Според инж. Емил Георгиев в Хасково, Първомай и Велинград все

...
Според инж. Емил Георгиев в Хасково, Първомай и Велинград все
Коментари Харесай

Инж. Емил Георгиев пред в. "Шоу": Хасково е в будна кома

Според инж. Емил Георгиев в Хасково, Първомай и Велинград все едно са попаднали в Параграф 22. Става въпрос за водата, която жителите на тези градове пият от много години. А чиновниците от ВиК, ХЕИ и Министерството на околната среда и водите, знаят за казуса и го крият. И се получава неуместна обстановка – популацията пие нечиста с какви ли не химични детайли вода и я заплаща скъпо и прескъпо. Какво се случва през днешния ден в тези градове, какво е отношението на виновните институции към казуса и ще бъде ли той решен, питаме секретаря на Федерацията на потребителите в България и водач на Политическа партия „ Екогласност ”, инж. Емил Георгиев. - Г-н Георгиев, вие сте един от хората съществено и отговорно ангажирани с казуса на нечистата с метали вода в нашия край. До къде са стигнали нещата?
- Длъжен съм да кажа, че казусът не е нито от през вчерашния ден, нито от през днешния ден. И по тази причина най-сетне би трябвало да разтърсим Хасково. И освен. Във връзка с това ще се върна 14 години обратно. Аз съм първият, който оповести паниката, че водата в Хасково е нездравословна за здравето още през 2003 година И като консултант, и като представител на Федерацията на потребителите изнесох обществено информацията, че водата в язовир „ Тракиец” има огромно наличие на манган – 50 пъти над нормата. И пострадах от това. Платих скъпо, тъй като споделих истината. Тогавашният началник на ХЕИ-Хасково, доктор Янев, ме даде под съд за фразата, изречена от мен:
- „ Д-р Янев може да е доста добър доктор, само че с прикриването на тази информация той заплашва здравето и живота на населението”, ме осъди да му платя 3000 лв.. Днес още веднъж повдигам този въпрос и то доста остро – питейната вода в доста региони на страната основава предпоставки за застрашаване здравето на потребителите.

- Тогава за какво продължаваме да я плащаме скъпо и прескъпо, откакто не става нито за пиянство, нито за готвене?
- А най-вероятно скоро цената на водата ще се увеличи до към 50 %. Комисията ДЕКВР са също като умрели лисици. Ще покачат и цената на водата, също както се случи с газта. И нищо няма да се промени. Най-тревожното е, че надали казусът с питейната вода в тези региони ще може да се реши до 15 – 20 години.



- Но нали държавното управление отпусна 2 милиона лв. за тази цел?
- Два милиона лв. са просто прахуляк в очите на хората. С тези пари казусът не може да се реши. Районът на Хасково е с едни от най-богатите находища на уран в страната. Има няколко залежи: Болярово, Кенана към местността „ Щъркелите”. Но не уранът е огромният проблем на локалното население. Той е тежък метал, който с дълготрайно струпване в организма става рисков за бъбреците. Не инцидентно Хасково е преди всичко по болести като хроничната бъбречна непълнота, пиелонефрити, глумеронефрити и така нататък Това се дължи на тежките метали. Алфа интензивността слага Хасково на едно от първите места и по канцерогенни болести, има доста дами с репродуктивни проблеми. Учудваща е безотговорността на Министерството на здравеопазването. С две думи – Хасково е в кома. В будна кома.

- Става ми ужасно, като слушам тези думи.
- Не споделям всичките тези неща, с цел да изплашвам популацията. Искам да го подвигна от тази будна кома. Ситуацията в действителност е страшна. А аз съм човек, който живее в този град. Семейството ми е тука, приятелите ми са тука, само че освен за това удрям паниката – в този град живеят и други хора, има доста деца. Затова ние от Федерацията на потребителите ще използваме безусловно всички вероятни способи, с цел да накараме някои хора да си свършат работата. Спечелил съм си правото да споделям единствено истината и това върша сега. Припомням, че когато с моите другари и поддръжници воювахме за здравето на хората от град Меричлери, медийните бухалки на Прокопиев, правеха всичко допустимо, с цел да скрият жестоката истина. Един заслужен човек като писателя Георги Янев и до през днешния ден е заплашван даже и със гибел, а той даде всичко от себе си, с цел да резервира здравето на хората. За страдание тогава се намираха хора да настояват, че ние лъжем, че на вятъра плашим хората.

- Преди две седмици кметът на Меричлери написа писмо до кмета на Димитровград и до няколко други държавни институции, в което твърди, че градът живее безшумно и умерено и няма никаква заплаха за здравето на хората.
- Това не мога да го схвана. Той беше с нас по време на митингите. Не знам какви причини са му въздействали та по този начин си е трансформирал позицията. Не знам дали не става въпрос за финикийски знаци. Нека Меричлери му тежи на съвестта.

- В Хасково вървят клюки, че или кметът Добри Беливанов ще си подава оставката или, че ГЕРБ щели да му я изискат. Сега той не върви на работа – или е в болнични, или е в отпуска. Не смятате ли, че това има връзка с развихрилия се скандал с нечистата питейна вода на Хасково.
- Учудва ме и това, че вместо общината да се заеме колкото се може по-бързо с решаването на казуса, общински чиновници се замерват с компромати. Като ръководител на Комисията по екология в някогашния общински съвет аз организирах няколко съвещания във връзка замърсяването на водата. И до момента не мога да не помни и да простя на някогашния кмет Георги Иванов, които ме укори за отсъствието ми на едно от съвещанията на комисията, че тичам от отговорност. А аз отпътувах незабавно за Видин, тъй като лекарите написаха на татко ми най-страшната диагноза и му даваха три месеца живот. И през днешния ден недоумявам за какво новото общинско управление работи по същия метод. Ако господин Беливанов не стартира незабавно да взема решение казуса с водата, в действителност е по-добре да си подаде оставката. Той не беше определен нито от ГЕРБ, нито от друга партия, а от хасковлии и единствено поради обещанията, които даде и които в този момент не извършва. А за решаването на водата има доста способи. Ако би трябвало общинското управление да спи пред Министерския съвет, да спи пред Министерството на финансите, даже и кметът да се самозапали там, само че би трябвало да обезпечи средства за решение на казуса с водата не за лятото, а за дълги години напред.

- По какъв метод, съгласно вас, може да се реши този проблем?
- Както и преди споделих, уранът в подпочвените води се появява вследствие на дренирането. Никой не може да каже накъде се движат тези подпочвени води. Дори и да се изчистят кладенците край Узунджово, никой не може да даде гаранция, че след два или три дни и във водата на тези кладенци няма да се засече уран, алфа интензивност и така нататък Затова за водоснабдяването на Хасково би трябвало се създаде тактика за дълготрайното решение на казуса, само че най-малко на този стадий аз не виждам такова предпочитание. За страдание и язовир „ Тракиец”, който зарежда с вода половината община, попада в Параграф 22. Той няма акт 16, няма и от отчуждителни процедури там, където минават тръбите. И недай си Боже да пристигна някаква огромна вълна, не ми се желае да мисля какво ще стане. Според мен би трябвало да се вършат нови кладенци край Марица. Там пък има заплаха от това, че брегът на реката ерозира и се постанова да се построи нова бетонна стена. И, несъмнено, да се открият нови кладенци и рехабилитирана пречиствателна станция. Това е неотложно. Ще споделя още нещо. Тези дни имах среща с един училищен колектив в Хасково, в който работят 50 дами. 15 от тях са с канцерогенни проблеми, оперирани гърди и така нататък Това ли желаят общинарите на Хасково. Това ли желае здравното министерство? Едва ли ще получа отговор на този въпрос.

Едно изявление на Тодорка НИКОЛОВА, Хасково
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР