Според годишния доклад на UFI & Explori Global Visitor Insights

...
Според годишния доклад на UFI & Explori Global Visitor Insights
Коментари Харесай

Тенденциите на пазара на събития

Според годишния отчет на UFI & Explori Global Visitor Insights посетителите на събитията към този момент са изтощени от обичайните формати, тъй че е безусловно наложително да се стремите да ги изненадате. Разграничете се от съперниците си, поучават създателите на разбора, като изберете неповторими места, които посетителите ще запомнят. Наемете палат или дребен остров, проведете конференция в планетариума или организирайте галерия на плажа.

Лесно е да запълните програмата с цифрови панели и роботи, само че не забравяйте, че потреблението на най-новите трендове в софтуерните събития единствено поради модата може да се окаже самоцелно декоративно решение и безпричинно от финансова позиция. Всичко, с което планирате да изненадате гостите на обещано събитие, би трябвало да бъде практично и потребно. Затова подсигурете персонализирани благоприятни условия за образование и за по-добро присъединяване в събитията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Персонализацията завладя света и с непрестанно увеличаващия се поток от информация и просветителни данни тази наклонност ще продължи да набира скорост. Затова насърчавайте гостите, които желаят да вземат участие във всеки панел на събитието, само че не очаквайте и не изисквайте интерес към цялостния пакет от всички.

Специалистите на пазара са безапелационни, че събитията стават все по-мащабни, изобретателни и разчупени, а ползата към тях се ускорява. Секторът се трансформира главно в посока на търсене на по-голяма успеваемост, т.е. ефектно и запаметяващо се събитие, реализирано с най-благоприятен бюджет. Включването на новаторски софтуерни детайли добавя общоприетите форми на развлечение.

Events Kit беседва с мениджъри на българския пазар, които обрисуват събитийните трендове в бранша през последната година, като измежду тях са интерактивните прекарвания и събитията за основаване и поддържане на общности. За уредниците пък е значимо повече от всеки път хората да споделят наличие и информация от събитията им в обществените мрежи. Невена Тодорова, изпълнителен шеф на Special Events Group

Както и предходните години се търсят запаметяващи се събития, такива, които носят чувства освен по време на самото събитие, само че и от които си тръгваш зареден с страсти и съответната атмосфера и послания, които уредникът желае да съобщи на своите консуматори, респективно посетители.

Все повече се търсят събития, в които посетителите са действителни участници в самия ивент, а освен слушатели.

Освен че е доста съвременно в последно време специфичните събития да са instagramable - т.е. да основават чувства и моменти, които да могат да бъдат запечатани и показани в инстаграм профилите на потребителите, то има и друга наклонност, в която участниците действително интерактват с разнообразни кътове, технологии, декори и така нататък

Атрактивните събития не разчитат на скучни водещи, дълги презентации и досадни стратегии. Търси се вниманието на аудиторията и то може да бъде извоювано единствено с изключителна централизация на технологии, интерактив, цифров видеоконтент и същински декори, всичките преливащи в един шоуспектакъл.

Йоан Младенов, заместител общоприет шеф, шеф събития и MICE

Оптимизиране на бюджетите и търсене на нови благоприятни условия за привличане на публика, благоприятни условия за интеракция с посетителите, цифровизация и механически благоприятни условия. Пазарът занапред ще се трансформира с навлизането на нови огромни играчи в лицето на 3-те 5-звездни хотела, които ще бъдат пуснати в употреба напълно скоро.

Светлин Якимов, маркетинг управител в Regnum Bansko Apart Hotel & SPA

Обръща се повече внимание във връзка с задържането на чиновници в фирмите. Те от ден на ден осъзнават обстоятелството, че при загуба на хора на основни позиции и несъответстващо образование се търпят обилни загуби. Това кара ръководството и структурите в фирмите на най-високо равнище да влагат средства главно през отдел " Човешки запаси " или мениджъри на отдели, които вършат организация на събития по-често вътрешно в самата компания, само че и регулярно през годината на по-далечни местоположения, където хората се разтоварват душевен и раждат повече хрумвания.

Красимира Христоскова, шеф стратегически връзки в APRA Porter Novelli

- Завръщането на огромните корпоративни събития;
- Разпределението на бюджетите в по-малки и концептуални събития;
- Все повече събития за чиновници като част от тактики за задържане на хората в компанията и привличане на нови;
- Все повече участници в събития като доброволци;
- Наблюдава се взрив на събития за деен метод на живот и отговорно отношение към околната среда, сходни като формат с една от най-големите акции в страната като " Живей интензивно! ".

Ружа Загорска, изпълнителен шеф на организация Site Media Consultancy

Успешните събития към този момент се стремят да оферират добавена стойност за посетителите. Впечатляващо развлечение, определени питиета и кулинарни изкушения към този момент не са задоволителни. Гостите би трябвало да получат нови познания, мотивация, да чуят споделена сполучлива история или да изградят нови бизнес партньорства. Брандовете все по-често сплотяват старания, с цел да си поделят разноските при достигането на избрани целеви аудитории и да им предложат добавена стойност.

Значително се усилва и броят на просветителните събития, проведени от компании за да обучат фрагменти, които биха могли да се причислят като чиновници на компанията или просто да образоват потребителите, с цел да могат по-пълноценно да употребяват продуктите на компанията. Професионални академии, изобретателни работилници и тематични класове са единствено част от форматите, които все по-често срещаме в обществените календари със събития.

През последната година се следи и мощно развиване на CSR събитията и доброволчеството.

Мария Николова, ръководещ шеф на All Channels

Интересът се насочва към основаването на по-малки и интимни прекарвания за аудиторията. Наблюдаваме пренасочване на маркетинговите похвати в посока, която слага гостите в центъра на прекарването, а не марките. Фокус ни е интеракцията с потребителите и тяхната ангажираност посредством имплементирането на криейтив технологии, новаторско наличие и мултижанрови прекарвания. Plastic free събитията като тематика набират скорост и стават все по-голям тренд. През миналата година организирахме взаимно с " Бегач " и National Geographik първия plastic-free маратон. Друг забавен тренд са събитията, свързани с по този начин наречения wellness & healthy living. Само в София тази година бяхме очевидци на десетки такива мероприятия. Събитията, свързани с градската street, food & art просвета, също набират огромна скорост. Събитията, свързани с храна и занаятчийство, тази година са шлагер. Направихме доста такива за наши клиенти, само че най-голямото от тях - Mood for Food фест, част от " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ", реализирахме като личен артикул за втора поредна година.

Иванка Георгиева, програмен и ивент координатор на " Синема сити "

Все по-често фирмите избират да оставят планирането на събитие на външна организация, профилирана в това. Също положителна наклонност е, че фирмите от ден на ден обръщат внимание и на човешките запаси и държат да съберат екипа си най-малко един път годишно, без значение дали става въпрос за 50 или 350 души личен състав, и в занимателна конюнктура да обобщят постигнатите резултати и да гледат прекрасен филм дружно. Клиентите търсят все по-нетрадиционни места за осъществяване на събитията си (кино, фабрика, coworking space), тъй че да изпъкнат измежду останалите събития с иновативност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР