Според информация в отчета на Монтажи ремонтите на язовирите ще

...
Според информация в отчета на Монтажи ремонтите на язовирите ще
Коментари Харесай

Близо 500 млн. лв. за ремонт на язовирите са прехвърлени в "Монтажи"

Според информация в доклада на " Монтажи " ремонтите на язовирите ще се извършват в идващите две години

© Цветелина Белутова Почти цялата сума от 500 млн. лева, която държавното управление отпусна на Държавната консолидационна компания (ДКК) преди година за ремонт на язовири, е преведена на дъщерното сдружение " Монтажи ". Това излиза наяве от докладите на държавните компании за първото полугодие на 2019-а. Самата ДКК не отговори на въпросите на " Капитал " кои компании и по какъв начин са определени да вършат ремонтите, само че докладите демонстрират прекачване на огромни суми към " Монтажи " по контракти, които ще се извършват през идващите две години. Законова малка врата, въпреки и противоречива, разрешава възлагането на такива поръчки без обществен търг, когато възложителят е 100% притежател на изпълнителя. Проблемът в тази ситуация обаче е нежеланието за бистрота, като държавният холдинг даже няма личен уебсайт, на който да разгласява сходна информация. Все още няма и конкретика за това кои обекти и при какви условия ще се ремонтират, по какъв начин ще се избират възможните подизпълнители, кой ще дефинира цените и така нататък

Въпроси без отговори

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още в средата на май " Капитал " изиска информация от министерството на стопанската система за това кои компании са определени да извършват ремонтите, какви суми са преведени, какви са периодите за осъществяване и така нататък В последния вероятен ден от двуседмичния период за отговор, очакван в Закона за достъп до социална информация, от министерството пренасочиха въпросите към изпълнителния шеф на ДКК Ясен Спасов, само че информация от там по този начин и не постъпи.

Индикации, че отпуснатите половин милиард лв. ще се харчат непрозрачно, имаше още преди година, когато от Агенцията за публични поръчки не дадоха отговор изрично, че ДКК ще би трябвало да ползва Закона за публични поръчки при разпределянето на парите. Причината е, че тя се явява юридическо лице, което задоволява публични потребности и няма търговски темперамент. Неясно остава по какъв начин в такава обстановка се подсигурява, че цените на изпълнителя са съответни или че осъществяването е качествено.

Числата приказват

Отчетът на ДКК демонстрира, че от 442 млн. лева в края на предходната година паричните наличия понижават до едвам 19 млн. лева към средата на 2019 година Вземанията от предприятия от групата пък нарастват до 522 млн. лева от 155 млн. лева година по-рано. В същото време доста се усилват задатъците, предоставени на " Монтажи " от свързани лица, а общо краткосрочните отговорности доближават 469 млн. лева по отношение на 115 млн. лева в края на 2018 година " Основната част от регистрираните отговорности са за получени задатъци по контракти за строителна активност, предоставени за осъществяване на сдружения от групата на " Държавна консолидационна компания ", написа в доклада на " Монтажи ".

Получените пари от холдинга се виждат и в справката, която " Монтажи " подава към икономическото министерство за банковите си сметки. От нея излиза наяве, че към края на юни компанията държи съвсем всичките си пари (93.89%) в една финансова институция - Българска банка за развиване, при възможни 25%. Обяснението е, че експозицията " се дължи на постъпил забележителен целеви паричен превод от сдружение майка, който ще се употребява за осъществяване по възлагане на незабавни поправки на язовири ".

Не е ясно какъв е потенциалът на сдружението да извършва тези поправки. По данни на КАПИ към 2018 година в " Монтажи " са заети 42 души, само че компанията има и клонове. От доклада обаче се вижда, че през тази година доста са нарастнали разноските за външни услуги - общо 11 млн. лева по отношение на 261 хиляди лева година по-рано, въпреки че сумата към този момент е надалеч от получените пари от ДКК. Много евентуално е ремонтите на язовири да бъдат превъзложени на други компании, още веднъж без публични поръчки.

Финансови резултати

Отчетите демонстрират още влошаващи се финансови резултати на двете държавни сдружения. Към средата на годината приходите на ДКК се свиват с повече от две трети до 26.5 млн. лева от 90.1 млн. лева, най-много поради внезапния спад на постъпленията от дъщерните сдружения, които са главното перо. Печалбата понижава до 24 млн. от 88.1 млн. лева преди година.

Не по-добро е представянето и на самото " Монтажи ", което обичайно работи на загуба. Към края на юни негативният финансов резултат е над 1 млн. лева по отношение на -791 хиляди лева година по-рано. Приходите нарастват от 1.6 млн. лева на 12 млн. лева, само че разноските също скачат - от 2 млн. лева на 13 млн. лева, множеството за външни услуги. Основната част от приходите (9.7 млн. лева.) са от незавършено строителство. До края на годината компанията си слага за цел да усили продажбите си три пъти и да реализира над 35 млн. лева оборот, както и да регистрира минимална облага от към 200 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР