Според главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Теодора Петкова тенденцията

...
Според главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Теодора Петкова тенденцията
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк: Едва 2.3% от спестяванията в България са насочени в инвестиции

Според основният изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк Теодора Петкова наклонността на повишаване на вложенията се дължи на ниските лихви по депозитите, доверието на потребителите към финансовите пазари и специфичните артикули, каквито са спестовните капиталови проекти

© Цветелина Белутова Инвестициите във взаимни фондове в България порастват с 23% за последните две години, само че макар позитивната наклонност потребителите изостават сензитивно от равнищата на интензивност, присъщи за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това демонстрира разбор на Уникредит Булбанк, съгласно който през предходната година на всеки 100 лева депозит българинът е вложил 2.40 лева на финансовите пазари. В същото време на всеки 100 евро депозит източноевропеецът е вложил приблизително по 20 евро.

Според специалистите вероятностите за лихвите по депозитите са те да са към нулевите нива, до момента в който финансовите пазари не престават да носят благоприятни условия за рентабилност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преливане от депозити към спестовни капиталови проекти

В България има над 9 млн. броя депозити, в които стоят повече от 52 милиарда лева, като приблизително потребителят държи по 5 хиляди лева в спестовната си сметка. Доходността от тези средства е минимална, поради средата на нулеви лихви в банковата система. Въпреки това едвам 2.3% от спестяванията на популацията са вложени в артикули, разнообразни от депозит, демонстрира разбора на Уникредит Булбанк, до момента в който в ЦИЕ равнището е 16.7%.

През последните две години се следи забележима наклонност на повишаване на интензивността, основно посредством покупка на интензивно рекламираните в банковите офиси спестовни капиталови проекти. Това са артикули, които дават опция посредством избрани от потребителя месечни вноски да се влага във финансови принадлежности, които ръководени от професионални мениджъри се стремят към реализиране на по-висока рентабилност от тази по депозитите.

Наблюденията на специалистите от банката са, че приблизително потребителите влагат сред 30 и 50 евро месечно в спестовни капиталови проекти, като най-предпочитаният от потребителите рисков профил е уравновесеният, което съответствува и с трендовете на зрелите централноевропейски пазари. " Инвестираме повече и по-разумно ", уточни Сава Савянов, управител Продажби на нивестиционни артикули в Уникредит Булбанк, който съпостави резултата от 1000 лева, вложени на депозит против същата сума пари, вложена в закостенял капиталов проект. В първия случай доходността за пет години е 59 лева, до момента в който при интензивно ръководство на средствата резултатът е 2.5 пъти по-голям и доближава 139 лева

Повече рентабилност, само че с по-висок риск

Инвестициите в спестовни капиталови проекти не са безрискови, като те се ръководят от професионални фонд мениджъри. За клиентите на най-голямяата по активи банка у нас сътрудникът е Amundi - най-големият в Европа и №8 по величина фонд за ръководство с активи за нас 1.3 трлн. евро. Клиентите дължат такси, само че облагите от вложенията са необлагаеми. " Клиентите имат богат избор от фондове, който допълваме с още благоприятни условия. В момента тече записването за нов фонд с 5-годишен небосвод, при който има планирана рентабилност от 1.7-2.7%. Разработваме и други сходни артикули ", сподели Явор Ачев, началник на Amundi за България. Прогнозните данни за 2019 година са новите контракти за спестовни проекти в Уникредит Булбанк да доближат 36 хиляди броя, при малко над 29 хиляди броя година по-рано.

" За последните 10 години размерът на вложенията на семействата в България пораства с 250%, а на депозитите - със 135%. Въпреки изпреварващия растеж на вложенията, към момента капацитетът на пазара е доста огромен ", означи Джакомо Волпи, шеф " Банкиране на дребно " в банката. Догонването на средноевропейската интензивност ще продължи да се случва на бърза скорост заради три фактора, изясни Теодора Петкова, основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк: обстановката на невиждано ниските лихви, заемът на доверие към финансовите пазари и опцията за реализиране на по-висока рентабилност посредством спестовните капиталови проекти, които имат към този момент 10-годишна история на пазара.

На въпрос от публицисти дали Уникредит се приготвя да вкара негативни лихви за огромните депозанти, Петкова сподели, че мярката, оповестена от централата на банката ще засегне единствено клиентите в страните от еврозоната и то единствено тези с огромни наличия по спестовните си сметки от 1 млн. евро. На всеки от тези потребителите ще бъде дадена опция, с цел да не изгубят от средствата си като насочат част от тях към капиталови артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР