Според главния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов,

...
Според главния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов,
Коментари Харесай

ГЕРБ действат по опорни точки срещу Радев за изтребителите, смята секретарят на президента

Според основния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, обвиняванията на ГЕРБ към президента за лобизъм при процедурата за избор на нов вид изтребител не почиват на обстоятелствата. Пред БНР Стоянов съобщи, че водачът на парламентарната група на ГЕРБ и особено образуваната за случая краткотрайна комисия работят по опорни точки и задачата е да очернят Радев.

През 2014 година тогавашният пълководец на Военновъздушните сили (ВВС) Румен Радев разказва в мнение до служебния министър председател Пламен Орешарски какво съставляват италианските самолети " Юрофайтър " и в заключителната част предлага равнопоставеност като представителите на България се срещнат с Италия, само че и с Швеция, Съединени американски щати и Португалия, което не се казвало от ГЕРБ, уточни Стоянов. Месец по-късно Радев написа така наречен опорни точки и там разяснява и " Грипен " като първо показва позитивните му страни, само че втората част на отчета му са негативите, изясни Стоянов. Допълва, че надали лобист, на който са дали 5 млн. лева (за което загатват от ГЕРБ - бел.ред.) би показал отрицателни страни.

По думите му обвинителите на президента не демонстрират третата страница от мнението му, където той сочи отрицателните страни на " Грипен ".

Стоянов съобщи, че е издигната цяла " плеяда " като се почне от Цветанов и се стигне до парламентарната комисия, която работи по опорни точки да упреква Радев в лобизъм. Цветанов е привикнал да дава предварителни присъди, добави Стоянов. Даде образец с това, че когато служебното държавно управление разгласи класирането в процедурата за изтребителите, Цветанов оповестил, че няма да взе участие в подмолни договаряния, а тогава никой не бил приказвал за договаряния, още по-малко за подмолни такива. Председателят Емил Христов и заместникът му пък без да са прочели един ред от мнението на Радев са споделили, че трябвало да си изчистят имената. Това, по думите на Стоянов е неприемливо и е посочило, че опорните точки са били ясни от началото.

Според основния секретар на президента изследване, че 70% от българите желаят президентът да назначава шефа на антикорупционния орган е тормозило Цветанов и е засилило обвиняванията на ГЕРБ. Той изрази страдание, че процедурата за избор на изтребители се връща в изходна позиция. Припомни, че държавното управление и президентът са уверили НАТО, че 2% от брутния вътрешен артикул на България ще се заделя за армията. По думите му обаче в този момент няма политическа воля за това.

" Българинът постоянно е обичал българската войска. Той постоянно е отделял от залъка си, с цел да има тя, каквото ѝ е належащо ". Той съобщи, че с изключение на самолетите са значими влаковете, както и приходите на популацията, а подредбата на целите се прави от изпълнителната власт. Стоянов предизвести, че страната ще се сети за изтребителите при наводнения и комплицирани зимни ситуации. Според него икономическото състояние на страната разрешава да се заделят средства и за националната сигурност.

Да има страната самолети е въпрос и на национално достолепие, откакто българите са основателите на концепцията авиацията да се употребява за военни цели. Тя сега обаче е пред приземяване и се крепи само на напъните на българските водачи, приключи Стоянов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР