Според икономисти пакетът от мерки за справяне с COVID-19, представен

...
Според икономисти пакетът от мерки за справяне с COVID-19, представен
Коментари Харесай

Икономисти: Мерките за справяне с COVID-19 са по-скоро социални, а не в подкрепа на бизнеса

Според икономисти пакетът от ограничения за справяне с COVID-19, показан държавното управление този понеделник, е по-скоро обществен, а не в поддръжка на бизнеси, ударени от корона рецесията.

С намаляването на налог добавена стойност виното и бирата в заведенията няма да поевтинеят. Както стана и с храната, на която налогът беше свален първо.

Подпомагат стопанската система с 1,8 милиарда лева

Икономисти споделят, че ограниченията в поддръжка на бизнеса куцат и закъсняват.

„ Услугите и стоките, които предлагаме, са повишили своята стойност и ги купуваме по-скъпо и не може да понижим цените. В същото време ние няма да увеличим цените - ще ги оставим същите за сметка на ДДС-то “, споделя шефът на заведение Веселин Петров пред БТВ.

Ангелина Павлова и майка ѝ считат, че са нужни повече старания за справяне с рецесията.

„ Нищо общо няма с антикризисни ограничения, безусловно популистки са. Майка ми е пенсионерка. 50 лв. ще отидат в този момент за един обяд. Аз съм, с опрощение, художник и за мен рецесията се отразява пагубно, каквито и ограничения да се взимат те са по всякакви стратегии, които аз не мога да употребявам “, счита Ангелина.

Според икономисти и обществената и здравната сфери несъмнено имат потребност от пари, цените последните месеци се подвигат и отпущането на добавка от по 50 лв. към пенсиите ще са от изгода за хората - това обаче няма да задвижи стопанската система.

„ Като цяло ограниченията наподобяват ориентирани в друга посока - не са толкоз в отговор на икономическите последици от корона рецесията. Ако са за справяне с рецесията, би трябвало да са ориентирани по-скоро към страната на предлагането. Подпомагане на компании, които създават търгуват, придвижват, доставят “, споделя икономистът Калоян Стайков.

Може да се мисли и за в допълнение удължение на периодите за заплащане на налог облага.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР