Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, наличието на холестерол над

...
Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, наличието на холестерол над
Коментари Харесай

Вижте кои храни и напитки с лекота борят холестерола

Според Испанската фондация за сърдечни болести, съществуването на холестерол над 200 mg /dl може да бъде причина за риск от развиване на сърдечни болести. Списание „ Семана “ показва храните, които могат да бъдат ваш съдружник в битката холестерола.
Патладжан - виждали ли сте по какъв начин всмуква мазнината, когато го готвите? Е, по същия метод работи и с холестерола. Разбира се, с цел да работи като „ гъба “, би трябвало да го вземете варен и цялостен, с кожата и семената. Освен това патладжанът съдържа и хлорогенова киселина, вещество, което предотвратява окисляването на LDL (лошия) холестерол.
Зехтин - олеиновата киселина, съдържаща се в студено пресования зехтин е идеалният съдружник за контролиране равнището на холестерола в кръвта, защото спомага за намаление на „ неприятния “ холестерол и увеличение на „ положителния “ холестерол. Не се опасявайте, с две супени лъжици дневно няма да увеличите триглицеридите.
Овес - тази зърнена просвета и нейните трици съдържат бета-глюкан, водоразтворими фибри, които спомагат за понижаване на количеството LDL (лош) холестерол, циркулиращ в кръвта. Освен това обезпечава сила, протеини и контролира количеството захар в кръвта. Просто приемайте половин чаша недопечен всеки ден (можете да я добавите към киселите си млека или смутита).
Боровинки - те са достоверни помпи за грижа за сърцето, защото като се изключи че покачват „ положителния “ холестерол, понижават кръвното налягане, сковаността на артериите и възпалението като цяло. Опитайте да смесите чаша замразени боровинки с половин чаша портокалов сок и обезмаслено ванилово кисело мляко.
Орехови ядки - те съдържат тип Омега 3, алфа-линоленова киселина, която освен покачва HDL холестерола и понижава LDL, само че също по този начин предизвиква еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на съсиреци и понижава високото кръвно налягане. Можете да приемате към 4 или 5 ядки дневно, само че по-добре ги изберете сурови и без сол.
Семена от чиа - сходно на ленените семена, семената от чиа са добър източник на полиненаситени мазнини Омега 3, които оказват помощ за контролиране на кръвното налягане и холестерола в кръвта, намалявайки LDL липопротеините и увеличавайки HDL. Плюс? Те са богати на антиоксиданти и фибри, които контролират чревния пренос.
Червено вино - няколко изследвания неотдавна демонстрираха, че пиенето на чаша алено вино дневно (различно от бяло, което е доста по-малко ефективно), понижава концентрацията на атерогенни плаки в артериите и покачва равнищата на добър холестерол, което оказва помощ за възстановяване сърдечно-съдово здраве.
Зелен чай - за разлика от други чайове, които се вършат от ферментирали листа, чайовете от зелен чай се подготвят на пара, което предотвратява утежняването на мощен антиоксидант в това растение, наименуван епигалокатехин галат. Доказано е, че това вещество доста намалява неприятния холестерол. Изпивайте по няколко чаши всеки ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР