Според индекса на строгост на ограниченията в пандемията на отделните

...
Според индекса на строгост на ограниченията в пандемията на отделните
Коментари Харесай

Проучване: България има едни от най-меките мерки срещу пандемията в ЕС

 Според показателя на суровост на рестриктивните мерки в пандемията на обособените страни, основан от учени от Университета в Оксфорд, България е на 23-о място 27 страни в Европейски Съюз. Три европейски страни към 17 ноември са с по-малко и по-меки ограничавания - Хърватия, Естония и Финландия.

Учените от Оксфорд вършат сложна оценка, като вземат предвид 9 знака, включително затваряне на учебни заведения, евакуиране на работни места, забрани за напредване. Оценките са от 0 до 100, като 100 значи най-затегнати ограничения.

Към момента най-сурова е блокадата в Ливан - 87,04 в показателя. Франция е със 78,70. С оценка на строгостта на рестриктивните мерки 48,15 България все още е малко по-назад от Швеция, чиито ограничавания са оценени с 55,56.

Този показател отбелязва броя и строгостта на държавните политики и не трябва да се интерпретира като оценка за успеваемостта на отговора на вируса в съответната страна, пишат откривателите.

Освен трите упоменати страни от Европейски Съюз с по-меки ограничения са и страни като Русия (44,91), Южна Корея (44,44), Япония (38,89). (Виж таблицата горе.). Ограниченията у нас са доста по-меки, отколкото в прилежащите Гърция (78,70), Румъния (64,81) и Турция (60,65).

На графиката можете да видите траекторията на рестриктивните мерки в България, съпоставена с тези на Гърция, Германия, Швеция и Хърватия.

На траекторията на българските ограничавания ясно се вижда:

- скокът на строгостта им при започване на март,

- постепенният спад в интервала май - юни

- демократичните ограничения през летните месеци

- стягането на ограниченията в края на октомври, когато броят на инфектираните означи скок.

Във фейсбук специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов пусна линк към показателя на уеб страницата ourworldindata.org, където е показана интерактивна визуализация. Друг консуматор написа: “Интересно ми е по какъв начин в Швеция са по-стриктни ограниченията ".

Безлов изяснява всичко това с обстоятелството, че се касае за дисциплинирани скандинавци, които даже с умерени ограничения съумяват да реализират доста повече от крайните ограничения на южните европейски страни Испания и Италия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР