Според глобалния маркетинг директор на Huawei Йонганг Цу е важно

...
Според глобалния маркетинг директор на Huawei Йонганг Цу е важно
Коментари Харесай

Huawei в света на рекламата

Според световния маркетинг шеф на Huawei Йонганг Цу е значимо водачите на мнение с изключение на да показват устройствата им и да дават противоположна връзка за тях, с цел да ги подобрят в бъдеще

© Цветелина Белутова - Рекламните вложения на китайската компания в телевизия се усилват с 25% за полугодието.

- Huawei залага на местна връзка с фокус върху показване на продуктите през водачи на мнение. Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28 август)

Рекламисти vs. консултанти; Георги Лозанов оглави дирекция " Културни връзки " в БТА; Предстоящи обучения; Фейсбук отстранява 5 хиляди критерия за таргетирана реклама; Гугъл Ads с дребни усъвършенствания в текстовите реклами и други
28 авг 2018
Рекламисти vs. консултанти

Големи консултантски компании получават по-малки рекламни организации, трансформирайки се в сериозна конкуренция на рекламния пазар
24 авг 2018 Преди повече от 10 години от китайската софтуерна компания Huawei стартира първия си смарт телефон, с който навлиза на потребителския пазар. Разширяването на бизнеса довежда до нуждата от създаване на имидж и известност пред напълно нова публика клиенти, изключително при изискване че до тогава компанията няма огромен опит в работа с такава публика.

Компанията основава нова информационна тактика, с която да доближи до евентуалните си клиенти и да се отличи на мощно конкурентния пазар на мобилни устройства. С фокус върху нововъведенията, потребностите на потребителите и местен диалог с тях, през второто тримесечие на тази година Huawei съумя да измести по продажби на смарт телефони даже американския колос Apple, който е и един от най-активните рекламодатели в бранша. Комуникацията на третия максимален производител на смарт телефони в света се отличава с показване преди всичко на потребно за потребителите наличие - кои са новите функционалности и благоприятни условия на продуктите и по какъв начин да ги употребяват.

Комуникация на българския пазар

В България компанията влага главно в телевизионна реклама, само че по-голямата част от акциите на марката се създават на районно равнище. За първите шест месеца на 2018 година от Huawei имат брутни вложения в телевизия в размер на 761 хиляди лева, което е с 25% повече в съпоставяне със същия интервал през 2017 година, по данни на мониторинговата организация ГАРБ. Те не включват представянето на устройства на компанията през реклами на телекоми и вериги за техника.

От компанията разясняват за " Капитал ", че забележителен дял в България имат цифровите и PR връзки, както и външната реклама. " Особеност на нашия пазар е, че българите прекарват доста време във Фейсбук, заради което обществените мрежи също са доста добре покрити с всички рекламни формати, които разрешават ", прибавят те. На българския пазар Huawei работи с три организации – креативната New Moment, PR подразделението на All Channels Communications и Dentsu Aegis Network за обществените мрежи.

Силно застъпена в тактиката на компанията е работата им с водачи на мнение, в това число и на българския пазар. Основната цел на Huawei е по този метод да показват на аудиторията мощните страни на продуктите си в действителни обстановки. Пример за това от производителя дават с плана за снимане на корицата и формалната фотосесия на новия албум на поп певицата Михаела Филева със смарт телефона Huawei P20 Pro. В разгара на мобилната снимка от китайския производител употребяват наклонността, с цел да подчертават върху камерите на смарт телефоните и през тематични събития. Такъв да вземем за пример е летният конкурс Huawei Next Image, в границите на който се организираха и серия от уъркшопове за другите подходи в мобилната снимка.

Като резултат от информационната тактика съгласно изследване на IPSOS през първата половина на 2018 година китайската компания регистрира растеж от 6-7 процентни пункта в параметрите разглеждане на артикули на марката при избор на нов смарт телефон и желание на марката от потребителите. " По данни за 12 изследвани страни от района на Централна и Източна Европа и скандинавските страни, измежду които и България, към този момент сме изпреварили Apple и по двата индикатора, като разликата в параметъра за разглеждане на артикули на марката при избор на нов смарт телефон е 11 процентни пункта повече по отношение на американския производител ", разясняват от Huawei.

За задачите на развиване на компанията и рекламната й тактика по света " Капитал " беседва с световния маркетинг шеф на Huawei Йонганг Цу. Той зае управническата позиция в края на предходната година с първичен мандат за интервал от четири години. За това време Цу ще се стреми да построи близка връзка сред марката и потребителите и да поддържа връзка с тях по отношение на локалните специфики на всеки пазар. Конкурентите построяват световен имидж, а ние целим да приказваме локално на потребителите

Каква е маркетинг тактиката ви при представянето на нови артикули?

В нашите акции целим да наблегнем на представянето на новаторските функционалности на смарт телефоните ни. Например, когато пуснахме P6, той беше най-тънкият смарт телефон, създаван до тогава, P9 пък беше първият смарт телефон с две камери, а P20 Pro - първият с три камери на Leica. Всяка генерация от смарт телефони има неповторими функционалности. Huawei е фокусиран върху това по какъв начин да накара потребителя да разбере нашите нововъведения и историята по какъв начин сме ги основали. Правим доста видеоревюта, с цел да покажем на потребителите какви са новите функционалности, защо служат и по какъв начин сме ги създали.

Как връзката ви ви разграничава от съперниците на пазара?

Много от конкурентните ни компании са фокусирани върху световните си връзки и наличие, а ние желаеме да дадем малко повече на потребителите и да достигнем до тях с местни специфики в общуването. Глобално гледаме да създадем едни от най-хубавите артикули, локално се фокусираме върху инсайти (познание за потребителите, държанието им или пазара, направено най-често на база на схващане на обстановката или дедукция – бел. авт.) по какъв начин да ги продаваме. Нашите съперници желаят да изградят световен имидж, а нашата цел е и да приказваме на локалните консуматори.

Как е разпределен медиа миксът ви, на какви информационни формати залагате?

Всеки район би трябвало да дефинира какъв медиа микс би бил подобаващ. За всяка акция е самостоятелно, работим с организации, които вършат изследване за средата, потребителите и кой канал е най-влиятелен за съответния пазар. В Източна Европа да вземем за пример се гледа доста телевизия, а в Китай хората доста харесват развлекателни излъчвания и ние постоянно се нареждаме в тях.

Във Англия и северните страни пък цифровата връзка е доста засилена. При нея обаче казусът е, че се случва през обособени платформи и е доста мъчно да проследиш общо резултатите, тъй като всяка употребява разнообразни способи за премерване.

Отново във Англия направихме и забавна акция посредством външна реклама. В билбордове инсталирахме наша безвъзмездна Wi-Fi връзка, а на самите тях поставихме визии на наши модели смарт телефони. Така хората отиват към билборда за интернет и в това време виждат нашия артикул.

Усилено работим с водачи на мнение, измежду които софтуерни експерти, дизайнери и фотографи. Избираме постоянно и водачи на мнение в Instagram. Всеки има своя характерна публика, до която да достигнем. Освен че им даваме наш смарт телефон, който да тестват, ние събираме и противоположна връзка от тях и я изпращаме на нашия R&D център, с цел да знаят какво търсят потребителите и къде да създадат усъвършенствания в бъдеще.

Мобилната снимка е съвременна в днешно време и на доста пазари има консуматори, които харесват функционалностите на камерата на смарт телефоните ни и споделят мнението си по натурален път, без да са наши публични сътрудници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР