Според Георги Вецев, управител на строителна фирма Партньори Варна, която

...
Според Георги Вецев, управител на строителна фирма Партньори Варна, която
Коментари Харесай

Напредва изграждането на рибарското пристанище на Карантината, най-трудната част е изпълнена


Според Георги Вецев, шеф на строителна компания " Партньори Варна ", която е реализатор на обекта, най-трудната част е изпълнена. Ето какво показа той за медията ни:

" Работим интензивно и безрезервно по график. На 50% към този момент са изпълнени строително-монтажни работи, които касаят водното строителство и хидротехническото оборудване. Изпълнени са западен и източен мол, изпълнени са всички действия в кейовата територия. В момента приключваме укрепването с матраци и наедрял камък на двата мола, тъй че да бъдат защитавани от неприятните метеорологични условия през зимата.

Почти всички водолазни работи към този момент са на привършване, т.е. до края на месеца се чака да приключим с водолазните работи. Това значи, че от тук нататък следва работа единствено на сушата, като обикновено строителство. Работят към момента два водолазни екипа, защото всичката работа, която касае водната част е прецизна и изисква наличието на водолази във водата, които да управляват процеса по слагане на целия камък, на всички преградни стени, рамки и матраци, които се употребяват и на сушата и защищават от вълните самото оборудване.

В момента работим с тези два екипа, надзиравани от самостоятелни екипи, които са към авторския ни контрол. Положихме изключително доста старания, с цел да се оправим преди настъпването на зимата и до момента в който морето е умерено, защото при неприятно време не е допустимо да се работи във водата.

В момента пристанището в недодялан тип е готово, като насип, т.е. вътрешната му територия е като една лагуна, спокойна, без талази. След като приключим работата във водата, от горната страна умерено може да се работи и през зимата, без да сме обезпокоявани от самото положение на морето.

В края на ноември, началото на декември започваме изграждането на постройката. Чисто софтуерно не беше допустимо да се случи това по-рано, само че всичко се върши в период.

Предстои през декември, януари и февруари напълно бетонови работи и създаване на структура на суша, тъй че най-критичният миг считаме, че е минал. Работата в морето беше най-тежка и рискова, тъй като при неприятни метеорологични условия не може да се работи и беше допустимо морето да отнеме част от структурата на пристанището, ако не сме взели всички ограничения и не сме сложили всички детайли. Това обаче към този момент е реалност и считам, че следва по-спокойна работа ", разяснява Георги Вецев.  

Както към този момент съобщихме, чака се след построяването си новото рибарско пристанище в околност Карантината да бъде най-модерното по Северното Черноморие. То ще се трансформира в същински шлагер освен за риболовците, само че и измежду жителите с наличен рибен ресторант и неповторима панорамна площадка на покрива на триетажната постройка, която ще бъде издигната. Ще има зони за разходка и отдих.

Пристанището има обходен път по кейовете с широчина 6 метра от всички страни, допускащ достъп и краткотрайно прекъсване на превоз, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и др. 

По западния мол на оборудването ще бъде обезпечена пешеходна алея с дължина към 100 метра, ширина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като самобитно уголемение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет. Предвидени са две панорамни площадки. 

Главната цел на плана е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде обезпечено дейно, регламентирано, несъмнено и хигиенично разтоварване, предпазване, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми. 

Реализацията на плана, който ще отвори 17 нови работни места, е да утвърди морския образ на Варна и обезпечи стабилно развиване на риболовната дейност, като резервира занаята риболовство като занаят на риболовците в района. 

Засега места за яхти в пристанището не са планувани. Капацитетът му ще бъде за 113 дребни лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. 

Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде построена солидна постройка. На първият етаж ще бъде осъществявана краткотрайната обработка на рибата. Ще бъдат сложени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява отвън постройката на прилежащата улица. 

На втория етаж на постройката ще се обитават офиси, в това число и за митнически надзор, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде построен наличен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на постройката ще бъде построена неповторима амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 

18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на постройката, също така ще бъдат построени и два асансьора. 

Към комплекса ще бъде построена и сервизна работилница да ремонт на лодките. 

За лодките ще бъдат построени също колонки с ток и вода. В зоната ще има към 20 паркоместа, само че доста повече ще има по улица, която ще води от центъра на " Аспарухово " към пристанището.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР