Според главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов тази година

...
Според главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов тази година
Коментари Харесай

Уникредит: Българската икономика е сред най-добрите примери в региона

Според основния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов тази година новосъздадените работни места ще наброяват към 30 хиляди, а през 2019 година - 20 хиляди

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала [Уникредит Булбанк] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Уникредит Булбанк] Смаляване
Още по тематиката
МВФ предизвести, че Съединени американски щати и Китай могат да навредят на световния напредък

Фондът удостовери прогнозите си за световнта стопанска система през идващите две години
18 апр 2018
Еврото, петролът и металите ще нарастват през 2018 година

Министерството на финансите залага 3.9% растеж на стопанската система през тази година в последната си макропрогноза
3 апр 2018
Уникредит Булбанк чака 4.4% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2018 година

Според анализаторите тази година може да се окаже най-хубавата за стопанската система от рецесията насам
30 мар 2018
МВФ: По-ефикасни обществени институции са основни за ускорение на икономическия напредък

Застаряването на популацията и емиграцията постановат преосмисляне на метода, по който държавното управление разпределя бюджета
22 фев 2018
Европейска комисия намали прогнозата си за българската стопанска система

Комисията чака 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт тази година, движен от ползване и обществени вложения
7 фев 2018 Повечето страни от Централна и Източна Европа към този момент са достигнали пика на икономическия напредък и ще стартират последователно да стартират се забавят, само че в България " най-хубавото следва ".

Това настояват икономистите от Уникредит Булбанк, които показаха упованията си за развиването на страната и района през идващите две години.

Анализаторите на банката прогонизрат, че българската стопанска система ще нарасне с 4.4% през тази година - вторият най-бърз ритъм в ЦИЕ (след Унгария), а през 2019 година да заеме челното място с 4.2%. За съпоставяне, растежът през 2017 година беше 3.6%. " Това е огромно достижение за страна, в която демографията би трябвало да забавя растежа ", смята Дан Букша, основен икономист на Уникредит за ЦИЕ. Същевременно високата норма на спестявания на популацията демонстрира, че растежът е резистентен. А до момента в който в Унгария, Чехия и Румъния стопанските системи към този момент стартират да демонстрират признаци на прегряване, прогнозите за България остават постоянни. Рисковете пред растежа са свързани най-вече с външната търговия и по-конкретно - опасността от търговски войни и позицията на Русия и Турция в Близкия изток.

Световната стопанска система като цяло се намира в добър интервал, а растежът ще се задържи мощен, изключително в Европа. Вероятността позитивният стопански цикъл на Съединени американски щати да се oбърне през идващите три години обаче надвишава 90% съгласно моделите на специалистите, което ще се отрази и на световния напредък.

Двигателят на растежа

Частното ползване ще продължи да бъде главен мотор на растежа, подкрепено ненапълно от новосъздаващите се работни места и ниските цени на потребителски заеми. Според основния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов през тази година ще бъдат основани към 30 хиляди нови работни места, а през 2019 година - 20 хиляди " За стопанска система, в която броят на хората в работоспособна възраст понижава с към 60 хиляди годишно, това е голямо достижение, " добавя той.

Недостигът на работна ръка обаче става все по-видим и изострен проблем за бизнеса. " Над 40% от мениджърите в България показват неналичието на задоволително работна ръка като съществена спънка за бъдещи проекти за агресия на бизнеса, " разяснява Павлов. Положението обаче не е толкоз сериозно, колкото в страни като Чехия, Полша и най-много Унгария, където делът е цели 90%, показва още той. А в България още има благоприятни условия и за увеличение на заетостта, защото делът на стопански дейното население е по-нисък, в сравнение с в огромна част от страните в ЦИЕ. За това са нужни повече и по-добре премислени ограничения за повишение на заетостта от страна на страната, смята Павлов.

Ускорение от вложения

Според специалистите на банката обществените вложения в България са паднали с 3% през 2017 година, до момента в който финансовите инвестиции от страна на частния бранш са отбелязали растеж от 7%. Най-голям принос за позитивните резултати от предходната година имат вложенията в строителство, задвижени от по-високите цени на жилища. Павлов акцентира, че раздадените позволения за строителство нарастват, само че към момента са едвам на към половината от равнищата, следени през взрива от 2007-08 година " Не считаме, че е налице балон при цените на жилища, " разяснява той.

Фактор за нарастването на вложенията през идните две години е усвояването на европейски средства, което би трябвало да се форсира. " Нереалистични прогнози и едва обмисляне на новите планове бяха в основата на забавянето на вложенията на обществения бранш през предходната година ", отбелязва Кристофор Павлов. Той предизвестява, че, в случай че наклонността продължи, има забележителен риск от загуба на европейски средства над 5% (колкото беше в края на предходния програмен период).

Повод за оптимизъм при вложенията е и индустриалният потенциал на предприятията в целия район. Всички страни се движат над евентуалния си напредък, което значи, че свободният индустриален потенциал се изчерпва. Това ще провокира фирмите да влагат в разширение на индустриалните си мощности.

Три трудности пред еврото

Макар че България без проблем покрива номиналните критерии, нужни с цел да бъде призната в еврозоната, няколко фактора лимитират ентусиазма от страна на Европейски Съюз.

" Най-големият проблем е действителната конвергенция. България към момента регистрира Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на половината на междинното за Европейски Съюз равнище, даже откакто се вземат поради другите равнища на покупателна дарба, " разяснява Букша. За съпоставяне, балтийските страни бяха на равнища от към или над 60% при присъединението си към еврозоната. Според Букша, решението за приемането на България ще би трябвало да е политическо, защото тук този дял няма да бъде доближат през идващите 5-10 години.

Върховентсвото на закона, или неналичието му, също е проблем. Това е въпрос, за превъзмогването на който ще е нужно доста време, само че е от значително значение за европейските управляващи, смята Букша. Вторият източник на неустановеност идва от банковия бранш. Макар че инспекцията на активите и стрес тестванията трябваше да успокоят вложителите, фактът, че под надзора на Българска народна банка настъпи най-големият банкрут на европейска банка като дял на активите в банковата система от рецесията насам, ще преследва България през идващите години.

Трети фактор е опазването на границите с оглед приемане в Шенген. " От бюджетна позиция, България е една от дребното страни, която може да си разреши да укрепи границите си, " смята Букша. МВФ остави без смяна прогнозата си за българската стопанска система

За разлика от оптимизма на Уникредит, прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Международния валутен фонд (МВФ) за България е по-консервативна - 3.8% през тази година, следван от закъснение до 3.1% през 2019 година Числата остават непроменени по отношение на миналата прогноза на фонда. Очакванията за по-слаб растеж са за цяла Европа. Същевременно настройките за инфлацията са ревизирани нагоре - от 1.4% в миналата макропрогноза до 2% в настоящата за 2018 година, измерена посредством европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ). Съдейки по изводите на специалистите от последната задача на МВФ в България, терзанията за инфлационен напън идват от растящите заплати и цени на вносни артикули, в композиция с ниската безработица и все по-големият дефицит на фрагменти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР