Според фронтмена и пианист на Vulfpeck, Джак Стратън, идеята за

...
Според фронтмена и пианист на Vulfpeck, Джак Стратън, идеята за
Коментари Харесай

Няма да повярвате как една група изкара $20 хил. в Spotify

Според фронтмена и пианист на Vulfpeck, Джак Стратън, концепцията за албума се появява по време на диалог сред него и известния музикален продуцент Рон Феър. Стратън отбелязва, че бил заинтересован, съответно откакто Рон му споделил, че кавърът на Lady Marmalade, който прави за „ Moulin Rouge “, може да се купи легално, единствено в случай че човек си купи целия саундтрак към кино лентата.

Той си спомня странния метод, по който Рон е бил горделив от това, че хората би трябвало да платят $18 $, с цел да слушат един съответен шлагер, и по какъв начин определил обстановката като „ страшна победа “. Това предиздвикало Джак да се замисли по какъв начин човек би могъл да изиграе музикалната система през днешния ден, по-конкретно Spotify.

За тази цел Стратън влиза в профила на групата в Spotify и се пробва да пресметне какъв брой пари изкарват от едно слушане на тяхна ария. Стига до сумата от $0,56, което е малко по-малко от обещаваните от уеб страницата $0,8 и въпреки всичко задоволително.

След това той се заравя в мистичния и километричен текст „ Правила и условия “ на уеб страницата, където открива, че за едно „ слушане “ се приема слушане на ария за повече от 30 секунди. Тогава му идва и концепцията: за какво просто не направи албум с 30-секунди звукови файлове с тишина?

Първоначалния блян на бандата не е да прецака системата на Spotify, а (доста благородно) да събере пари за турне, което ще бъде гратис за почитателите й. Според Джак, бандата получава стотици оферти за участия от почитателите си из цяла Америка, само че просто не може тръгне на турне заради неналичието на средства. Както нормално е случая с не толкоз известните групи.

Музикантите считат, че схемата ще е сполучлива, в случай че броя на феовете им, които заплащат за онлайн услугата и ще изслушат албума, е в хилядите.
Това ни довежда до самия албум „ Sleepify “ – кръстен по този начин, тъй като групата желае хората да си го пускат нощем, до момента в който спят. Той има 10 „ части “ като всяко от тях е дълго по 31 или 32 секунди. В звук с тематиката за съня, името на първата ария е Z, на втората – ZZ, на третата – ZZZ и по този начин нататък.

Първоначално албумът има малко слушания, най-вече поради дребната почитател база на Vulfpeck. Скоро обаче разнообразни групи, както и музикални уеб сайтове, намират творбата и го споделят в профилите си в обществените мрежи, което доста подвига слушанията. До степен, в която даже се разгласяват ревюта за албума. Някои от тях настояват, че той е присъщ с „ първостепенна минималистична хармония “, а други – че е „ фина, любопитна работа, която изкушава слушателя да чуе какво може да пристигна по-нататък “.

Дори Spotify намират албума за занимателен. Говорителят на компанията, Греъм Джеймс, го назовава „ истинска смешка “ и „ произходящ на песента на Джон Кейдж “. Второто засяга композицията на Кейдж 4’33 “, която е просто 4 минути и 33 секунди тишина. Мнението на Spotify обаче се трансформира, когато албумът стартира да набира милиони слушания и не наподобява, че скоро ще спре.

Компанията осъзнава, че „ Sleepify “ може да въодушеви и други реализатори на уеб страницата да създадат същото, надлежно благо и възпитано моли Vulfpeck да го смъкна, тъй като нарушава разпоредбите и изискванията им. Въпреки няколко запитвания от групата кои тъкмо правила и условия нарушава, което е напълно в реда на нещата като имаме поради, че в песните няма циничен или афектиран език (…), а по това време Spotify няма уговорка за песни с тишина, компанията отхвърля да даде пояснение.

Затова и групата взема решение да не маха албума си и това принуждава Spotify да го отстрани независимо. Ход, което значително нервира групата, а членовете й декларират „ Може би щеше да е по-добре за уеб страницата, в случай че го бяха свалили незабавно, а не чак откакто се изписа толкоз доста в пресата “. Също по този начин се акцентира, че макар премахването на техният албум, дълъг 5 минути и половина, на уеб страницата към момента може да се слуша 4’33 “ на Джон Кейдж.

В отговор на свалянето на „ Sleepify “ Vulfpeck пуска нов „ албум “, озаглавен „ Official Statement “ (от англ. – Официално становище), който просто съдържа (немузикално) пояснение от бандата за обстановката, къс инструментал на пиано и като финален акт на митинг – 30 секунди тишина.
В последна сметка песните в „ Sleepify “ са слушани към 5,5 милиона пъти, от което бандата изкарва малко над $20 000, които Spotify въпреки всичко й изплаща. Ако калкулираме, ще установим, че това е много по-малко на слушане, в сравнение с Стратън в началото допуска – към $0,3 вместо $0,5. И въпреки всичко – парите са задоволително за национално турне в няколко града като Лос Анджелис, Ню Йорк и Ан Арбър, с вход свободен за почитателите.

Когато по-късно питат самите членове на групата какво самите те мислят за албума – дали съгласно тях е трансформирал или разкритикувал критериите за музика и дали е демонстративен за тогавашното състояние в музикалната промишленост – Стратън дава отговор „ Виждам го като произведение на изкуството – или там нещо такова. “

Източник: chr.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР