Според изданието Süddeutsche Zeitung политическата равносметка е твърде потискаща. Техните

...
Според изданието Süddeutsche Zeitung политическата равносметка е твърде потискаща. Техните
Коментари Харесай

Какво даде ЕС на България и на останалите страни от Източна Европа

 Според изданието Süddeutsche Zeitung политическата равносметка е прекомерно потискаща. " Техните държавни управления, съвсем без изключение, поддържат куха националистическа изразителност, в по-голяма или по-малка степен се стремят да анулират свободата на печата, да подкопаят устоите на правовата страна, да регламентират всичко в обществото, а и отхвърлят да си сътрудничат с останалите европейци, когато не виждат опция да прелеят пари от Европейски Съюз в личните си каси ". 

В икономическо отношение обаче някогашните страни от Източния блок просперират, установи на собствен ред Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Изданието твърди, че никой различен район в Европа не е претърпял по-дълбоки промени от Източна и Югоизточна Европа и дава за образец Полша, където приходите на глава от популацията са се нараснали петорно от 1990 година насам. Словакия, Естония и Литва в това време доближават 80% от благосъстоянието в Европа, а Чехия и Словения - даже 90%.

" Единствените изоставащи са тези, които се причислиха по-късно към Европейски Съюз - България, Румъния и Хърватия. Но даже и те през днешния ден стоят по-добре, в сравнение с източноевропейските страни, които не членуват в Общността ". По-нататък вестникът установи, че парите въпреки всичко не са единственият важен фактор и показва, че хората имат и друго мерило за благополучие - обучение, опазване на здравето, здравословна храна, чиста околна среда. 

Източноевропейските страни реализираха огромен прогрес, само че с цената на огромни жертви от страна на локалните хора, показва FAZ. Изданието загатва в тази връзка политическата и икономическа неустановеност по време на прехода от планова стопанска система към пазарна, закриването и приватизирането на държавната благосъстоятелност, заливането на източноевропейските пазари със западни артикули, както и появяването на редица стопански авантюристи и съмнителни вложители. 

Затова Süddeutsche Zeitung сигнализира: " Нека този път не питаме какво способстваха източните страни членки на Европейски Съюз за демокрацията в Общността, а назад - какво Европейски Съюз им донесе на тях самите ".

Свободата на напредване е фактически огромна полезност, само че тя донесе най-много изгоди на Запада, а на Изтока по-скоро му навреди. Хиляди лекари напуснаха България и Румъния, което оказа помощ да се смекчи дефицитът на медици на Запад. Не бива да виним тези хора, че търсят по-добър живот за себе си и своите фамилии, само че в този момент те липсват там, където едно време са получили своето университетско обучение. А тяхната липса на собствен ред принуждава други хора да мигрират. България през днешния ден има милион и половина поданици по-малко, в сравнение с през 1989, а Румъния - съвсем четири милиона по-малко. И това са все дейни, добре образовани хора.

Друг проблем на хората в Източна Европа според FAZ е " убеждението на мнозина, че Брюксел, или най-общо казано Западът, нито ги взема на съществено, нито ги схваща - да вземем за пример по отношение на бежанската политика или в отношението им към Русия.

" Тъкмо това неодобрение изяснява ненапълно и триумфа на популистките и евроскептични течения във Варшава, Будапеща и други места. 30 години след рухването на Стената сме принудени трезво да отчетем, че икономическата интеграция не всеки път вървеше ръка за ръка с политико-идеологическа ", написа в FAZ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР