Според финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон

...
Според финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон
Коментари Харесай

Симеон Дянков вижда криза в три фази, ние сме в първата

Според финансовия министър от първото държавно управление на Бойко Борисов Симеон Дянков рецесията COVID-19 ще мине в три етапи. Ние се намира в първата фаза - здравната рецесия.

Като оценка във връзка с здравните ограничения държавното управление се оправя добре, карантината е значима. Самият той се намира във Вашингтон сега и там се излиза единствено до магазина за хранителни артикули и до аптеката.

Втората тематика в рецесията е по какъв начин в този интервал и потреблението, и търсенето да се запазят на някакво равнище. Третият интервал е по какъв начин като се излиза от рецесията, семействата и бизнесът да не са задлъжнели доста, изясни Дянков. До този миг не сме преживявали такава рецесия, изясни финансистът, защото не сме виждали едновременен срив и в търсенето и предлагането. Затова е страната би трябвало да е великодушна. През последните години рецесиите бяха на търсенето. Нямало е задоволително пари, само че бизнесът работи. Сега и той не работи, и парите би трябвало да се концентрират там ", съобщи още някогашният финансов министър.

Според някогашния финансов министър държавното управление има верен метод за справяне с рецесията. Повечето страни към този момент са отделили сред 10-15% от Брутният вътрешен продукт за справяне с рецесията.

Възможността от вдишване на дълг от 10 милиарда лв. са по-малко от това и въпросът е по какъв начин и по кое време да се употребяват. Голямата цел на държавното управление е да се подкрепят семействата и бизнеса - в случай че се подкрепят семействата ще се излезе по-лесно от рецесията. Според Дянков с времето ще е належащо да се преразгледа и мярката 60/40, като страната поеме още по-голяма тежест. Така е направено в някои други страни и то освен богати, а и Северна Македония и Румъния.

Дянков счита също, че въпросът не е дали работните места се резервират, а къде е потреблението. Световният опит демонстрира, че потреблението се възвръща по-бавно, изясни финансистът.

Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подкрепяне на засегнатите групи, като в това число се намерения и за българите, които са се върнали от чужбина.

Според него занапред ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от заемите на компаниите, както и да се прекратят всички процедури по неплатежоспособност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР