Според кандидата за гуверньор на Българската народна банка Андрей Гюров

...
Според кандидата за гуверньор на Българската народна банка Андрей Гюров
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Въпросът с дипломата ми беше координирана акция |

Според претендента за гуверньор на Българската национална банка Андрей Гюров въпросът с регистрацията на докторската му степен от Виенския университет е била координирана акция. 

Лидерът на парламентарната група на " Продължаваме промяната " съобщи пред бТВ, че това е сюжет, който се е развил в последните няколко седмици и посочи, че става въпрос за регистрация на дипломата, а не за нейното битие.

" Процедурните правила изискват претендентът да има минимална просветителна степен магистър, тъй че извършвам всички условия. Има условие за регистрация на тази тапия за достъп до трудовия пазар отвън образователните заведения. Ако пристигна времето да стана гуверньор на Българската национална банка, до този миг ще бъдат направени всички нужни стъпки за регистрация на тази тапия ", сподели още той.

Гюров не обясни кой стои зад тази офанзива, а съобщи, че тя е видна по това кои партии приказват при чуването му.

" Управителят на Българска народна банка е доста значима позиция за страната, в този миг с няколко насъбрани рецесии е значимо гуверньорът да има поддръжката на необятна коалиция ", добави той. 

Стана ясно и че   изпратил покана към всички парламентарни групи за среща.

" До този миг съм приказвал с Българска социалистическа партия, с Демократична България, с обособени депутати от ГЕРБ, с Движение за права и свободи имахме диалози предходната седмица, вероятно тази седмица ще проведем по-широк диалог ", изясни Гюров.

Той обаче е безапелационен, че не влиза в сделки и замяна на обещания, а води открит разговор, основан на правила: " Очаквам рационалните хора в Народното събрание да ме поддържат поради правилата, които не отстъпвам ".

От думите му стана ясно,че кандидатурата му е била препоръчана от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и не е имало по какъв начин да откаже, откакто отговарял на условията. 

" Разчитам на поддръжката на всички рационални хора, които са съгласни с моите визии за Българска народна банка за правила и хрумвания, които ще бъдат развивани в Народната банка. Изчистването на банковия контрол, филтрирането на банковите потоци от всевъзможни външни въздействия - това са част от основните ми цели. С моя профил и идея ние можем да създадем нужните стъпки, с цел да издигнем репутацията на Българска народна банка ", добави Гюров.

Депутатът добави, че е " в доста положителни връзки " с Любомир Каримански - другият претендент за гуверньор на Българската национална банка.

Според Гюров е доста позитивно, че има двама претенденти, които съставляват разнообразни профили - професионално минало, хрумвания за банката и други.

Председателят на ПГ на Политическа партия обаче сподели, че в действителност би било добре да има една кандидатура.

" Ние положихме старания, искахме удължение на времето на номинации и за съвещания, само че не бяхме подкрепени. Затова се стигна до две номинации, само че това демонстрира добра политическа просветеност - да няма решени мачове, а да има избор от разнообразни профили ".

Той призна, че всичко е допустимо като излаз от надпреварата.

" Ако бъде определен господин Каримански, му поисквам триумф ", съобщи още Гюров.

На въпрос за какво вписването на дипломата му в МОН е станало за 1 час, откакто нормално се чака сред 1 и 3 месеца, той отговори, че " може би е престарание " на техните сътрудници.

" Всеки може да ревизира дисертацията ми в регистрите на Виенския университет. Официалната разработка не беше оповестена от бързане, недовиждане. Благодаря, че въпросът беше издигнат, с цел да се почисти ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР