Според изпълнителния директор на А1 България Александър Димитров компанията тепърва

...
Според изпълнителния директор на А1 България Александър Димитров компанията тепърва
Коментари Харесай

Спорт и музика... и телевизия

Според изпълнителния шеф на " А1 България " Александър Димитров компанията занапред ще уголемява портфолиото си

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Приходите и облагата на " А1 България " порастват и през третото тримесечие

Телекомът регистрира и по-висок междинен доход от краен консуматор
17 окт 2018
Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите

В конкуренцията участваха общо 44 акции
11 окт 2018
Продажбите на топ 20 търговци на техника надскочиха 1.5 милиарда лева

Всички компании, като се изключи " Техномаркет " подвигат оборота си, като междинното нарастване за предходната година е 14%
2 окт 2018
А1 време какъв ребрандинг имаше

Какви са оценките и индикаторите четири месеца след оповестените промени в идентичността на телекома
28 сеп 2018 През последните години множеството от най-големите американски и европейски телекоми навлязоха в медийния свят посредством придобиването на извънредни права за спортни надпревари и всякакво друго по тип и формат наличие - филми, сериали и музика. Някои от тях даже се трансфораха и в продуценти. Кулминацията беше мегасделката сред щатския телекомуникационен колос AT&T и медийната компания Time Warner за 85 милиарда $. Тези вложения имат една съществена цел - операторите да са основни играчи на пазара, а не просто медиатор за преместване на наличието от медийни и софтуерни компании до потребителите.

В България този модел занапред ще навлиза, само че към този момент се виждат трендовете: един от моторите е " А1 България ", която последователно стартира да предлага извънредно спортно наличие в четири канала, лична музикална стрийминг платформа, както и нови финансови и други услуги. Пред " Капитал " изпълнителният шеф Александър Димитров съобщи, че компанията занапред ще уголемява портфолиото си, като той не изключва след време тя да се намеси още по-активно даже на телевизионния пазар.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " За последните две години всички финансови индикатори на А1 - оборот, оборот от услуги, облага, free cash flow, са нагоре. След един седемгодишен спад за нас това е огромен поврат за компанията. За нас е доста значимо, че ребрандирането мина доста добре. Според последните изследвания над 94% от българите знаят, че Мтел е станал А1. Използвахме го, с цел да покажем нов метод към потребителите - подсигуряваме качество на услугите и мрежата. Пуснахме доста нови услуги - стрийминг услугата Xplore Music, цифровия портфейл A1 Wallet, А1 Кредитна карта, спортните канали станаха три (плюс EdgeSport). Само четири месеца след ребрандирането имаме една постоянна основа и финансови индикатори, които ни разрешават да продължим да влагаме ", сподели Димитров в изявление за " Капитал ".

Спортът за един кротичък свят

Според изпълнителния шеф главен дирек в тактиката на " А1 България " са спортните канали MAX Sport. Първият от тях потегли напролет на 2017 година под името " Мтел спорт 1 ", а след това към него беше прибавен втори личен канал, както и профилирания в региона на рисковите спортове EDGEsport. При ребрандирането пакетът беше преименуван на MAX Sport. Операторът непрекъснато добавяше нови спортове към портфолиото си и в края на октомври потегли и третият MAX Sport 3. " Вече имаме задоволително качествено наличие - за последните месеци взехме италианското, испанското състезание и половината Шампионска лига. Ще продължаваме да влагаме в тази посока ", споделя Димитров. Той разкрива, че от януари следващата година се чака стартирането и на четвърти състезателен канал. " Напълно естествено, е когато имаме толкоз доста спортни права, да се възползваме оптимално от тях ", прибавя мениджърът.

Следващата стъпка на оператора е да стартира да предлага доста повече интерактивно наличие, обвързвано със спорта, което да бъде създавано от самата компания. Според Димитров то може да е на телефона като ОТТ услуга (от Over-the-top - стрийминг услуга през интернет), както и Pay-per-view (събитие с еднократно заплащане). През ОТТ платформа консуматори примерно ще могат да гледат мачовете на обичан тим, които не се излъчват през някои от каналите.

Първоначално от групата залагаха на разпространяване на личните спортни канали единствено до свои клиенти, само че от няколко месеца отвориха пакета и към няколко други оператори като " Булсатком " и БТК (с които държат правата за испанското първенство), " Нет 1 " и " Нетуъркс ". На въпроса дали по този метод не се лишават от ексклузивитет Димитров споделя, че по този начин доближават до доста повече консуматори. " На телевизионния пазар държим към 21-23%, само че наличието ни е задоволително забавно и считаме, че е по-добре да се опитаме да го разпространим до още повече клиенти. Нашите клиенти пък ще имат спомагателни извънредни услуги като ОТТ платформата, която ще създадем, спомагателни интерактивни функционалности и така нататък, което съгласно нас е по-правилният метод ", добавя изпълнителният шеф на " А1 България ". Според него огромното преимущество на каналите е, че имат както най-популярните и всеобщи спортове и шампионати, по този начин и нишови - моторни спортове, голф, ММА, които си имат съответна аудитория.

" Разбира се, нямаме български футбол за момента, само че с изключение на на мачовете " Левски " и ЦСКА всеки вижда, че стадионите не са цялостни. В момента, когато стане задоволително първокласен и забавен, можем да се намесим и на този пазар ", предвижда Димитров.

От компанията не дават публични данни тъкмо какъв брой са потребителите на MAX Sport, само че съгласно данни на ГАРБ приблизително през октомври тези канали имат дял от аудиторията 0.2%. Но да вземем за пример през предходната седмица (когато излъчваха срещи от Шампионската лига във вторник) 49 хиляди фенове са гледали мача по MAX Sport 2 " Реал " Мадрид - " Виктория " Пилзен от 22:00 ч. (2.4% аудиторен дял), а 56 хиляди - мача по MAX Sport 1 и 3 " Манчестър юнайтед " - " Ювентус " (2.7% общ аудиторен дял, и двата канала даваха еднакъв мач от 22:00). За съпоставяне - Шампионска лига по безплатния бТВ Екшън има над 200 хиляди фенове, а платените канали от пакета Диема Екстра - по 0.5% дял през октомври.

Телевизионни упоритости

В " А1 България " не считат да се лимитират единствено със спортно наличие. Александър Димитров споделя, че в последните две години компанията е следила доста деликатно какво става на българския ефирен пазар. " Не единствено съгласно нас качеството на телевизионната продукция не е доста високо - релативно евтини и остарели филми, малко извънредно наличие. Играчите са главно двама, които значително са си разпределили пазара. Смятаме, че има място за още играчи - имаме упоритостта и финансовите благоприятни условия да го създадем. Така че това ще е нашата последваща стъпка, без значение дали ще са извънредни сериали, които ще се оферират единствено онлайн или през наши канали, или реалити излъчвания, които да изискват по-сериозна инвестиция (но пък са по-качествени), или пък политематичен канал ", разяснява мениджърът.

В същото време той прецизира, че съществена спънка пред сходни упоритости е пиратството в България. " Всеки българин знае, че може да си смъкна последните филми гратис от торент уеб страниците. Трябва да сме сигурни, че страната е направила задоволително стъпки да отбрани интелектуалната благосъстоятелност. При състояние че забележим позитивни сигнали в тази посока, незабавно ще влагаме ", споделя Димитров. Друга спънка е така нареченият undereporting на пазара (когато фирмите рапортуват доста по-малко тв клиенти, в сравнение с имат, с цел да заплащат по-малко за съдържание), което съгласно " А1 България " визира най-малко 35-40% от клиентите. " Освен водещите 3-4 компании останалите регистрират по-малко клиенти, което ги прави по-конкурентни от нас. Това е една от аргументите да влагаме доста деликатно в спортно наличие, с цел да не могат да ни го откраднат. През идващите години ще пазиме непримиримо собствеността си - интензивно работим с Министерството на културата и ГДБОП ", твърди Димитров.

Друга допустима стъпка е основаването на ОТТ платформа за телевизионно наличие. America Movil (която е главен акционер в компанията майка A1 Telekom Austria), към този момент има сходно решение и е един от най-големите продуценти на сериали и риалити излъчвания в Латинска Америка. " Благодарение на нашите акционери имаме софтуерна опция незабавно да стартираме. За да може сходно нещо да се маркетира добре в България обаче, би трябвало да има доста ясни правила във връзка с пиратството. Ако не сме сигурни, че обстановката в България с пиратството се е подобрила доста, ние няма по какъв начин да го създадем ", споделя Александър Димитров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР