Според ИТН основната причина за случващото се в енергийния сектор

...
Според ИТН основната причина за случващото се в енергийния сектор
Коментари Харесай

ИТН предупреждават за енергийно КТБ

Според Има Такъв Народ главната причина за протичащото се в енергийния бранш у нас се дължи на некадърно, безконтролно и даже хазартно ръководство.

“Забавените с години промени, практиката на законови промени на “парче” и неналичието на визия за развиване на бранша, са същинската причина за тези циклично повтарящи се кризи”, показват от Има Такъв Народ.

Формацията е безапелационна - неналичието на ясно регламентирани механизми за балансиране на пазара изплува на дневен ред в сериозни интервали дружно с неналичието на ясна визия.

“Професионална доверчивост е да се разчита дълготрайно, че с активиране на мощности в държавната Топлоелектрическа централа “Марица изток “-2 и Топлоелектрическа централа “Варна “ произвеждащи релативно скъпа сила - доста над междинните цени на европейските енергийни тържища, българският енергиен пазар ще стане в миналото конкурентноспособен. Особено тежки последици ще има това за българската промишленост, която губи конкурентоспособност и е изправена пред банкрути, с всички последици за фиска на страната, загуба на работни места, обществени разноски и така нататък Ако това продължи и не се вземат незабавни ограничения ние предсказваме каскадни банкрути на предприятия и икономическа злополука от рода на “КТБ “, показват от “Има подобен народ”.

Формацията желае да бъдат подхванати ограничения за промяна в бранша, които минават през сериозна проверка на пазарния модел, капиталовите стратегии и законови промени. Има Такъв Народ предлага да се одобри национална стратегическа рамка след публично разискване, в която да бъдат показани задачите за стабилно развиване на енергийния бранш. Разработване и приемане след публично разискване на народен пазарен модел с отчитане на механизъм за потенциал. Сред предлагането е и оповестяване на обвързващ график за ограничение на контролирания пазар до групата на енергийно уязвимите консуматори. Има Такъв Народ желае да бъде преразгледана работата на енергийната борса и преоценка на методите на държавното ръководство в енергетиката.

Ето и декларацията:

Горещата вълна, обхванала Балканския полуостров, както и високите цени на природния газ и въглеродните излъчвания, редом с изкушенията за повишен експорт са една част от аргументите. Основната причина обаче е, че секторът у нас се ръководи некадърно, безконтролно и даже хазартно. Забавените с години промени, практиката на законови промени на „ парче” и неналичието на визия за развиване на бранша, са същинската причина за тези циклично повтарящи се рецесии.

Паралелно с неналичието на визия, в сериозни интервали се демонстрира неналичието на ясно регламентирани механизми за балансиране на пазара. Професионална доверчивост е да се разчита дълготрайно, че с активиране на мощности в държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “-2 и Топлоелектрическа централа „ Варна “ произвеждащи релативно скъпа сила - доста над междинните цени на европейските енергийни тържища, българският енергиен пазар ще стане в миналото конкурентноспособен. Особено тежки последици ще има това за българската промишленост, която губи конкурентноспособност и е изправена пред банкрути, с всички последици за фиска на страната, загуба на работни места, обществени разноски и така нататък Ако това продължи и не се вземат незабавни ограничения ние предсказваме каскадни банкрути на предприятия и икономическа злополука от рода на „ КТБ “.

Доминираният от държавни компании пазар на електрическа сила у нас може да се опише като волатилен, а подозренията за спекулативно държание и нарушавания се повдигат постоянно. Липсата на съгласуваност по линията министерство на енергетиката, БЕХ и държавните сдружения НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 слага основателно под подозрение успеваемостта от високата централизация на държавна благосъстоятелност в бранша.

Остават неотговорени и редица други въпроси на експертите като, за какво преди държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 бяха задействани всички частни електроцентрали, за какво НЕК не задейства запаса с който разполага в американските централи като първа стъпка в рецесията, ще наложи ли санкции КЕВР на Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 за несъблюдение на отговорностите й да предлага сила на борсата при рецесия на ликвидността? Необяснимо и будещо съмнения за преднамереност е това безучастие на управленията на държавните енергийни сдружения, което изисква сезиране на ДАНС и Прокуратурата.

Напомняме категорично, че публичният интерес се диктува от сигурността на доставките и цената на силата, а не от лични търговски ползи на обособени сдружения, които в доста случаи опонират на ползите на обществото и бизнеса, а в последните дейности на държавните структури прозират и политически стимулирани дейности. Чак на 10-ти август след продължителни настоявания на бизнеса и продължаващата рецесия на борсата бяха включени в работа пет енергийни блока на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2, които включиха в системата над 800 мегавата.

Дългият интервал за взимане на решение за обезпечаване на спомагателни мощности за търговете на БНЕБ изяви слабостите на прелюдия модел „ наложителен пул”, който докара до това главните количества електрическа сила търгувани на свободен пазар да минават през платформата „ ден-напред”. Възможностите за подписване на контракти за по-дълъг интервал или предлагането на доставки с по-разнообразни профили са сведени до най-малко. Същевременно в интервали на ползване, които не са в границите на прогнозния междинен товаров профил, при покупко-продажбите се насърчава ценообразуване въз основа на последните поръчки, което води до образуване на пикови цени за цялата тръжна сесия. На този декор предложенията за краткосрочни меки са прекомерно лимитирани и главно се свеждат до към този момент подхванатото обезпечаване на спомагателни количества електрическа сила на борсата. Препоръчваме в допълнение предложение на артикули с по-адекватен дневен профил. Следва да се означи, че предложенията за административно ограничение на износа, каквито се чуват, не подхождат на европейските пазарни регулации, както и това, че към този момент допускани систематични неточности преди 4 години не би трябвало да се повтарят.

За нас по-важния въпрос е предприемане на средносрочни и дълготрайни ограничения за промени в бранша, които минават през сериозна проверка на пазарния модел, капиталовите стратегии и надлежно през законови промени. В тази връзка предлагаме следните неотложни дейности:

- Приемане на национална стратегическа рамка (доктрина) след публично разискване, в която да бъдат показани задачите за стабилно развиване на бранша в дълготраен проект. Тези цели изискват както либерализация на пазара в кратковременен проект, по този начин и приложение на нови технологии в благозвучие с общите европейски политики, което ще обезпечи цени на електрическата енергия конкурентни на европейските цени на борсата. Това е един от главните цели в управническата стратегия „ Енергетика “ на Политическа партия „ ИТН “

- Разработване и приемане след публично разискване на народен пазарен модел с отчитане на механизъм за потенциал, който да адресира въпросите за гарантиране на доставките при върхово ползване, само че и правилата за обезпечаване на поддръжка за създаване на нови нуклеарни и ВЕИ-мощности;

- Обявяване на обвързващ график за ограничение на контролирания пазар до групата на енергийно уязвимите консуматори, което също съставлява приоритет в програмата на „ Има Такъв Народ “;

- Преразглеждане на работата на БНЕБ, в това число стимулиране предлагането от държавните енергийни сдружения на дълготрайни пакети електрическа енергия на платформите на БНЕБ;

- Преоценка на методите на държавно ръководство в енергетиката, част от управническата стратегия на Политическа партия „ ИТН “, а точно:

o Преразглеждане на ролята и потребността от БЕХ (след изваждане от структурата му на енергийните мрежови оператори ЕСО и Булгартрансгаз), който в този момент е по-скоро финансова конструкция и като такава би следвало да е под патримониума на Министерство на финансите;

o Планиране ускорено създаване на нови ниско-емисионни генериращи мощности, което ще обезпечи в дълготраен проект цени на българския енергийния пазар конкурентни на равнищата на европейските борси;

o Ясно обвързване на активността на мрежовите оператори с отговорността за обезпечаване на баланс на доставките;

o Разделяне на лицензионните действия на НЕК в обособени компании и оздравяването му;

o Спешно следствие от КЕВР на десетките сигнали за спекулативни покупко-продажби и нарушавания на регламента REMIT на енергийната борса, които макар докладването на ACER (Асоциацията на европейските регулатори) не получава съответно отношение у нас.

o Одити и преразглеждане на проектите за развиване на всяко държавно енергийно сдружение и ясно установяване на източниците за финансиране на нужните вложения, в това число посредством листване на борсата на миноритарни пакети;

o Вземане на политическо решение от Народното събрание за реален период за работа на въглищните ни централи, което е обвързано с обезпечаването на държавна помощ и отговорностите за вложения в нови технологии.

Политическа партия „ ИТН “ се обръща към всички институции в страната с предизвестие за тежките последици за стопанската система на страната от продължаващата обърканост в енергетиката, директен резултат от което е прогресиращата ликвидна рецесия на енергийната борса и неефективното й ръководство от страната.

Нещо повече, ние настояваме за неотложно сезиране на ДАНС и Прокуратурата за следствие и заблуждение под правосъдна отговорността за незаконно безучастие на служебните лица в БЕХ, НЕК и Топлоелектрическа централа “Марица изток “ 2 по преодоляване на рецесията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР