Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и

...
Според изследователите от Ember спадът в използването на въглища и
Коментари Харесай

Рекорден спад на емисиите на въглероден диоксид от въглища

Според откривателите от Ember спадът в потреблението на въглища и прекосяването към по-незамърсяваща сила като цяло е предизвикан от фактори като ниските цени на газа, връщането на Япония и Южна Корея в бизнеса с нуклеарни централи и общият спад в потреблението на ток.

© Wolfgang Rattay Отделянето на въглероден диоксид в атмосферата поради производството на електрическа енергия понижава с 2% за последната една година, което е най-големия спад за послдените 30 години.

Това се споделя в проучване на самостоятелния климатичен институт Ember, представено от организация Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А когато става дума за тока от енергийни централи, работещи с въглища, намаляването е още по-голямо - с към 3% световно, допълват учените.

Най-голяма заслуга за всичко това имат стопанските системи на Европейски Съюз и Съединени американски щати, настояват от Ember.

Намаляването в Европа е към 24% и основна роля играе преходът към възобновими източници на сила.

В Съединени американски щати пък редукцията е към 16% и се дължи главно на прекосяването към газови централи, които употребяват суровина на по-конкурентни цени.

За страдание Китай играе отрицателна роля в тази наклонност, увеличавайки производството на ток от въглища през последните три десетилетия.

На процедура сега режимът в Пекин управлява към половината от всички сходни електроцентрали в света, обобщава Reuters.

Според откривателите от Ember спадът в потреблението на въглища и прекосяването към по-незамърсяваща сила като цяло е предизвикан от фактори като ниските цени на газа, връщането на Япония и Южна Корея в бизнеса с нуклеарни централи и общият спад в потреблението на ток.

Предстои да се види какъв ще е резултатът от епидемията от ковид в Китай, който бе заставен да затвори огромна част от производствата си в опит да управлява разпространяването на болестта.

За страдание обаче всичко не е задоволително, с цел да се задържи световното стопляне в границите на 1.5 градуса до края на века.

За задачата горенето на въглища би трябвало да бъде редуцирано в 11% всяка година, настояват откривателите.

" Глобалният спад на излъчвания от въглища и енергетика е добра вест за климата, само че държавните управления би трябвало трагично да ускорят прехода в при производството на електричество, тъй че генерацията от въглища да се отстрани в идващите 10 години ", обобщава Дейв Джоунс, водещ създател на проучването за Ember, представен от Reuters.

" Преминаването от въглища на газ е просто замяната на едно фосилно гориво с друго ", добавя той.

Според проучването на климатичния институт също по този начин производството на вятърна и слънчева сила се е нараснало с 15% за миналата една година и е достигнало до към 270 тераватчаса.

Учените считат, че този растеж би трябвало да бъде непокътнат на годишна база, с цел да се реализиран задачите на Парижкото съглашение за климата.

Докладът на Ember се базира на статистика, покриваща 85% от производството на ток в международен мащаб.

За останалите 15% учените са употребявали приблизителни данни.

Само преди месец Международната организация по енергетика също излезе с отчет, съгласно който световните излъчвания на въглероден диоксид от производството на електрическа енергия понижават през миналата година поради растежа в генерацията от възобновима сила и прекосяването от въглища към природен газ от страна на развитите стопански системи, обобщава организация Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР