Според изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, въпреки че в

...
Според изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, въпреки че в
Коментари Харесай

БЕХ увеличи капитала на шест от дружествата си със 143 млн. лв.

Според изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов, макар че сега финансовите условия на пазарите са доста преференциални, няма да се бърза с нова емисия облигации.

Още по тематиката
По-ниските цени на газ и ток свиват приходите на множеството сдружения

Експертите от Световната банка предлагат нарастване на крайната цена на електрическата енергия и рефинансиране на заеми с държавни гаранции

Секторът се отърси от срутва на петрола, а по-всичко проличава, че борсовите вложители няма да го изоставят

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е нараснал капитала на шест от своите дъщерни сдружения общо с 143.6 млн. лева Става въпрос за " Електроенергиен систематичен оператор ", " Булгартрансгаз ", АЕЦ " Козлодуй ", " Мини Марица изток ", " Булгаргаз " и Българска самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ). Това излиза наяве от решението на министерство на енергетиката, което е едноличен притежател на БЕХ. То е взето в края на юни и към този момент е вписано в Търговския указател.
Увеличението на капитала на тези сдружения е станало с неразпределената облага за 2016 година и с такава от предишни години. То е било гласувано на равнище БЕХ още в края на май, излиза наяве от регистъра.

Подобно нарастване на капитала на част от държавните енергийни сдружения, които са били на облага, е имало и през предходната година, излиза наяве от Търговския указател. Тогава общата сума на нарастването е била 114.6 млн. лева Подобна стъпка беше подхваната и за държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", макар че приключи 2015 година със загуба от 72 млн. лева Тогава капиталът на централата беше повишен с 49.550 млн. лева посредством апортиране на взимане по заем от 65 млн. лева, възложен от БЕХ през 2013 година
БЕХ обаче е понижил капитала на " Булгартел " през предходната година от 7.05 млн. лева на 6.4 млн. лева

На кого с какъв брой

Най-голямо нарастването на капитала от 50 млн. лева е получила " Мини Марица Изток ". На последващо място е ЕСО с 37.9 млн. лева, а при мрежовия газов оператор " Булгартрансгаз " нарастването е с 29.8 млн. лева Капиталът на АЕЦ " Козлодуй ", която регистрира рекордно невисок резултат от 1.6 млн. лева за 2016 година, се усилва с 8.4 млн. лева При " Булгаргаз " нарастването е със 17.2 млн. лева, а на енергийната борса - с 201 хиляди лева

В същото време приходите от дивиденти, изплатени от енергийните сдружения на БЕХ за 2016 година, са 115.9 млн. лева, което е нарастване с 26.5% по отношение на миналата година.

Нова емисия облигации

Увеличението на капитала на държавните сдружения на процедура ще улесни взимането на нова емисия облигации през идната година, за която заяви изпълнителният шеф на БЕХ, Петьо Иванов пред Publics.bg. По думите му нейната цел ще е да размени емисията, падежираща през ноември 2018 година, която беше пласирана в края на 2013 година на Ирландската фондова борса и беше в размер 500 млн. евро. Тези средствата бяха нужни на БЕХ, с цел да се платят насъбраните отговорности в групата. Най-голямото от тях беше заемът на Националната електрическа компания за 195 млн. евро, с който трябваше да се финансира построяването на АЕЦ " Белене ". Иванов е допълнил още, че макар, че сега изискванията на финансовите пазари са доста преференциални за нова емисия, БЕХ няма да предприеме сходна стъпка до идната година.

През 2016 година БЕХ пласира и друга емисия облигации на стойност 550 млн. евро на Ирландската фондова борса. Тогава парите бяха нужни на холдинга, с цел да се разплати с двете американски централи - Топлоелектрическа централа " Контурглобал Марица изток 3 " и Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово ", към които НЕК беше натрупала отговорности за близо 1 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР