Според Гергана Бендурска, директор PR и комуникации в Банка ДСК,

...
Според Гергана Бендурска, директор PR и комуникации в Банка ДСК,
Коментари Харесай

Искаме да научим децата на повече самостоятелност и увереност по отношение на парите

Според Гергана Бендурска, шеф " PR и връзки " в Банка ДСК, децата и младежите интуитивно и елементарно учат съществени правила и термини, свързани с ръководството на персоналните финанси, а това им оказва помощ да стават независими и уверени

Банка ДСК поддържа обичайно ранното детско развиване и финансово обучение. На 20 февруари обявихте старта на програмата " Национална финансиада ". До каква публика задачите да достигнете тази година?

" Национална финансиада " е самодейност за повишение на финансовата просветеност на младежите, която развиваме в дълготраен проект, с цел да достигнем до колкото се може повече фамилии. Щастливи сме, че поставихме началото на второто национално издание, което ще се организира от 20 февруари до 29 март тази година. Не инцидентно финалът на акцията съответствува с " Европейската седмица на парите ", която поддържаме годишно в границите на разнообразни начинания на Асоциацията на банките в България. Както предходната година, и в този момент, " Национална финансиада " ще протече под формата на надпревари за разум и експедитивност, през призмата на демонстриране на познания за ръководство на персоналните финанси и обвързваните с тях съществени банкови и стопански термини. Разбира се, всичко това е съобразено с възрастта и равнището на просветителната стратегия, и се дава по наличен и занимателен метод за участващите тимове от възпитаници и родители.
Тази година новото е, че разширихме обсега. Въведохме втора възрастова категория - тази на 14-16-годишните, които дружно с по-големите възпитаници на възраст 17-19 година, ще вземат участие в две паралелни съревнования. В отговор на миналогодишния мощен интерес, когато регистрирахме близо 700 тима за присъединяване, тази година взехме решение да достигнем и до по-малките възпитаници и надлежно да подтикваме най-добре представилите се тимове, като раздадем не една, а общо 6 стипендии, по 3 за всяка възрастова категория.

Искаме да поддържаме връзка непосредствено и с двете целеви групи, на непосредствен до техния език, и по тази причина използваме микс от информационни канали в обществената онлайн среда. Щастливи сме, че наши медийни сътрудници и известни за тийн аудиторията лица, като влогърите Стан и Стефи, поддържат напъните ни и ни оказват помощ да предадем по-ясно посланията на акцията и да притеглим повече участници в нея.

До какъв брой е значимо учениците да бъдат добре готови по тематики и аспекти от финансовата сфера във времена, в които провокациите и изкушенията са повече от опциите?

Предизвикателствата в живота на младежите са факт, само че нашият екип има вяра, че положителната подготовка, която се гради както в учебно заведение, по този начин и в фамилната среда, води до редица благоприятни условия в бъдеще. Тези благоприятни условия имат решаваща роля за построяването на едно дете като персона и като добър човек, помагайки му да се осъществя в живота и в кариерата.

Основната цел на " Национална финансиада " на Банка ДСК е да покажем смисъла и да убедим младежите в нуждата да имат познания във финансовата област, които след това ще им оказват помощ да ръководят рационално своите персонални финанси. При това изцяло или най-малко в огромна степен независимо, с цел да бъдат самостоятелни и да взимат сами решения от финансов темперамент. Важно е да вършат осведомен избор, да взимат вярното решение по кое време да разходват или икономисват средства, съгласно техните съответни потребности. Затова разчитаме извънредно доста и на родителите и не инцидентно нашата финансовата олимпиада е съревнование за фамилиите.

Може ли да се направи разграничаване сред осведоменият и подпомогнатият избор от един възпитаник при взимане на финансово решение или осъществяване на покупка?

Да, несъмнено, има огромна разлика сред двата избора, защото средата, обстановката, опциите, възрастта и развиването на едно дете, предопределят дали то може да вземе осъзнато решение за избор или да разчита на фамилната поддръжка. Именно по тази причина поставяме старания и се опитваме да предадем послания както на децата, по този начин и на родителите. Преди всичко е значимо да се възнамерява добре съгласно персоналните финансови благоприятни условия, да се дефинират целите, да се сложи границата сред в действителност нужното или просто мечтаното. При съблюдаване на тези простички правила може да приказваме за едно деликатно обсъждане и обмисляне на персоналния или фамилния бюджет.

Да се върнем още веднъж на просветителната акция. В какъв формат ще се проведат надпреварите от " Национална финансиада " тази година?

И тази година имаме две съществени етапи на осъществяване на акцията - онлайн и офлайн фаза. Запазваме условието тимовете да са в дует - родител и дете.

Първият, цифров стадий, набира тимове посредством записване за присъединяване с решение на тест с въпроси от общ финансово-икономически темперамент. Това е допустимо в интервала от 20-и февруари до 15 март в това число на платформата finansiada.bg. Тук събираме всички тимове, разграничени в двете възрастови категории, и след края на стадия, ще правим селекция на отборите, посочили най-хубаво показване.

Възможността да продължат напред ще имат тимовете, които са дали оптимален брой правилни отговори и са създали това за допустимо най-кратък интервал от време в границите на едно решение на теста. Най-добрите 6 тима от всяка възрастова група ще се класират за финалното събитие в края на март месец в София. Тогава ще надигнем отборите в атрактивни дуели един против различен. Форматът на живото събитие ще опълчи посредством чоп тимовете в дуели в групова фаза и директни елиминационни срещи на стадий полуфинали и край. Победителите, заели първите 3 места на финала във всяка възрастова категория, ще получат стипендия за обучение.

Любопитен факт е, че и тази година за живото събитие ще използваме неповторима по рода си софтуерна система за надзор на потребителско прекарване. Създаваме едно вълнуващо финално съревнование, в което тимовете усещат тръпката да се надпреварват онлайн, в изискванията на съвременна цифрова среда. В композиция с определената локация за осъществяване, пресъздаваме eдна характерна страст, присъща за огромните реалити формати.

Какви тематики и задания ще давате на тимовете?

С колегата ни от Фондация " Инициатива за финансова просветеност " сме подготвили извънредно уместно, цифрово и занимателно наличие, което в същото време ще провокира сетивата и знанията на тимовете, т.е. това няма да е лесна конкуренция. Ще оценяваме знанията на учениците и техните родители посредством затворени и отворени въпроси, задания за разрешаване за малко време и други Спектърът от материал, който сме подготвили, ще покрива тематики за цената и приложението на парите, образуването на бюджет и персонални финанси, опциите за икономисване, обезпечаване, смисъла на общоизползвани понятия във финансовото дело и други

Какво е най-важното за вас да видите в тимовете, които доближат до финала?

Всички тимове, които доближат до финала, имат несъмнено хъс и блян за победа. Най-важното за нас обаче, е да се срещнем с амбициозни и стимулирани младежи и да се опитаме да им предадем потребни познания, както и да им покажем значимостта да бъдат независими финансово.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР