Според генералния директор на БНТ, телевизията е станала безпощадна говорилня

...
Според генералния директор на БНТ, телевизията е станала безпощадна говорилня
Коментари Харесай

Вкусно и богато или умно и важно

Според генералния шеф на Българска национална телевизия, малкия екран е станала безпощадна говорилня

© Надежда Чипева Още по тематиката
Съвет за електронни медии глобява Българска национална телевизия с 3000 лева поради междинния пръст на Кошлуков

Нарушението е първо, по тази причина се постанова най-ниската санкция, съобщи ръководителят на регулатора София Владимирова
3 апр 2018
Българска национална телевизия разгласи състава на новия си публичен съвет

Председател на органа е проф. Боян Биолчев, зам.-председател – Хилда Казасян
31 яну 2018
Българска национална телевизия не желае да заспи

Новият програмен шеф Eмил Кошлуков провокира медиен скандал, какъвто в България не е имало доста от дълго време
26 яну 2018 - Засега отпадат публицистични излъчвания за сметка на занимателни и развлекателни формати.
- Рекламният бизнес харесва измененията, само че към тях има и рецензии.
От началото на април Българска национална телевизия стартира да работи по нова програмна скица. Целият бранш - рекламен и медиен, очакваше с интерес да чуе каква е тактиката, която ще образува образа на публичната телевизия, откакто тя радикално промени мениджърския си екип.

Ролята на Българска национална телевизия в сегашната медийна обстановка е основна, тъй като тя може да създава излъчвания, които са непостижими за комерсиалните малките екрани, само че значими за хората - журналистика, мнения, самостоятелни следствия. При непрекъснатите опити медийната среда да бъде сложена под контрола на властта или близки до нея ползи заплахата за Българска национална телевизия е да се включи във все по-големия сив и дисциплиниран хор.

Обновлението на наличието е един от главните задължения на новия общоприет шеф Константин Каменаров. За някои от измененията, препоръчани от екипа му, реакциите бяха позитивни. Начинът, по който те се случиха, обаче събра и значително рецензии.

Една част от наблюдаващите видяха в новата програмна скица по-малко място за сериозна журналистика и по-голям акцент върху развлекателното наличие.

Новостите в програмата

В ефира на публичната телевизия към този момент се излъчва играта " Стани богат ". Това е и най-силно рекламираният нов план по Българска национална телевизия, който се дефинира от настоящето управлението като основен. Играта е програмирана преди " Лека нощ, деца " и централната новинарска емисия " По света и у нас " в праймтайма (най-гледаното телевизионно време) на Българска национална телевизия. По данни на рейтинговата организация ГАРБ, с която Българска национална телевизия работи, излъчването на първите две-три излъчвания са повишили рейтинга на медиата близо три пъти в този часови пояс (19.00-19.55 - бел. ред.) спрямо преди старта на играта. Ако междинният дял от аудиторията на Българска национална телевизия в праймтайма през март е бил 3.5%, по време на излъчването на " Стани богат " към този момент е 9.7%.

Другата оригиналност е, че кулинарното предаване на Ути Бъчваров " Бързо, елементарно, вкусно " също пада от ефира, само че на негово място той ще води друго - " Вкусната Европа ", което ще се излъчва всеки работен ден от седмицата. От новата програмна скица на малкия екран отпадат и две аналитични публицистични излъчвания - " Плюс това ", което вървеше в събота сутринта с водещи Георги Милков и Милена Цветанска, наподобява, към този момент е ненужно и аналитичното предаване за интернационална политика " Светът е седем " на Жени Атанасова и Йоана Левиева. На публицистите не е предоставена опцията да предложат промени в рубриките или да развият концепции за нови.

Нов формат с нов главен водещ в утринния блок, евакуиране на културната стратегия към БНТ2, праймтайм за " Открито " на Валя Ахчиева в ефира на публичната телевизия - това са част от измененията в програмната скица, които генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров разгласи в изявление за " 24 часа ". ( " Капитал " изпрати до Българска национална телевизия въпроси за измененията в програмната скица, само че не получи отговор.)

Засега главният акцент е върху развлекателното наличие. Остава да се види ще се развива ли най-важният род - публицистиката, и по какъв начин.

Според медийния анализатор и учител по медийно право в Софийския университет проф. Нели Огнянова по формулировка публичната телевизия има дълг да се обръща към хората освен като към консуматори, само че и като към жители. " Тя би трябвало да работи за одобряване на полезностите на демокрацията - това е правно обвързване, страните от Европейски Съюз са го записали в договорите ", разяснява Огнянова. Тя обръща внимание, че когато една социална телевизия стартира да се грижи " да излизаме усмихнати от къщи " (цитат от изявлението на Константин Каменаров - бел. ред.), дано изведе на напред във времето също и своята сериозна и контролна функционалност, както и ролята си на конгрес за значими публични диспути – даже форумът от време на време да наподобява като безпощадна говорилня, безапелационна е преподавателката по медийно право.

Рекламният отрасъл регистрира като позитивни опитите да се вкарат излъчвания, които да вдигнат рейтинга на Българска национална телевизия и да я създадат по-конкурентна на комерсиалните канали.

Според ръководещия шеф на организация MediaS Com Александър Гагов последните програмни промени, както и политиката по продажбите за 2018, несъмнено вършат Българска национална телевизия по-конкурентна на комерсиалните малките екрани спрямо предходни години. " Въпреки че малкия екран е социална, не е обикновено най-рейтинговото ѝ предаване да е " Бразди ", което е отвън праймтайм и е по-скоро нишово. Друг проблем, който би трябвало да реши Българска национална телевизия посредством програмните промени, е да балансира демографската конструкция на аудиторията си, като усили каузи на по-младите. Затова считаме, че тези промени са в вярната посока от рекламна позиция ", разяснява Гагов.

Изпълнителният шеф на Zenith, част от Publicis One, Александър Бирцоев също отбелязва, че вижда позитивна смяна в програмната скица на Българска национална телевизия, като максимален триумф предвижда да реализира " Стани богат " поради известността на формата. " Не чакаме новите излъчвания да се отразят доста на преразпределението на бюджетите на рекламодателите в интерес на Българска национална телевизия в кратковременен проект, тъй като по-голямата част от годишните рекламни покупко-продажби към този момент са финализирани, а и е рано да се вадят изводи до каква степен сполучлива ще бъде смяната в програмацията ", добавя Бирцоев. Според него сигурно би било потребно да се направи по-широка рекламна акция на новите излъчвания, с цел да може евентуалната им публика да разбере за тях.

Освен детайлното изреждане на измененията в програмата, новите и отпадащите излъчвания има значение и методът, по който малкия екран, натоварена с публични функционалности, реализира измененията.

В какво е казусът

Публично управлението на Българска национална телевизия до момента не е казвало дали зад измененията стои някаква тактика. За новите излъчвания се схваща от рекламни спотове и едно изявление на генералния шеф Константин Каменаров. Накратко, наличието се чака да стане " по-приятно, по-вкусно и по-бляскаво, с малко повече развлечение ", да има " неща за доста по-разнообразни хора от тези, които желаят единствено вести и говорилня " - тъй като " притеснявам се, че сме се трансформирали в безпощадна говорилня ", споделя генералният шеф в изявлението за " 24 часа ".

Липсва изясненост и по какъв начин, по какъв аршин са направени измененията в програмата на Българска национална телевизия. Досега, когато такива са се правили, малкия екран постоянно е стъпвала в решенията си на авансово направени социологически изследвания за настройките и ползите на феновете. Резултатите от тях са били обществено представяни по едно и също време с програмната тактика на Българска национална телевизия, с цел да бъде по-убедително предпазена тя. Генералният шеф твърди, че измененията се вършат след допитване и социологическо изследване. Те обаче не са обществено оповестени.

Изявленията в медиите повече объркват, а не обясняват желанията. Така да вземем за пример в коментар пред " Клуб Z " Константин Каменаров изяснява, че " огромната концепция е вторият канал (БНТ2 - бел. ред.) да се трансформира в нишов канал - за обучение и просвета ". По същата тематика пред " 24 часа " той изяснява друго - " смяната ще резервира цялото наличие, изисквано от лиценза ". Как тъкмо ще се резервира една политематична стратегия и по едно и също време ще стане тематична/нишова? Според професор Нели Огнянова това разумно поражда въпроса - по какъв начин се правят промени в БНТ2 без смяна на лицензията? Тя дава образец: новините на БНТ1 и БНТ2 в този момент са обособени, тъй като по лицензии условията към тях са разнообразни – БНТ2 би трябвало да има не по-малко от 50 на 100 районни вести. Сега научаваме, че двете стратегии ще имат общи вести. " Българска национална телевизия ще има своите вести, които ще се излъчват по БНТ2. Новините на БНТ2 няма да ги има към този момент. Общи вести – по коя лицензия ", пита проф. Огнянова.

Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова разяснява пред " Капитал ", че в регулатора не е постъпвало искане за смяна на лицензията на БНТ2. " Каквито и промени да бъдат подхванати, Съвет за електронни медии би трябвало да бъде известен по закон. Намерението да се промени БНТ2 не ме изненадва, тъй като то бе заявено от господин Каменаров още когато представяше концепцията си за развиването на тевизията по време на състезанието ", разяснява Владимирова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР