Според италианската конституция, пет области на Ботуша имат автономен статут

...
Според италианската конституция, пет области на Ботуша имат автономен статут
Коментари Харесай

Сардиния – част от Европейския съюз, но и нещо повече

Според италианската конституция, пет области на Ботуша имат самостоятелен статут – Фриули-Венеция-Джулия, Сардиния, Сицилия, Трентино-Алто Адидже и Вале д’Аоста. Както всички от тях, като част от Италия Сардиния ползва европейското законодателство, само че в същото време е запазила и контрола си върху икономическите лостове и равнището на политически суверенитет.

Специалният статут на острова му обезпечава положителни връзки и с Рим, и с Брюксел, само че в същото време му придава славата на безоблачен оазис, успявящ да се държи на добра отдалеченост от „ сивата ” администрация на Европейски Съюз.

Най-простото пояснение за автономията на Сардиния е хилядолетната централа роля на острова в западното Средиземноморие. Морски кръстопът на средиземноморските цивилизации от южна Европа и северна Африка, Сардиния носи и до през днешния ден своята национална еднаквост, с която в действителност през 1861 година става част от обединена Италия.

Европейския съюз също подсигурява специфичен статут на самостоятелните райони. Специално за Сардиния, този статут разрешава лични законодателни решения в области като селско стопанство, лов, лов на риба, търговия,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР