Според Годишника на световната конкурентоспособност 2022 г. на Института за

...
Според Годишника на световната конкурентоспособност 2022 г. на Института за
Коментари Харесай

Доклад: Условията на пазара на труда в България се влошиха

Според Годишника на международната конкурентоспособност 2022 година на Института за развиване на ръководството (IMD, Швейцария) през последните петнадесет години българската стопанска система, дърпана от Европейски Съюз, постепенно се възвръща, само че надалеч не е достигнала цялостния си капацитет, оповестява Центърът за проучване на демокрацията, представен от Българска телеграфна агенция.
 
През 2022 година България заема 53-то място от общо 64 страни, което демонстрира липса на прогрес от 2021 година насам. Страната отбелязва утежняване с пет позиции спрямо 2020 година и с петнадесет позиции спрямо 2009 година По този метод българската стопанска система остава измежду най-неконкурентоспособните в Европа. Силно притеснителен е фактът, че дълготрайните фактори на конкурентоспособност не престават да са в застой. Вероятността за позитивни промени или прогрес в обозримо бъдеще остава ниска, като това може да се промени единствено посредством подобаващи корективни ограничения при образуването на политиките, държавното ръководство и бизнес водачеството.
 
Основни провокации и благоприятни условия за възстановяване на конкурентоспособността на България през 2022 година

- Геополитически разтърсвания и възходяща инфлация, провокирана от разноските за сила.

- Непоследователни политики в региона на енергетиката и климата.

- Конфронтация сред изпълнителната и правосъдната власт.

- Липса на надеждно антикорупционно правоприлагане.

- Ограничени вложения в НИРД и нововъведения.
 
Към 2022 година българската стопанска система съвсем изцяло се е възстановила от икономическите последствия от пандемията, макар че в този момент както предприятията, по този начин и семействата изпитват отрицателните последствия от повишението на цените на силата. След нашествието в Украйна енергийно интензивната стопанска система беше отрицателно наранена от енергийната си взаимозависимост от Русия. Скоковете на цените на силата и продължаващите разстройства в международната верига на доставките доведоха до най-високите равнища на инфлация, следени в последното десетилетие. По този метод уязвимостта на обществото, засилена от продължаващата рецесия, съставлява евентуална опасност за показателя на бедността и виталния стандарт.
 
Въпреки че България е класирана на същото място като предходната година, Годишникът отбелязва и леките усъвършенствания на страната в множеството от икономическите й индикатори (14 от 20). Годишникът обаче намалява доста класирането на България във връзка с пазара на труда (от 23-то на 46-то място) и във връзка с обществените финанси (от 21-то на 38-то място).
 
 Годишника на международната конкурентоспособност Годишника на международната конкурентоспособност
През последната година изискванията на пазара на труда в България се утежниха. Равнището на безработица се стабилизира от последствията на пандемията, само че в страната не престават да се следят неподходящи демографски процеси, свързани с високите равнища на неактивност измежду хората в трудоспособна възраст, както и застаряващото и бързо намаляващо население. Като позитивно развиване би трябвало да се означи, че България продължава да се подрежда в топ 10 на страните във връзка с възнагражденията на мениджърите, експертите в областта на услугите и дълготрайния напредък на работната мощ. По-ниските ставки на корпоративния налог в страната притеглят задгранични вложители и световен аутсорсинг.

12% инфлация в България чака Европейска комисия

Годишникът акцентира, че България продължава да усъвършенства конкурентоспособността си в региона на интернационалната търговия, като страната заема 19-то място от общо 63. Макар че главният ѝ сътрудник при износа остава Европейски Съюз, България е постигнала доста нарастване на износа си и за останалата част на света. По отношение на интернационалните вложения обаче страната е паднала до 60-то място. В това отношение е извънредно значимо България да постави повече старания за привличане на директни задгранични вложения посредством възстановяване на регулаторната си рамка и даване на подобаващи финансови тласъци на заинтригуваните компании.
 
 istock istock
Пред България не престават да се разкриват голям брой благоприятни условия за възстановяване на инфраструктурата, изключително в софтуерния бранш и в жизненоважните области на науката и образованието. Във всички тези области Годишникът леко усъвършенства класирането на България, само че тя към момента остава по-близо до групата на изоставащите страни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР