Според изпълнителният директор на БФБ Васил Големански държавните облигации ще

...
Според изпълнителният директор на БФБ Васил Големански държавните облигации ще
Коментари Харесай

Търговията с ДЦК на фондовата борса може да започне от есента

Според изпълнителният шеф на БФБ Васил Големански държавните облигации ще създадат борсата още по-атрактивна за вложителите

Борсовата търговия ще дава опция за необлагаеми облаги от ДЦК. Още по тематиката
През март е имало вид тя да стане обществено сдружение. И в двата случая се търси пресен запас, нови акционери и повече бистрота

При избор на вярна тактика ДЦК може да обезпечат по-висок приход

Тя планува улеснен достъп до пазара на дребни компании, както и въвеждане на нови принадлежности

От есента на тази година вложителите ще могат да търгуват с български държавни скъпи бумаги (ДЦК) през фондовата борса, защото механически и нормативно всички нужни дейности са финализирани. Към момента търговията с такива принадлежности е лимитирана, защото достъп до тях имат главно институционалните вложители (банки, пенсионни фондове, застрахователни сдружения, гаранционни фондове), които ги купуват на аукционите, проведени от финансовото министерство, и след това ги продават между тях при потребност от ликвидност на вторичния междубанков пазар. С отварянето на специфичен сегмент на БФБ - София, за ДЦК тази търговия ще може да се случва на контролиран пазар, където облагата от покупко-продажбите е необлагаема, играчите ще могат да получат действителна пазарна цена за инструментите, които държат в портфейлите, а елементарен достъп до книжата ще имат капиталовите медиатори и дребните, самостоятелни вложители.

Големи очаквания

Проектът за прибавяне в търговията на БФБ на едни от най-нискорисковите финансови принадлежности, тези, обезпечени от страната, не е нов и в капиталовите среди за това се приказва от години. Реалната работа по него обаче стартира, откакто през предходната година финансовият регулатор КФН и браншовите организации сплотиха старания в основаването на тактика за развиване на финансовия пазар. Като дребна част от нея с качването на ДЦК на борсата се преследва цел за обогатяване на палитрата от благоприятни условия. " Така ще я създадем още по-атрактивна за вложителите ", разяснява изпълнителният шеф на БФБ Васил Големански.

Той изясни, че търговията с държавни облигации ще се случва на специфичен сегмент, който следва на бъде оголен на борсата. Засега там ще могат да се оферират левови и еврови скъпи бумаги, само че не и световни облигации, каквито страната емитира на външните пазари. Сетълментът на покупко-продажбите (фактическата замяна на пари против книжа) ще се прави в Българската национална банка (БНБ), а Централният депозитар (ЦД) ще се включва, когато някой участник в търговията не е член на депозитара на Българска народна банка.

На процедура новият сегмент на БФБ ще отвори още една опция за вторична търговия с ДЦК - сега тя се прави на правилото на двустранните покупко-продажби с директно договаряне сред участниците, които заплащат такса за сетълмент в Българска народна банка. И въпреки търговията през контролирания пазар да допуска начисляване на спомагателни такси за ходатайство при размяната, тя има редица преимущества, които пораждат положителни упования измежду специалистите на финансовия пазар.

Най-очевидното измежду тях е, че на контролиран пазар облагите от покупко-продажби са необлагаеми. На последващо място борсата дава опция на притежателите на ДЦК да максимизират прихода си от тях посредством интензивно присъединяване на пазара като market maker с поддържане на котировки " продава " и " купува ", още повече че на него те имат достъп до цялата retail клиентела. Най-ценното преимущество на плана е, че по този начин за пръв път ще се дефинира действителната обективна стойност на държавните облигации, държани в портфейлите и предлагани като обезпечения по разнообразни покупко-продажби. Към момента тази оценка се прави въз основата на двустранни сделки сред страните, а тя е значима, защото служи за ориентир на счетоводните преоценки.

Последни мерки

Засега обрисуваният период за стартиране на ДЦК в борсовата търговия през есента наподобява изцяло реален, защото нужните стъпки са подхванати. Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди нормативната рамка за този нов тип търговия, от БФБ настояват, че са изцяло подготвени с техническите и правните процедури, като остава завършването на работата по създаване на връзка с Българска народна банка. Очаква се тя да е подготвена и да е тествана до 30 септември. Все още няма информация и за цената, по която ще се прави търговията с държавни облигации.

Директна покупка на ДЦК от физическо лице или малък вложител може да стане и сега през множеството банки и капиталови медиатори. Основната преграда обаче е, че размерите на търговия са огромни, което кара медиаторите да изискват за включване в пазара най-малко 50 или 100 хиляди валутни единици (левове, евро, долари), а постоянно и повече. Това постоянно кара тези вложители да прибягват до вложения във взаимни фондове в облигации или към ETF върху бондови показатели. Освен това има и облигации, при които минималният търгуем размер е 100 - 200 хиляди евро и това лимитира физически лица да ги придобият.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР