Според източници на Капитал зад Кошлуков стои доверения на Борисов

...
Според източници на Капитал зад Кошлуков стои доверения на Борисов
Коментари Харесай

ГЕРБ се състезава с ГЕРБ за шеф на БНТ

Според източници на " Капитал " зад Кошлуков стои доверения на Борисов предприемач Александър Сталийски...

... а Каменаров е любимец на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов

Решението за това кой ще оглави държавната телевизия ще вземе страната и единствената конспирация е кое крило в ГЕРБ ще надделее

Сред подалите документи са някогашни и сегашни фрагменти на малкия екран. Възможен е обаче сюжет, в който състезанието да приключи без избор на нов началник

По закон двете медии се регистрират пред регулатора на всеки шест месеца

Емил Кошлуков, Константин Каменаров, Сашо Йовков и Валери Тодоров са измежду сигурните претенденти за идващ общоприет шеф на публичната телевизия

И новият ръководител на съвета отсрочва състезанието за началник на Българска национална телевизия за неопределен срок

Тя наследява като ръководител на регулатора Мария Стоянова, чийто едногодишен мандат изтече

След като през миналата седмица станаха ясни имената на искащите да оглавят публичната телевизия, изводът е, че няма добър избор за Българска национална телевизия. Въпреки официално огромния набор от претенденти - цели девет участници, измежду които има някогашни и сегашни фрагменти на публичната телевизия, сътрудник на Държавна сигурност и други екзотични птици (виж цялостния лист в карето - бел. ред.), медийният регулатор действително няма първокласен избор сред специалисти в тв промишлеността с бизнес обучение и богат управнически опит. А членовете му по всяка възможност ще вземат политически стимулирано решение. Конкурсът за началник за Българска национална телевизия в този момент не е сред претенденти, които ще засилят публичния темперамент на малкия екран и качествената публицистика в услуга на хората, които я устоят. Ако има някаква конспирация, тя е кое тъкмо лоби ще надделее.

Два самостоятелни един от различен източника на " Капитал ", близки до процеса, настояват, че скритите любимци в борбата за Българска национална телевизия са някогашният изпълнителен шеф на TV7 и News7 Емил Кошлуков и някогашният действен шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, като и двамата са подкрепени от разнообразни кръгове в ръководещата партия ГЕРБ. Те не изключват обаче и опцията състезанието да приключи без победител и досегашната директорка на публичната телевизия Вяра Анкова да резервира позицията си до оповестяването на ново съревнование. Кой от трите сюжета ще се осъществя евентуално зависи еднолично от премиера Бойко Борисов. В основни моменти Съветът за електронни медии постоянно се е съобразявал с мнението на ГЕРБ, като ръководещите могат да разчитат постоянно на два сигурни, един съвсем сигурен глас от петте членове на съвета и още един вероятен.

Това е проблематично по няколко аргументи. В така и така калния медиен пейзаж в България публичната медиа би трябвало да е пример за всички останали по качество, етични стандарти, обективност и раздалеченост от властта. Тя е и малкия екран, в която, на доктрина, може да има условия за повече качествена публицистика - комерсиалните канали имат други цели. Заложеният в законодателството модел на нейното финансиране обаче (в който тя се субсидира от държавния бюджет, а не от такси на жителите например), както и изборът на членове на Съвета за електронни медии, постоянно е давал опция на другите държавни управления да се намесват в работата й и да вършат опити да подчинят управлението й на своите ползи. А тайната на дълголетното ръководство на Борисов се състои таман в порочното слепване сред медии, власт и правосъдна система. С идния избор на общоприет шеф има съмнения, че ръководещите още веднъж ще си подсигуряват, че Българска национална телевизия ще остане в кръга от лоялни и послушни на волята си медии.

Скритите любимци

Според източници на " Капитал " Константин Каменаров се употребява с поддръжката на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Зад Емил Кошлуков евентуално стои един от най-доверените хора на Бойко Борисов - предприемачът Александър Сталийски (лидерът на " Новото време " управляваше продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД, която беше благосъстоятелност на партньорката на Сталийски Виолета Сечкова - виж детайлите по-долу). Това е и повода осведомените за хода на договарянията да дават по-голям превес на Кошлуков в идното съревнование, а за Каменаров да смятат, че даже и да не стане общоприет шеф, може да се снабди с позиция в управлението на медиата. Той беше назначен за действен шеф в Българска национална телевизия в първия мандат на Вяра Анкова, само че се задържа на поста за по-малко от две години. Източници на " Капитал " в Народното събрание разясняват, че Каменаров интензивно търсел поддръжка за номинацията му от разнообразни парламентарни сили. Това не е и първият му опит да оглави малкия екран. В годините обратно той е взел участие и в други състезания за общоприет шеф, в някои от които също е бил апетитен за любимец.

За да завоюва, всеки от двамата има потребност от три гласа от общо петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Всеки член на Съвет за електронни медии има право да поддържа единствено един от претендентите, като гласоподава очевидно. Председателката на регулатора София Владимирова е номинирана от ГЕРБ (и персонално от Цветан Цветанов) и няма подозрение, че ще се съобрази с повелята на партията. Ако съдим по държанието й досега, по всяка възможност в нейния тим ще гласоподава и Бетина Жотева, назначена от президента Росен Плевнелиев. Не е ясно каква позиция ще заеме другата членка от президентската квота, Мария Стоянова, само че импровизирано се разяснява, че е допустимо тя да не поддържа никого от явилите се претенденти. Официалният й коментар пред " Капитал " беше: " По-важното в този конкурс е какви претенденти ще се явят и ще можем ли от тях да изберем заслужен общоприет шеф с мениджърски опит. Генералният шеф не би трябвало да се избира с компромис и на правилото по-малкото зло. "

Четвъртата дама в регулатора, Розита Еленова, пък беше препоръчана от групировката на енергийния предприемач Христо Ковачки Български либерален център (БДЦ). Преди партията му се споделяше ЛИДЕР и на евроизборите през 2009 година тя се яви в коалиция таман с " Новото време " на Емил Кошлуков. Не е ясно кого ще поддържа и Иво Атанасов. Макар да е от квотата на Българска социалистическа партия, по информация на " Капитал " най-голямата опозиционна партия по-скоро няма любимец в състезанието и не влага старания и запаси да повлияе върху избора. Все отново непосредствен до Българска социалистическа партия наподобява Иван Гарелов, за който се застъпи персонално лидерката на партията Корнелия Нинова, когато беше уволнен като представител на служебното държавно управление напролет. Пред " Капитал " Атанасов удостовери позицията си, която изрече и по време на чуването на доклада на Българска национална телевизия предходната седмица: " Кандидат, който не подсигурява, че ще е в положение да обезпечи салдото при представянето на другите хрумвания и убеждения в публичната телевизия, никак да не се гласи за гласа ми. " Според него сега в малкия екран господства дясната реторика, което е неспазване на член 6 от Закона за радиото и малкия екран. " Става дума за хрумвания и убеждения, а не за партийна принадлежност ", посочи Атанасов.

Така разпределението на силите в Съвет за електронни медии би могло да помогне на Кошлуков, само че също по този начин е допустимо разделянето на гласовете да не докара до избор и Вяра Анкова да се задържи на поста си още известно време. Миналата година медийният закон беше изменен по този начин, че тя да остане в Българска национална телевизия, макар че мандатът й беше изминал. Вносителите тогава бяха от разнообразни парламентарни групи. Сега също не съществува спънка мандатът на Анкова да продължи още година, ако трите тура на гласоподаване в Съвет за електронни медии не излъчат безапелационен любимец.

Обвързан в зависимости

Засега посоченият за най-вероятен общоприет шеф на Българска национална телевизия наподобява и най-неприемлив. Както политическият бекграунд, по този начин и опитът на Емил Кошлуков в частния бранш разкриват обвързаности с политико-икономически кръгове със противоречива известност.

През 2004 година той се отдели от Национална движение „Симеон Втори" дружно с група депутати, основа придвижването " Новото време " и изигра основна роля, с цел да се спре приватизацията на " Булгартабак ". Тогава беше контрактувана договорка с BAT за 250 млн. лева Десет години по-късно Пеевски купи компанията за 100 млн. лева Кошлуков е непосредствен до Ахмед Доган, с който са лежали дружно в старозагорския затвор преди 1989 година През 2005 година двамата даже лансираха концепция за избирателен демократичен алианс сред Национална движение „Симеон Втори", придвижването и " Новото време ", само че тя по този начин и не се осъществя. После Кошлуков опита да играе на евроизборите през 2009 година с партията на Христо Ковачки ЛИДЕР, за която съществуваха съмнения, че е политически инженеринг на Доган.

Вече като продуцент и ефирен водещ Емил Кошлуков продължи да гравитира към медиите, доближени на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски (тогава в партньорство с главния акционер в Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев). През 2009 година той стана изпълнителен шеф на продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД. Като нейни притежатели тогава попадат записаната в Кипър офшорна компания " Чикуитена холдингс лимитид ", Виолета Сечкова и Иван Терзийски. Фирмата тогава реализираше външните продукции на финансираната от Цветан Василев TV7 и имаше лични телевизионни студиа в Герман.

Впоследствие Виолета Сечкова и нейният сътрудник в живота Александър Сталийски бяха осветени като едни от най-големите самостоятелни инвеститори в КТБ при краха й - общо с към 30 млн. лв.. Тези пари са били получени от продажбата на телевизионните студиа, в които TV7 снимаше предаванията си. Според някогашния главен акционер в банката Цветан Василев Сталийски е бил най-довереното лице на премиера Бойко Борисов и се занимавал с всичко, обвързвано с Борисов, в това число и със събиране на дължимите суми. Една от формите на събиране е " посредством придобиване на участия - очевидни и скрити, в компании, за които не са платили и стотинка ", описа Василев в изявление за " Капитал " предходната година. След банкрута на КТБ Сталийски освен съумя да избави депозитите си посредством поредност от цесии и прехващания, само че и да придобие надзор върху един от активите на банката - стъкларския цех " Рубин " в Плевен.

След закриването на " Ноу фрейм медия " АД през 2013 година и преливането й в нова компания със сходнo име Кошлуков остава обвързван с групата на TV7. Той влиза в борда на шефовете както на " ТВ Седем " ЕАД, по този начин и на " Балкан българска телевизия " ЕАД (двете сдружения зад телевизионните канали TV7 и News 7), а за малко е техен изпълнителен шеф през есента на 2014 година След залеза на TV7 политологът по обучение реалокира публицистичното си предаване " Факторът Кошлуков " в оформилата се като новата телевизия на властта - Канал 3 на Пеевски.

Според регистрите той няма присъединяване във компании все още. Ако обаче от ръководещата партия са решени да му уплътнят времето, като го назначат в Българска национална телевизия, публичната телевизия сигурно няма да завоюва от това.Как стои Българска национална телевизия на пазара

Макар по формулировка да е социална (тоест извършва социална функционалност и се устоя с обществени средства), по модела си на финансиране в България Българска национална телевизия по-скоро може да бъде наречена държавна. Това е по този начин, тъй като, вместо да се устоя от таксите на потребителите, както да вземем за пример е английската BBC, нейната дотация се гласоподава от държавното управление. За 2017 година сумата, заделена от държавния бюджет за прехрана на медиата, е 65 млн. лв.. Отделно държавното управление гласоподава Българска национална телевизия да получи още 7.6 млн. лева, с цел да обезпечи медийно покритие, продуциране и лъчение на събитията по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година От тях 5.6 млн. лв. постъпват в сметките й тази година. Годишният финансов доклад на Българска национална телевизия за 2016 година към момента не е обществен, защото следва заверката му от Сметната палата. През 2015 година при дотация от към 65 млн., спомагателна целева дотация от 8 млн. за поправки, Българска национална телевизия регистрира лични доходи от продажба на услуги, включително реклама, спонсорство, механически услуги, спонсорство в размер на 7.9 млн. лева А регистрираните разноски на публичната медиа са към 83.8 млн. лева, от които 51% отиват за прехрана на малкия екран.

Въпреки че е сложена в конкурентна пазарна среда, Българска национална телевизия изостава сензитивно от другите национални малките екрани bTV и NOVA както по дял от телевизионната публика, по този начин и по дял от рекламните доходи. Според GARB каналите на Българска национална телевизия държат общо към 9% от телевизионната публика в страната (виж графиките). Това се дължи, от една страна, на рестриктивните мерки за рекламното време, което може да продава, наложени й от закона, от друга, на неумението на мениджмънта да притегли търговци, които да заловен интереса на рекламодателите. В последните години Българска национална телевизия се опита да се конкурира с комерсиалните медии и посредством вложения в български сериали и други ексцентрични формати, само че нейни излъчвания мъчно пробиват в топ 20 на най-гледаните. Това нормално се случва по време на спортни събития от мащаба на международното състезание по футбол или олимпийските игри.Какъв би трябвало да бъде идващият общоприет шеф?

За да управляваш медия с съвсем 60-годишна история, се изисква ясна визия и висока сензитивност за нейните публични функционалности. Всеки ден си в обстановка на комплициран баланс сред законови отговорности, невисок бюджет, ограничавания за реклама и огромни публични упования. Най-трудна е задачата да задържиш зрителското доверие. Не рейтингът, а лоялността към феновете е преди всичко. Професионалните журналистически стандарти не се трансформират с времето. Ако нещо се трансформира в нашия интерактивен свят, то е предизвикването да отстояваш качествата на телевизионната публицистика. Генералният шеф би трябвало да е поръчител за свободата в работата на журналистическите и продуцентските екипи.

Обществената медия е тази, която би трябвало да потвърждава конкурентноспособността на българските продукции пред международната публика, както и да показва по най-хубавия метод българската просвета. Медийната среда се развива извънредно динамично и провокациите на локалния ефирен пазар не са единствените.

Силата на една телевизия е нейният екип и генералният шеф е задължен да знае, че измененията минават през сърцето на всеки експерт в Българска национална телевизия, тъй като те са потвърдили през годините своята пристрастност към полезностите, които публичната медия отстоява.

Вяра Анкова, генерална директорка на Българска национална телевизия пред " Капитал " Кои подадоха документи
(по реда на приемането на концепциите им в СЕМ)

Стоил Рошкев - публицист в Българска телеграфна агенция, БНР и Българска национална телевизия и стихотворец

Теодор Ангелов - водещ на публицистично предаване по ТВ СКАТ

редактор " Продуцентски център " Спорт " в Българска национална телевизия

Валерий Тодоров - някогашен общоприет шеф на БНР и сътрудник на Българска национална телевизия и БНР в Москва

Тома Иванов - някогашен финансов и изпълнителен шеф на Българска национална телевизия, някогашен член на Съвет за електронни медии

Радослав Главчев - инженер, някогашен чиновник на БНТ; явява се за шести път на конкурса;

Иван Гарелов - някогашен водещ на " Панорама " по Българска национална телевизия и водещ на публицистично предаване по TV7; някогашен щатен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност

Константин Каменаров - някогашен действен шеф в Българска национална телевизия и дълготраен водещ; някогашен представител на " Мобилтел "

Емил Кошлуков - някогашен изпълнителен шеф на каналите TV7 и News 7 и на продуцентската компания " Ноу фрейм Медия " ; водач на придвижване " Новото време " ;
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР