рано Русия и Украйна за следващ път не съумяха да се спогодят за евакуацията на цивилното население. Правителството в Киев дефинира като " аморално " препоръчаните от Москва филантропични коридори, тъй като множеството от тях водят към Русия и Беларус, предава Българска национална телевизия.

Пожарникари в южния град Николаев се отзоваха на няколко пожара откакто съветски ракети удариха града. Руските обстрели продължиха и през днешния ден на фона на известието на съветските военни, че ще задържат огъня с цел да може да се отворят филантропични коридори в няколко украински градове.

Руското министерство на защитата разгласи прекъсване на офанзивите от 10 сутринта локално време в градовете Киев, Харков, Мариупол и Суми, с цел да се улесни евакуацията на цивилното население

Днес, от 10 часа московско време, е " разгласен режим на тишина " и се отварят 6 филантропични коридора - от Киев до Гомел в Беларус. Два от Мариупол до Запорожие и до съветския град Ростов на Дон. Един от Харков - до съветския град Белгород, два от Суми до Белгород и Полтава, разгласи Игор Конашенков, представител на Министерството на защитата на Русия.

Това е неприемлива алтернатива за отваряне на филантропични коридори. Нашите хора няма да пътуват до Киев, и от там до Беларус, а по-късно да летят до Русия, сподели Ирина Верешчук, вицепремиер на Украйна.

В Киев издигат барикади по улиците и площадите в очакване съветската войска да щурмува града. Доброволци оказват помощ на военните.

Пътят на бягащите от Ирпин минава през опустошен мост. Семейство с две деца е било убито през вчерашния ден при съветската офанзива. Ирпин се намира в Киевска област, на 26 км от украинската столица.

Опитите за изтегляне на цивилните от обградения пристанищен град Мариупол се провалиха и през днешния ден. Вече 6 дни градът е без ток, вода, парно, телефони. Повечето от постройките са разрушени.

Тази вечер в изявление за американската телевизия Ей Би Си, украинският президент Зеленски съобщи, че Киев не е подготвен за ултиматуми и прикани Кремъл към дипломация.

" Това, което би трябвало да се направи, е президентът Путин да стартира да беседва, да стартира разговор вместо да живее в информативен балон без О2. Не се знае до каква степен реалистична е информацията, която получава ", съобщи Зеленски.

Най-старият манастир в Одеса стана леговище за най-уязвимите.

Над 1 милион и 700 000 са към този момент бежанците от Украйна, съгласно данни на Организация на обединените нации. Премиерите на Англия, Нидерландия и Канада приканиха Русия да спре огъня с филантропична цел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР