Според гастроентеролози първият пристъп на остър панкреатит (т.е. възпаление на

...
Според гастроентеролози първият пристъп на остър панкреатит (т.е. възпаление на
Коментари Харесай

Ето кои храни натоварват панкреаса

Според гастроентеролози първият припадък на изострен панкреатит (т.е. инфектиране на панкреаса) нормално се стоварва върху хората след майските празници. Сега на предна линия измежду стомашно-чревните проблеми излизат неалкохолните панкреатити. При това засягат млади мъже и дами, даже младежи!

В градината към този момент избуяват доста растения, билки, зеленчуци, подправки, плодове. Сред тях и ароматният див чесън, омайващият босилек и хрупкавият зелен лук, пресният чесън, написа zdrave.to. Така че ние гълтаме всичкото това величие в големи количества. Но дали е безвредно?

Витамин С в действителност не е толкоз доста в зеленчуковата ни градина, също така той бързо се отделя от организма - за цялата година летният ресурс няма да ни стигне. Но зеленината се смила мъчно.

Ето за какво пробвайте се в салатите или в супите пресните зеленчуци да не са повече от една десета от общото количество съставки.

Освен това парливите, горчиви и кисели субстанции (оксалова и лимонова киселина, на които е богата зеленината с изострен, лют вкус) видимо удря по панкреаса. Особено в случай че ядете зеленчуците на празен корем. Така че не ги сервирайте всеки ден на трапезата си, най-много - два или три пъти седмично. Комбинацията от репички, зелен лук и айрян изправя панкреаса “на нокти ”.

Същото важи и за седмолистника, глухарчето, дивия киселец и други зелени растения. Сега всички тези странни съставки за ястията са се трансформирали в мода.

Лъжица витамин К в чорба от коприва

В тази трева в действителност има доста витамин С, както и огромни количества витамин А и витамин К. Така че този витаминен букет наподобява доста прелъстителен, само че в реалност нещата не стоят по този начин: 90% от витамин С се унищожава по време на готвенето. Така че копривата, добавена към супи или варива, в смисъла на попълване на тялото с аскорбинова киселина (витамин С), е на практика безполезна.

Мастно-разтворимият витамин К, когато се загрява, не се унищожава, само че взе участие в кръвообращението, а точно - сгъстява кръвта. Това е потребно за тези, които имат проблем със съсирването, рани и порязвания, които не заздравяват месеци наред. Но това свойство на витамин К може да изиграе жестока смешка на всеки, който има наклонността да образува кръвни съсиреци - а това са съвсем всички хора със сърдечносъдови болести и хипертониците. Така че към витамин К е належащо да се отнасяте доста внимателно.

Шишчета за вечеря: вие спите, стомахът ви работи на цялостни обороти

За доста от нас по принцип през почивните, а и през делничните дни главното ястие е вечер, а денем - кафе с цигара, чай със сандвич... А на вилата или по време на лятната отпуска вечерята е доста по-късно. Е, по какъв начин да се откажем от вечерните събирания измежду природата. Така се оказва, че отивате да спите, когато в стомаха ви има цяла планина от печено месо във винен или бирен сос. Но “работата ” с печеното месо за храносмилателната ни система е сложна и не безвредна, тъй като при пържене или печене на открит огън при температура над 180 градуса в животинските мазнини се образуват тежки съединения, които покачват секрецията на жлъчна и солна киселина в стомаха.

Така че пробвайте се да ядете за вечеря най-малко по-малко печено месо, заместете го с риба дружно със салата от  печени зеленчуци или непреработен ориз.
Между другото
Оказва се, че неконтролируемото приемане на някои изцяло “безвредни ” медикаменти може доста да навреди на панкреаса ни! Те включват:

• лаксативи

• антиациди (лекарства, понижаващи стомашната киселина), които доста от нас гълтам с шепи при киселини в стомаха и дискомфорт след преяждане

• противовъзпалителни и аналгетични медикаменти въз основата на парацетамол и ибупрофен

Разбира се, добре е да вземете хапче, в случай че е належащо. Но в ударни дози всички тези медикаменти нарушават производството на панкреатичен сок. Така че не злоупотребявайте.

 
Важно!
Първите признаци, че панкреасът не е наред, са:

• опасващи, парещи болки към гърдите

• отичане на стомаха след хранене

• медено-горчив усет в устата на празен корем

• вискозни и нерегулярни изпражнения

 
Какво ще се случи, в случай че не се лекувате?
Ако пренебрегвате признаците за проблеми с панкреаса, можете да развиете изострен панкреатит. Това е извънредно мъчително положение, ще ви отнеме доста време да се излекувате, ще ви се наложи да се придържате към лечебно хранене.

Нараства рискът от диабет вид 2

В последна сметка в панкреаса се създава хормонът инсулин, виновен за разграждането на захарта в кръвта. А при инфектиране на жлезата, изключително хронично, произвеждането му, несъмнено, ще се наруши.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР