Според IDC и Canalys около 60 милиона компютъра са продадени

...
Според IDC и Canalys около 60 милиона компютъра са продадени
Коментари Харесай

Продажбите на компютри в началото на 2024 г. започнаха да се покачват за първи път след двугодишен спад

Според IDC и Canalys към 60 милиона компютъра са продадени в света през първото тримесечие на 2024 година, което е с 1,5% повече от преди година. Така пазарът на компютри се върна към напредък след двугодишен спад.

Всъщност световните продажби на лични компютри се върнаха към равнищата от преди пандемията — до резултатите от първото тримесечие на 2019 година, когато бяха продадени 60,5 милиона компютъра. В прочут смисъл пазарът на компютрите се върна обратно от преди пет години.

На фона на по-ниската инфлация продажбите на компютри започнаха да се възвръщат във всички основни райони —- Съединени американски щати, Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

По отношение на продажбената конструкция на компютри, съгласно Canalys, доставките на портативни компютри (включително мобилни работни станции) са се нараснали с 4,2% до 45,1 милиона единици, до момента в който настолните компютри (+ десктоп работните станции) остават на практика без смяна, спадайки единствено с 0,4%. до 12,1 милиона единици.

Първите пет останаха непроменени — единствено Acer и ASUS смениха местата си през последните месеци. Lenovo към момента е най-големият снабдител на компютри в света, само че разликата сред Lenovo и HP във връзка с продажбите е относително дребна: 13,7 и 12 милиона компютъра.

Що се отнася до темпа на напредък (+14,6%), Apple изпревари всички — обновеният MacBook Pro до M3, M3 Pro и M3 Max явно се продават добре дружно с други модели. Според резултатите от първото тримесечие, в челната петица, продажбите са паднали единствено при ASUS и Dell. Останалите или са се нараснали, или, като HP, са без смяна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР